Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа:

Нови критерии при износ на ваксини срещу COVID-19

Снимка: Ройтерс


Европейската комисия въведе принципите на реципрочност и пропорционалност като нови критерии, които трябва да се вземат предвид при разрешение на износ на ваксини срещу COVID-19. С новия регламент се въвеждат две промени в съществуващия механизъм. Красимира Хаджикосева, директор на ЕИЦ „Европа директно" – Благоевград:

„Европейската комисия предлага страните членки да облекчат ограниченията за маловажните пътувания в ЕС, като вземат предвид напредъка на ваксинационните кампании и развитието на епидемиологичната обстановка в глобален мащаб. Комисията предлага да се разреши влизането в Общността на тези пътувания не само за пътници, които идват от страни, където здравната обстановка е добра, но и за всички, които са имунизирани с ваксина, получила зелена светлина в ЕС. Тъй като мутациите създават нови опасности, Комисията предлага нов механизъм за неотложно спиране, който да се координира на Общностно ниво и ще ограничи риска такива щамове да влизат в ЕС. Това ще даде възможност на страните членки да действат бързо и временно да ограничават до стриктния минимум пътуванията от засегнатите страни за времето, което е необходимо за задействането на съответните санитарни мерки.

"Време е за съживяване на туристическата индустрия и за възстановяване на трансграничните приятелства, но безопасно. Предлагаме да приветстваме отново ваксинирани посетители и тези от страни с добро здравословно състояние. Но ако се появят варианти, трябва да действаме бързо: предлагаме европейски механизъм на "спешна спирачка", обяви Урсула фон дер Лайен в публикация в "Туитър".


ЕС е поел отговорността да гарантира, че обществеността в съюза има достъп до безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Европейската комисия одобрява ваксини срещу COVID-19 след оценяването им от Европейската агенция по лекарствата (EMA) и след консултация с държавите-членки на ЕС. Първите ваксини бяха поставени в края на 2020 г. 

Д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ Благоевград за ваксинацията като начин да предпазим близките си: Единственото оръжие, което имаме и цели правилно, това е ваксината. Всичко друго са помощни средства, т.е ние лекуваме пораженията, нанесени от вируса, а не самия вирус. Ваксинирането не е само за себе си. Това се опитвам да обясня на моите приятели, на пациентите. По този начин най-вече те пазят здравето на своите близки – на своите деца, на своите родители и, разбира се, след това и обществото. Но най-вече на своите близки.“

Чуйте в звуковия файл репортажа на Спаска Зашева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Марияна Кукушева: Технологиите изместват все повече хлебарите от професията

На Спасовден празнуват хлебарите и сладкарите, но за съжаление през последните години се наблюдава все по-малък интерес към тази професия. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „Това е най-древната професия, която ще продължи..

публикувано на 13.06.24 в 11:53

Кирил Ваклинов: Гърнето ври, нужна е нова политическа система

На България й трябва нова политическа система. Промяната на модела ще започне от горе надолу. Най-логично е властимащите да предизвикат подобни процеси, но не е невъзможно те да бъдат задействани от различни народни движения. Статистиката е брутална – 2,5 милиона пенсионери с минимални пенсии, до тях нареждаме над 1 милион българи, които живеят на ръба..

публикувано на 13.06.24 в 10:38

Ибрахим Кадриев: Спортни експерти обмениха опит в Сакария

40 спортни експерти, здравни работници и преподаватели по физическо възпитание и спорт се завърнаха преди дни от образователен обмен по програма Еразъм в град Сакария, Турция. „Обучението включваше практически и теоретични модули, всеки участник имаше възможност да придобие нови знания и умения в областта на адаптираните спортове“, разказа за Радио..

публикувано на 13.06.24 в 10:32

Ръка за ръка за Радост!

Благотворителен концерт в подкрепа на 19-годишната Радостина Гергьовска подготвят от инициативата „Донеси – Вземи“ и Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров-1866”. гр. Благоевград. От седем години младата жена е диогностицирана със заболеването множествена склероза. В края на месеца ѝ предстои вливане на стволови клетки в Турция. Това е..

публикувано на 12.06.24 в 20:05

Традиционен панаир в Склаве, но без гладиаторски битки в селото на Спартак

Традиционен панаир в санданското село Склаве ще има и тази година.  Няма да станем свидетели обаче на уникалната историческа възстановка с гладиаторски битки и пазар на роби в селото на Спартак заради липса на финанси. Местните хора са в подготовка те да се превъплътят във възстановчици, но все още не са готови за едно такова мащабно събитие..

публикувано на 12.06.24 в 12:08
Костадин Паскалев

Костадин Паскалев: “Левицата” претърпя тежко поражение на тези избори

“Левицата" беше създадена с идеята за постигане на ляво обединение и да се постигне представителство на левите хора в парламента, но ние не успяхме да направим това обединение.” Това каза в ефира на Радио Благоевград Костадин Паскалев, представител на “Левицата”.  По думите му, причините са много, но открои факта, че Ваня Григорова се яви със..

публикувано на 12.06.24 в 10:43
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Гръбнакът на една силна и здрава икономика е малкият и среден бизнес

Основната мотивация за създаването на “Величие” беше твърдото убеждение на много хора, които виждат, че в България хората не могат да упражняват своите конституционни права свободно. Това каза в ефира на Радио Благоевград Ивелин Михайлов, един от основателите на партия “Величие”. Припомняме, че политическата формация прескочи бариерата за влизане в..

публикувано на 12.06.24 в 10:29