Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За хляба, любовта и модерността

Вторият и последен ден на  ХХII Национален ученически празник „За хляба наш…“в  Благоевград се запомни с неподправена празнична атмосфера, емоции и аплодисменти на площад „Народни будители“. Препълнените зрителски трибуни спонтанно реагираха на детските трупи, участващи в конкурса „Обреди и драматизации“. Жури, зрители и изпълнители бяха обединени от любовта си към силата на автентичния български дух , на обичта и преклонението към хляба-като символ и като надежда.

Полина Сатиева, хореограф в ансамбъл „Пиринче“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград и организатор на този конкурс, развълнувана сподели: „Имаме 16 участващи състави. Радваме се, че въпреки ограниченията за пътуване заради пандемията от коронавирус, имаме групи от софийското село Алдомировци,градовете Гоце Делчев, Своге, Луковит и Бобов дол. Щеше да бъде интересно, ако имаше, освен Луковит ,още групи от северна Българи,защото там почитта към хляба има много красиви обичаи. В нашия конкурс позволяваме на децата да нарисуват  собствената си представа за хляба и мястото му в живота и битието им.В  рисунките забелязах, че майките, които  месят хляба са с лакирани нокти,представени са доста по-съвременни.Не може да бъде иначе, 21 век сме! Децата ни виждат в такава светлина.Но ние сме длъжни да съхраним фолклора.И затова като хореограф гледам да представим малко по-автентично обичая, традицията, танците.Независимо, че са сценично разработени.да запазим истинското,автентичното в нашите състави. Децата вече свикнаха с мултимедиите,с визуализацията.Не знам мегданското  хоро дали им е вече толкова интересно.“

Царимира Георгиева, ръководител на школа „Артпалитра“ към ЦЛТРД-Благоевград, добави още емоция в репортажа: „Много щастливи са-и деца, и родители, и гости.Чувате в момента аплодисментите на публиката  , радостта на изпълнителите.Фактът,че имаме около 800 участници в този национален ученически празник, говори за голям интерес и на децата, които искат да изявят творческите си способности,и на техните преподаватели. Това е дългогодишен празник, за сегашното му 22-ро издание направихме всичко, каквото бяхме замислили и планували. Благодарим специално на община Благоевград за финансовата подкрепа, на Министерството на образованието, на Националния дворец на децата, на Регионалния инспекторат по образованието.Благодарение на тях всичко това стана реалност.“Галерия

Вижте още
Силвия Домозетска

Джаз вечери на открито в Благоевград

Продължават празничните прояви по повод 30-та годишнина  на Биг Бенд – Благоевград . След впечатляващия концерт във вторник, жителите и гостите на Благоевград в три поредни вечери ще имат удоволствието да се насладят на джаз-концерти на открито. „ Това е една линия на приемственост на утвърдени музиканти професионалисти с млади хора, които..

публикувано на 07.06.23 в 14:12

Ангел Джамбазки: Скопие опитва натиск върху Европейския парламент

Българският евродепутат и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки предупреди за координирана атака, организирана от властите в Скопие във връзка с информация, че Европейският парламент започва преразглеждане на доклада за Република Северна Македония. „Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в..

публикувано на 07.06.23 в 12:22

„Денков-Габриел“ – кабинет на надеждата или на недоверието?

Вчера парламентът гласува и одобри за министър-председател акад. Николай Денков. "За" гласуваха 132, "против" - 69, без "въздържал се". Денков получи подкрепа от ГЕРБ-СДС (един "против"), ПП-ДБ, както и от двама народни представители от ДПС. Структурата на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС също беше подкрепена от 132 депутати, против бяха 69, нямаше..

публикувано на 07.06.23 в 11:51

Доц. Елена Ставрова: Държавата няма да има финансови проблеми

Държавата няма да има финансови проблеми, тъй като икономиката се успокоява, трендът е възходящ – това прогнозира за Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, ръководител на катедра „Финанси“ в Стопанския факултет на Югозападния университет – Благоевград. „ Държавата винаги има резерв и възможност да емитира държавни ценни книжа, тъй като нашият..

публикувано на 07.06.23 в 10:03

20 години сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ – град Разлог

Разложкото сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ е национален координатор на Евро-средиземноморската фондация „Анна Линд". Неправителствената организация има зад гърба си десетки инициативи, проекти, решени проблеми, утвърдени партньорства. „ Създаване на мостове между култури, поколения, етноси, ценности – това е нашата марка “,..

публикувано на 07.06.23 в 09:49

ЮЗУ – Благоевград посреща директорите на българските неделни училища в Европа

От 7 до 10 юни, Югозападният университет е домакин на семинар за директорите на  българските неделни училища в Европа.  На поканата са се отзовали директори и учители от Италия, Испания, Кипър, Ирландия, Германия, Гърция, Франция, Австрия, Турция. „ Това е обучителен семинар, който се провежда по програма „Еразъм+“ и е първият такъв, който се..

публикувано на 07.06.23 в 09:23

Продължаваме да работим по настоящия рамков договор, но няма перспектива

Заплахи няма, продължаваме да работим по настоящия рамков договор, но няма перспектива , защото не може да се планират медицинските услуги – сподели за Радио Благоевград д-р Дафина Тачова, заместник-председател на Регионалната лекарска колегия и изпълнителен директор на дружеството на общопрактикуващите лекари – Благоевград. „ За първи  път,..

публикувано на 06.06.23 в 14:38