🎂 1 ден до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първо издание на „Parangalitsa VK“

Днес за първи път в местността „Картала“, в близост до рилския резерват „Парангалица“, се проведе състезанието по планинско бягане „Parangalitsa VK“,спадащо към дисциплината  „вертикален километър“. Трасето бе с дължина 4,7 км с денивелация 960 м. 39 бегачи стартираха от долната лифтстанция „Картала“, 29 финишираха на връх Исмаилица, висок 2 200 м.

Освен като контролен старт за Световното първенство по Скайрънинг за мъже и жени и Световното първенство по Скайрънинг за младежи, „Parangalitsa VK“ е един от деветте старта от Световния шампионат по вертикален километър - VK OPEN Championship. Световният шампионат преминава през Италия, Испания, Португалия, Шотландия и Норвегия, а на 5-ти юни т.г. прави и своята спирка в България за старта на „Парангалица VK”.

Директорът на състезанието Димитър Димитров вчера пробяга трасето ,за да се запознае за пореден път с него и прецени предизвикателствата за днешната надпревара.Преди старта той отново  поясни регламента и условията на бягането.

Двама благоевградчани  участваха в „Parangalitsa VK“. Eдиният от тях бе натрупалият  солиден опит в планинските бягания Владимир Милушев.

Чуйте интервюта с Димитър Димитров и Владимир Милушев в звуковите  файлове.
Галерия

Вижте още

Обществените нагласи към доброволчеството се променят

За добротворчеството и доброволчеството разговаряхме в ефира на Радио Благоевград с Александрина Димитрова, изпълнителен директор на Фондация „Сийдър“ и член на УС на Националната мрежа за децата. Засегнахме настоящата политика на организацията, която развиват на територията на община Кюстендил и посоката, която следват вече 15 години за..

публикувано на 08.12.23 в 14:35

Съдовият хирург д-р Борис Илчев ще преглежда в Сандански

Д-р Борис Илчев от Клиниката по съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, ще преглежда в град Сандански на 9 и 10 декември 2023 г. Прегледите ще се извършват в МДЛ „Мед-Диа“ гр. Сандански, ул. „Осми март“ № 5, с предварително записан час на тел. +359 87 8589048.   Консултациите са насочени към пациенти със съмнения, или с..

публикувано на 07.12.23 в 14:36

Донка Найденова: Радио Благоевград е моята радост и моят лек в болката

Донка Найденова е сред емблематичните гласове в ефира на Радио Благоевград. Професионалният ѝ път в медията започва през 1986г. Първите си стъпки прави като репортер и част от новинарския колектив. Борбена, заредена с оптимизъм и огромен професионален хъс, Донка преминава различни етапи от своето професионално развитие. „В ефира на Радио..

публикувано на 07.12.23 в 13:13

Зимата увеличава сърдечносъдовите инциденти

Студеното време е рисков фактор за обострянето на симптомите при някои кардиологични заболявания. Тема, която коментира в рубриката „В ритъма на сърцето“ на БНР-Радио Благоевград доц. д-р Красимира Христова, председател на Асоциацията по неинвазивна образна диагностика и медицински  директор на Центъра по сърдечносъдови заболявания...

публикувано на 06.12.23 в 16:07

Здравка Чимева: Китай живее в бъдещето

   Здравка Чимева, туроператор и председател на Сдружение „Движение „Ние жените“  разказа в студиото на БНР-Радио Благоевград за 10-дневното си пътуване до градовете Пекин, Шанхай и Сиан в Китай, заедно с 20 свои колеги от България. Всеки, които се е докоснал до Китай и необятната му култура и традиции - определя като един нов свят...

публикувано на 06.12.23 в 14:06

Здравословно хранене по време на коледните пости

Здравословното хранене по време на рождественските пости бе акцент в рубриката „Полезно е да знаем“ по Радио Благоевград . Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, планираното,  балансираното и разнообразно хранене по време на постите през зимния сезон, има огромни ползи за организма. Затова трябва да прибягваме към него,..

публикувано на 04.12.23 в 15:18

"Живото човешко съкровище" Мадлен Божилова и кюстендилската носия

Мадлен Божилова Амин е единствената българка, която изработва по автентичен начин традиционнната кюстендилска дреха, наречена сая. Тя успя да възстанови старинната техника за изработка на златното чорбаджийско бикме, забравена през последните 100 години, което й донесе и приза от ЮНЕСКО "Живото човешко съкровище". Всичко започва преди няколко години,..

публикувано на 04.12.23 в 14:28