Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят ГКПП „Илинден – Ексохи“

„Късно снощи, главният секретар на Министерството на външните работи на Гърция е уведомил нашето посолство в Атина, че от 1 юли, Граничният пункт „Илинден-Ексохи“ ще започне да пропуска от гръцка страна пътници, туристи, леки автомобили и автобуси“ – съобщи на брифинг областният управител на област Благоевград Николай Шушков.

По думите му, това е един голям успех на нашата дипломация, която от затварянето на Пункта до вчера, работи активно по този проблем. За взимането на това решение, несъмнено е помогнала и срещата, проведена миналата седмица в Гърция, с областните управители на Драма и Кавала.

„Официалното решение на гръцкото правителство очакваме днес, за да се уточним, какъв ще бъде режимът на преминаване. От българска страна Ви уверявам, че имаме пълна готовност, разполагаме с всички екипи на контролните органи, които да работят на 24-часов режим“ – уточни областният управител, според когото, така ще се намали напрежението в обществото по тази тема.

Гръцката страна е уведомила българската, че от 1 юли, на Граничния пункт „Кулата-Промахон“ ще бъдат увеличени гръцките гранични полицаи с около 20 човека, което означава, че преминаването на автомобилите ще става значително по-бързо.

Другата добра новина е, че ще бъде отворен и Граничният пункт „Богородица – Евзони“ между Гърция и Северна Македония, през който ще бъдат насочени голяма част от автомобилите, пътуващи от Сърбия и Северна Македония към Гърция, което значително ще облекчи работата на „Кулата“.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започва подготовката за Фолклорния фестивал „Песни от извора“

Регистрацията за Фолклорния фестивал „Песни от извора“ 2024 г., който се провежда традиционно в с. Петрово, започна. Фестивалът за автентичен фолклор „Песни от извора“ се провежда ежегодно на територията на Община Сандански – с. Петрово, местност „Извора“. Организатори и домакини са община Сандански и кметство с. Петрово. Целта на..

публикувано на 04.06.24 в 09:58

Монтираха стойки на велопаркинги в Банско

За много хора карането на колело е не само практичен начин на придвижване, но и приятно занимание, което носи радост и удовлетворение. На 3 юни бе отбелязан Световния ден на велосипеда, утвърден от Генералната Асамблея на ООН през април 2018 г. и подписан от 56 държави. По този повод, Община Банско монтира нови дървени стойки за паркиране на..

публикувано на 04.06.24 в 09:23

Деца с отличен успех и национално признание гостуваха на кмета Байкушев

Деца от Благоевград с отличен успех и национално признание по история гостуваха на кмета Методи Байкушев. Росина Иванова, която е на първо място в Националния кръг на олимпиадата по история и цивилизации с 95.25т, Габриела Ставрева - на трето място с 86.5 т., Ивон Паскалчева, Ивайла Тимева и Мария Павлова са имената на петте момичета от III ОУ..

публикувано на 04.06.24 в 09:15

Министър Кондева кани на среща представители на синдикатите

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева покани на среща днес представители на синдикат "Защита". Те са насрочили протест и поискаха оставката ѝ, тъй като не одобряват запазването на основните заплати на медицинските специалисти, както тя предложи след като свърши действието на Колективния трудов договор. В него е записана минимална заплата..

публикувано на 04.06.24 в 09:10

Затварят алеята до "Бачиново" в Благоевград

От 09:00 часа днес стартират дейности по обновяване на асфалтовата настилка на Алеята до "Бачиново" в Благоевград, съобщават от Община Благоевград. Участъкът от Аквапарка до края на Алеятаще бъде затворен до сряда, 05 юни, включително. През този период районът около Езерото на Бачиново ще бъде достъпен само през автомобилния път Благоевград -..

публикувано на 04.06.24 в 07:50

Облачно и дъждовно време

Днес ще преобладава слънчево време, но въздушната маса ще е силно неустойчива. В много райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в централната част на страната, където ще има условия за значителни валежи, гръмотевични бури и градушки. Вятърът ще се ориентира от..

публикувано на 04.06.24 в 06:53
Кметът на Благоевград Методи Байкушев

Община Благоевград с мерки срещу нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци

Община Благоевград е изработила работен план, а целта му е да не се допуска задръстването на Благоевград и природата около областния център с отпадъци. Планът е изготвен след като бе затворено със заповед на кмета Методи Байкушев нерегламентираното сметище за строителни отпадъци в село Изгрев.  Вече е договорено за изхвърлянето на строителни отпадъци..

публикувано на 03.06.24 в 20:26