Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпети петък е най-тъжният ден за християните

Снимка: www.pravoslavieto.com



В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. Вярващите на Разпети петък ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието. На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (страданията ) на Исус Христос.

Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява тогава да не се яде нищо и да се пие само вода.На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, през деня не се служи Света литургия. На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт - изнася се Христовата плащеница, посветена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител.

Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови. Едно от песнопенията, което е прието да се изпълнява на службата на Велики петък, се нарича "Плачът на Богородица". Тази молитва се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син, произнасяйки скръбни слова. По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста.

Не е случайно онова, което старите хора казват за Разпети петък: "На този ден и птичката гнездо не вие". На Разпети петък през деня се ходи на църква и се носи едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието.

Повече информация от доц.д-р Костадин Нушев – преподавател в Софийския университет „Св.Климент Охридски“.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На 1 юни: Деца бяха водещи в ефира на Радио Благоевград

Днешното издание на предаването "С усмивка в събота" бе по-цветно, по-весело и по-истинско от всякога, защото негови специални водещи бяха учениците от 5 "А"  клас на  9 ОУ "Пейо Яворов" Павлина Маринова и Изабела Василева. Те представиха анкетите на възпитаниците на училището Веселин Весков, Ана-Мария Стоилова и Адриана Златкова, които се превъплътиха..

публикувано на 01.06.24 в 09:18

Кампания за спасяване на читалището в село Извор

Сградата на читалището в радомирското село Извор е в окаяно състояние. П окривът тече и се рушат мазилките, като външните стени представляват опасност за преминаващите около сградата, която е почти на 100 години. И ако преди повече от четири десетилетия салонът на читалището е събирал 240 зрители, то днес е неизползваем за творчески изяви...

публикувано на 30.05.24 в 11:13
Георги Динев

Георги Динев: Търсим бързи решения за облекчаване на трафика към "Кулата"

Провеждането на прозрачни и честни избори на 9 юни, облекчаване на пътния трафик към Гърция и спазване на всички срокове за изграждането на ГКПП "Струмяни-Берово". Това са част от приоритетите в работата на областния управител на Благоевград Георги Динев. Подготовката на изборния процес върви нормално и в диалог с Районната избирателна комисия...

публикувано на 30.05.24 в 11:00

Едни и същи стоки с различни цени в онлайн магазините

Защо едни и същи стоки имат различни цени в едни и същи сайтове?  Въпросът задават потребителите, които в търсене на най-добрата цена за дадена стока, попадат на едни и същи продукти, с различни цени, дори и в едни и същи онлайн магазини. „Причините могат да бъдат най-различни и една от тях е, че тези търговци не плащат мито. Това им..

публикувано на 29.05.24 в 14:24

Наредбата за управление на прилежащите площи в кварталите няма да реши проблеми, а ще създаде нови

Проектът на Наредба за определяне на прилежащите територии в режим на етажна собственост за кварталите с комплексно застрояване в Благоевград може да създаде повече проблеми, вместо да реши проблеми. Сама по себе си идеята на общинска администрация да даде възможност на гражданите, ако имат желание, да се грижат да прилежащите територии е хубава, но не..

публикувано на 29.05.24 в 13:51

Наредба предвижда електронен прием на деца в първи клас в община Благоевград

Проект на Наредба за прием на ученици в първи клас в община Благоевград цели да синхронизира всички подзаконови нормативни актове, като въведе ясни правила и прозрачност при приема на деца в първи клас. Автор на проекта е Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания към Общинския съвет, която я представи в ефира..

публикувано на 29.05.24 в 12:32

Експериментът няма да се повтори

В последния почивен ден, в неделя, на 26- ти май движението на леките и лекотоварните автомобили в посока София бе отклонено по общинския път между Симитли и село Железница. Целта бе да се избегнат задръстванията на входа на Симитли, където се срещат автомагистрала „Струма“ и първокласния път София-Кулата. Какво се получи на практика? Наистина,..

публикувано на 29.05.24 в 09:40