Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първо издание на „Parangalitsa VK“

Днес за първи път в местността „Картала“, в близост до рилския резерват „Парангалица“, се проведе състезанието по планинско бягане „Parangalitsa VK“,спадащо към дисциплината  „вертикален километър“. Трасето бе с дължина 4,7 км с денивелация 960 м. 39 бегачи стартираха от долната лифтстанция „Картала“, 29 финишираха на връх Исмаилица, висок 2 200 м.

Освен като контролен старт за Световното първенство по Скайрънинг за мъже и жени и Световното първенство по Скайрънинг за младежи, „Parangalitsa VK“ е един от деветте старта от Световния шампионат по вертикален километър - VK OPEN Championship. Световният шампионат преминава през Италия, Испания, Португалия, Шотландия и Норвегия, а на 5-ти юни т.г. прави и своята спирка в България за старта на „Парангалица VK”.

Директорът на състезанието Димитър Димитров вчера пробяга трасето ,за да се запознае за пореден път с него и прецени предизвикателствата за днешната надпревара.Преди старта той отново  поясни регламента и условията на бягането.

Двама благоевградчани  участваха в „Parangalitsa VK“. Eдиният от тях бе натрупалият  солиден опит в планинските бягания Владимир Милушев.

Чуйте интервюта с Димитър Димитров и Владимир Милушев в звуковите  файлове.
Галерия

Вижте още

С критика към родителите: Първи юни на лекоатлетическата писта в Благоевград

Многобройни прояви бележат по традиция Международния ден на детето. В Благоевград също инициативите са по вкуса и на малки, и на големи. Концерти, пленери, сценични изкуства и художествени изложби – всичко това отличава специалния празник на детето. Една част от подрастващите обаче, освен с развлекателни занимания, днес се отдадоха на важни..

публикувано на 01.06.23 в 14:10

Кога един кмет престава да бъде дете?

Предаването „Приемна в ефир“ на Радио Благоевград на 1 юни бе посветено на всички малчугани, които ни вдъхновяват да бъдем по-добри и които ни учат на истинското значение на безусловната любов. Чрез разговорите и анкетите насочихме светлината на прожекторите към мечтите, стремежите и предизвикателствата, пред които са изправени децата и младежите в..

публикувано на 01.06.23 в 13:09

Акция нов дом

Акция нов дом -  това е благотворителната кампания в помощ на семейство, чиято къща е изпепелена при пожар в Гърмен. Акцията нов дом за Елена и Йорданка Щереви, събира много доброволци, които помагат и със средства и с труд. Инициативата поддемат младите и сърцати добротворци от Сдружение „Доброта“. След като получавт сигнал за бедстващото..

публикувано на 01.06.23 в 11:35

Отговорят ли цените на качеството на храните?

Отговорят ли цените на качеството на храните? Тази тема беше поставена в рубриката „Потребителска кошница“ на Радио Благоевград . Доколко цената на произведената храна, която закупуваме в търговската мрежа, отговаря на описанато и рекламирано качество?! След проведен тест в акредитирана международна лаборатория, направен и финансиран по..

публикувано на 01.06.23 в 10:59

Доайенът на българистиката проф. Джузепе Дел' Агата – гост на Югозападния университет

Професор Джузепе Дел' Агата е световноизвестен учен в областта на славистиката и българистиката,  литературовед и преводач. Близо 60 години води курсове по български, чешки, руски език и литература в университета в италианския град Пиза. Сътрудничи активно на Асоциация „България – Италия“, а тези дни бе гост на  студентите и колегите си от..

публикувано на 01.06.23 в 10:21

Сдружение „Близо до теб“ подпомага семейства

Сдружението „Близо до теб“ започна мащабна благотворителна кампания „Дари храна, дари надежда“. Продуктите са са от първа необходимост и са закупени от дарения. Сдружението разполага с база в Дупница, където става разпределянето и раздаването на продуктите на 150 семейства от общинския център Дупница и в селата от общината. Осигурен е и..

публикувано на 01.06.23 в 10:01

Не трябва да допуснем да се постави под съмнение стабилността на финансовата система

По повод правителственото предложение за удължаване с още три месеца на удължения вече закон на миналогодишния бюджет, финансистът Румен Гълъбинов коментира за Радио Благоевград : „ Необходимо е да се приеме някакъв бюджет – дали ще бъде удължителен на предходния или ще бъде нов бюджет за 2023 година  за полугодието,  но това трябва да  се случи в..

публикувано на 31.05.23 в 13:24