Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа"

„Европейският социален фонд+“ – основен инструмент за икономическото възстановяване на ЕС от пандемията

Снимка: архив


Бюджетът на "Европейският социален фонд+" /ЕСФ+/ за следващите седем години е в размер на 99,26 млрд. лв. Това ще бъде един от основните инструменти за социално-икономическото възстановяване на Европейския съюз от пандемията, предизвикана от разпространението на COVID-19. 

Със средствата от ЕСФ+ ще бъдат подкрепени социалните иновации, пазара на труда и най-уязвимата част от обществото. Подкрепа ще получат хората, които са загубили работните си места или разчитат на намалени доходи. Мерките за младежка заетост, предприемачество и социално включване на уязвимите групи са с повече средства в новата версията на Програмата „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. Любомира Велинова, управител на Областен информационен център – Кюстендил, пояснява:

„Наблюдава се спад в активността на младежите на пазара на труда в цяла Европа, заради коронакризата. Затова специалните мерки за тях, свързани с обучения, придобиване на умения, включване в стажуване и други, които дават повече шансове за работа, ще бъдат подкрепени със 747 млн. лв. Очаква се да бъдат обхванати 96 000 младежи до 29 г. Пандемичната криза налага по-мащабна подкрепа за самонаетите на пазара на труда, предприемачеството, включително и социалното предприемачество. Самонаетите и предприемачите ще имат достъп до 90 млн. лв. за придобиване на умения и развитие на социалната икономика. Очаква се мерките да достигнат до 818 хил. души. Възможности за квалификация, обучения, субсидирана заетост, валидиране на уменията и др. ще бъдат достъпни за 258 хил. безработни.“

Вторият основен приоритет на ПРЧР 2021-2027 за социално включване на уязвимите групи дава възможност за предоставяне на реформирани социални услуги и активно приобщаване на хората в неравностойно положение, подчерта Велинова.

„Над 514 млн. лв. ще бъдат насочени към подкрепа в семейството и в общността на деца и възрастни, хора с увреждания и хора в невъзможност за самообслужване. Мерките ще позволят хората в нужда да получат персонални грижи.“

Най-пострадалите в пандемията от COVID-19 български граждани продължат да получават топъл обяд и през 2021 г. За финансирането на проекта „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“, която  стартира от 1 януари 2021 г., са осигурени над 12 млн. лв. по Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. От началото на новата година близо 50 000 засегнати от кризата лица получават топъл обяд всеки работен ден, показват разчетите на Агенцията за социално подпомагане. Програмата „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“ e финансово обезпечена до края на годината. Тя ще достигне до 60 000 лица, като основните групи са хора без доходи или с ниски доходи под линията на бедност, хората, поставени под карантина без доходи или с ниски доходи, и лица, които са обект на социално подпомагане. Средствата по програмата се осигуряват по линия на инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от кризата.

500 жители на община Гоце Делчев получават обяд пет дни в седмицата по проекта „Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“. Така с Европейското  финансиране се  изхранват най-бедните жители в общината. Огнян Лазаров, кординатор на проекта:

„Приготвената храна е съобразена с нормите за здравословното и балансирано хранене. Предоставя се пакетирана в индивидуални опаковки. Обядът на трудно подвижните, лежащоболните или карантинирани лица в гр. Гоце Делчев и селата от общината е предвидено да се доставя в домовете им. Потребителите в селата, които не са възпрепятствани, получават храната си в предварително определен час в обособен пункт при спазване на противоепидемичните изисквания. Община Гоце Делчев е създала необходимата организация,

така че ако има приготвен, но неполучен обяд, той да бъде преразпределен на предварително определени нуждаещи се хора. По проекта се изпълняват и съпътстващи мерки, отговарящи на нуждите на целевите групи и изискванията на финансиращата програма.

До края на септември 2021 г. са осигурени необходимите парични средства за проекта от Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България за периода 2014-2020 година.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Марияна Кукушева: Технологиите изместват все повече хлебарите от професията

На Спасовден празнуват хлебарите и сладкарите, но за съжаление през последните години се наблюдава все по-малък интерес към тази професия. Това сподели в ефира на Радио Благоевград Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в България. „Това е най-древната професия, която ще продължи..

публикувано на 13.06.24 в 11:53

Кирил Ваклинов: Гърнето ври, нужна е нова политическа система

На България й трябва нова политическа система. Промяната на модела ще започне от горе надолу. Най-логично е властимащите да предизвикат подобни процеси, но не е невъзможно те да бъдат задействани от различни народни движения. Статистиката е брутална – 2,5 милиона пенсионери с минимални пенсии, до тях нареждаме над 1 милион българи, които живеят на ръба..

публикувано на 13.06.24 в 10:38

Ибрахим Кадриев: Спортни експерти обмениха опит в Сакария

40 спортни експерти, здравни работници и преподаватели по физическо възпитание и спорт се завърнаха преди дни от образователен обмен по програма Еразъм в град Сакария, Турция. „Обучението включваше практически и теоретични модули, всеки участник имаше възможност да придобие нови знания и умения в областта на адаптираните спортове“, разказа за Радио..

публикувано на 13.06.24 в 10:32

Ръка за ръка за Радост!

Благотворителен концерт в подкрепа на 19-годишната Радостина Гергьовска подготвят от инициативата „Донеси – Вземи“ и Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров-1866”. гр. Благоевград. От седем години младата жена е диогностицирана със заболеването множествена склероза. В края на месеца ѝ предстои вливане на стволови клетки в Турция. Това е..

публикувано на 12.06.24 в 20:05

Традиционен панаир в Склаве, но без гладиаторски битки в селото на Спартак

Традиционен панаир в санданското село Склаве ще има и тази година.  Няма да станем свидетели обаче на уникалната историческа възстановка с гладиаторски битки и пазар на роби в селото на Спартак заради липса на финанси. Местните хора са в подготовка те да се превъплътят във възстановчици, но все още не са готови за едно такова мащабно събитие..

публикувано на 12.06.24 в 12:08
Костадин Паскалев

Костадин Паскалев: “Левицата” претърпя тежко поражение на тези избори

“Левицата" беше създадена с идеята за постигане на ляво обединение и да се постигне представителство на левите хора в парламента, но ние не успяхме да направим това обединение.” Това каза в ефира на Радио Благоевград Костадин Паскалев, представител на “Левицата”.  По думите му, причините са много, но открои факта, че Ваня Григорова се яви със..

публикувано на 12.06.24 в 10:43
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Гръбнакът на една силна и здрава икономика е малкият и среден бизнес

Основната мотивация за създаването на “Величие” беше твърдото убеждение на много хора, които виждат, че в България хората не могат да упражняват своите конституционни права свободно. Това каза в ефира на Радио Благоевград Ивелин Михайлов, един от основателите на партия “Величие”. Припомняме, че политическата формация прескочи бариерата за влизане в..

публикувано на 12.06.24 в 10:29