Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С кръгла маса

Отбелязаха 160 години „Български народни песни“ на братя Миладинови

Македонският научен институт, Регионалният исторически музей – Благоевград и Българското сдружение на родовете от Македония организираха днес  Кръгла маса „160 години от издаването на сборника „Български народни песни“ на Братя Миладинови. В една от залите на благоевградския музей събитието събра най-добрите специалисти и изследователи на делото на Братя Миладинови от различни полета на хуманитарното познание – историци,  литературоведи, езиковеди, фолклористи, етнографи. Братя Миладинови, които в своя сборник успяват да подберат великолепни фолклорни образци, създавани през тежки векове,  незагубили своето въздействие и днес и разкриващи красотата и разнообразието на културата ни.


„Този сборник е един знак на българщината в Македония. 160 години ние не го забравяме и тази годишнина сега е повод да си припомним делото на двамата братя-мъченици за българщината, които загиват нелепо в турските зандани. Но това е и един знак, оставен от самите тях – български народни песни. Някои от тях и днес се пеят и знаят – типично български песни“ – каза за Радио Благоевград доц. д-р Георги Николов, председател на Македонския научен институт.

Проф. Кирил Топалов от СУ „Св. Климент Охридски“ припомни, че „това е първия  голям български фолклорен сборник и останал до край най-богатия от всички останали – богат като съдържание и чисто естетически, защото от много песни те са подбирали най-хубавите. Върху славата на този сборник се отразява и трагичната съдба на Братя Миладинови, които заплащат българщината и своето апостолско дело. Т.е. наслагват се много фактори около този Сборник, които създават ореола около него. Той е истинска съкровищница на народното творчество. Най-важното е, че е съхранил съкровища на народния художествен гений, които ние днес не бихме познавали ако не беше този Сборник.



Етнографът в Регионалния исторически музей – Благоевград Румяна Хаджиева определи Сборникът „Български народни песни“ на Братя Миладинови като паметник на времето на народния живот от края на 19 век.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Петя Петрова: Децата са отражение на обществото ни

Петя Петрова е както майка, така и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.  Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на..

публикувано на 29.09.24 в 17:58

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37

Айдън Мустафов: Природата ни е дала лек за всякакви болежки

Природата ни е дала лек за всякакви болежки, ние само трябва да го търсим и да го открием. Това заяви в ефира на Радио Благоевград биотехнологът Айдън Мустафов. Преди дни той изнесе публична лекция в град Гоце Делчев на тема „Лечебната сила на природата срещу хроничните заболявания“. Билките притежават лечебни качества, но не бива да забравяме, че те..

публикувано на 26.09.24 в 10:24

Как географските информационни системи помагат на ученици и преподаватели да изследват света

Преди дни бе даден старт на образователния конкурс „Изучаваме света с ГИС“, организиран по програмата „ГИС в училище“, под патронажа на Министерството на образованието и науката. Конкурсът цели да насърчи преподаватели, ученици и студенти да използват иновативните възможности на Географските информационни системи (ГИС) за създаване на интерактивни..

публикувано на 26.09.24 в 10:01

„Разходка из миналото“ за 115 години на читалището в Разлог

115 години отбелязва Народно читалище - Разлог "15 септември 1909 г." с концерт-спектакъл „Разходка из миналото“. Участват самодейните колективи към читалището. Сценарият е на Велина Кулина. По идея на Иван Мишков. Разказвач е актрисата Жанет Керанова. “Разходка из миналото” съчетава театрално, танцово, музикално и певческо изкуство. „Полъхът..

публикувано на 26.09.24 в 09:46

Бих искала да насърча всички български общини да участват в конкурса „ЕкоОбщина”

Конкурсът „ЕкоОбщина – устойчив град и общество” стартира своето пето издание в България. Инициативата е на Посолството на Франция в България и на Френския институт в България в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), екологичното сдружение "За Земята", фондацията „Център за енергийна ефективност“- ЕнЕфект“..

публикувано на 24.09.24 в 10:52