Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Д-р М. Баймакова: Бруцелозата засяга всички системи в човешкото тяло, диагностицира се трудно

„Бруцелозата е  бактериално инфекциозно заболяване. зооноза, което означава, че има инфекция и при животните и при хората. Човек се заразява при контакт с инфектирани животни и техни продукти. Най-често това са кози, овце, едър рогат добитък, камили, кучета,  свине. От дивите – диви свине, елени, лосове. 


Бактерията е изключително устойчива във  външна среда, продължително време оцелява в почва, вода, урина, поради което са възможни няколко начина, при които хората да се инфектират с бактериите от род бруцела. 


 Най-често това се случва при недобре термично обработено месо от инфектирани животни, сурово мляко – недобре пастьоризирано, или непастьоризирани млечни продукти, в това число сирене, сладолед. 


Друг възможен механизъм е при инхалиране, при вдишване на прахови частици, които да съдържат бактерията, както и през наранена кожа и видимите  лигавици – конюктиви, нос, устната кухина. Когато сме в контакт с инфектирани животни – най-често по време на раждане или аборт, тъй като в плацентата и околоплодните течности, в заразения плод, е възможна  концентрация на бруцели. По време на тази манипулация, когато ветеринарният лекар или животновъда участват в акта на раждане или аборт, вдишват и през наранената кожа и лигавица постъпва  бактерията“ – това заяви в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ специалистът от Катедрата по инфекциозни заболявания във Военномедицинска академия. Тя посочи, че при това заболяване не могат да се посочат точен брой симптоми. Има моменти, които го отличават от останалите инфекциозни болести. Наблюдава се по-дълъг инкубационен период – от 1 до 3-6 седмици, дори до 6 месеца при контакт с диви свине. От друга страна е налице разнообразна клинична картина. Най-често започва с  бавно и постепенно  покачваща се температура, която достига високи стойности – 39-40 градуса. Задържа се за определен период от време, понижава се, следва афебрилен период от време и отново се покачва. Това е вълнообразна температура, която е много характерна. Поради това пациентите търсят помощ от лекар поради тези неясни фебрилни състояния. Освен температурата налице са увеличени лимфни възли, неразположение, обилно изпотяване, главоболие, мускулни и ставни болки, впоследствие засягане на органи и системи – увеличен черен дроб и слезка. Прояви от страна на респираторния тракт – брохити, пневмонии. Засяга се сърцето, пикочо-половата система – нефрити, пиелонефрити.  Възпаление на тестисите при мъжете, което много често е свързано с бруцелоза. Болестта засяга и опорно-двигателния апарат  и нервната система.

Диагностициране на бруцелозата

„Трудно е поставянето на диагнозата – от една страна липса на характерни симптоми, от друга страна  се пропуска пациентът да се пита за хранителни навици – консумация на сурово мляко, непастьоризирано мляко, млечни продукти, сурови месни продукти. Работата, професионалната ангажираност на хората – дали са ветеринари, животновъди, работещи в кланници, мандри, работа с овце. Всичко това се пита не от любопитство, а защото това ще ни насочи към диагнозата. Не са толкова важни кръвните изследвания, защото те показват хронично възпаление. За да докажем етиологично диагнозата има 2 метода – директен и индиректен. Най-често се вземат хемокултури, което е най-правилния подход, може да се изследва материал от лимфен възел, от ликвор или обикновено кръв за индиректните методи. Но е трудно и трябва да бъдем наясно с това“

Лечение

„Тъй като е бактерии, съответно ще са необходими антибиотици за неговото лечение. Тук е един от другите проблеми с това заболяване - тъй като е много упорито се използва комбинация от антибиотици. Терапията е доста продължителна – 6-8 седмици, понякога  се повтаря с нови курсове, като употребата на антибиотици води след себе си и други рискове“.

Последици

„Това, което се наблюдава като последици е хронична умора, възможен фебрилитет, артралгии, нарушения в опорно-двигателния апарат. Тези хора развиват допълнително деформация на ставите, контрактурни анкилози, от друга страна неврологични прояви – раздразнителност, прогресиращо главоболие, отпадналост, обилно изпотяване“

Препоръки

„Усилията трябва да бъдат насочени в няколко посоки. Най-важната е храната, която консумираме. Много добра термична обработка на месните продукти, мляко да не се консумира сурово, а само добре сварено и пастьоризирано, високите температури убиват бактерията. Когато се работи с месо и има контакт с животни особено по време на раждане или аборт да се ползват лични предпазни средства,  което се отнася и за ловците – ръкавици, очила, шлем, предпазна престилка, ботуши, обилно измиване с вода на ръцете, употребата на дезинфектанти. Това е общо за всички инфекции. Да се четат етикетите – трябва да се консумират пастьоризирани млечни продукти. Животновъдите и хората, които отглеждат на село животни трябва да бъдат по-взискателни към себе си и грижите, които полягат за животните. При боледуване на животно трябва да подадат незабавно сигнал към ветеринарните лекари, които от своя страна трябва да използват всички необходими предпазни средства. Ловците също да бъдат внимателни“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Малки журналисти на гости на Радио Благоевград

Кати, Мити, Петя, Калина и Никол, малките журналисти от школата по журналистика и медийно отразяване към Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград бяха гости в предаването „Неделя у дома“, където разказаха какво е за тях журналистиката. „Мен ме влече телевизията, защото искам да ме видят всички. Целият свят“, сподели..

публикувано на 24.02.25 в 14:56

Музейна работилница „Баба Марта“ отваря врати в Петрич

Музейна работилница, посветена на Баба Марта, отваря врати от 24 до 27 февруари в красивата сграда на Историческия музей в Петрич. Инициативата се провежда за втора поредна година, очаква се интересът към нея да бъде още по-голям от миналогодишния, тъй като заложените дейности в работилницата ще бъдат надградени. „Ще посрещнем дечицата с..

публикувано на 24.02.25 в 10:23

Илия Лазаров: САЩ рискуват да се превърнат в ненадежден партньор

Срещата между САЩ и Русия в Рияд беше „огромен успех за руската администрация“, коментира в предаването „Събития и личности“ евродепутатът от ГЕРБ/СДС и ЕНП Илия Лазаров. Според него Вашингтон на практика сам е предложил размразяване на отношенията, без Москва да полага сериозни усилия за това. „Предтекстът е, че трябва да се сложи край на войната,..

публикувано на 21.02.25 в 12:08
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Повишение на заплатите в МВР трябва да има, но срещу реформи, а не „на калпак“

Бюджетът не е просто финансов документ и закон – той отразява приоритетите на управляващите и посоката, в която ще се развива държавата. Въпреки това, все още не виждаме ясно очертани политики и дългосрочна визия на кабинета "Желязков". Това коментира в предаването "Събития и личности" бившият депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“..

публикувано на 21.02.25 в 11:52
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Бюджет 2025 – антисоциален, антибизнес и антиграждански

Проектът на Бюджет 2025 породи сериозни дебати относно неговото влияние върху социалната политика, икономиката и гражданските свободи. Политологът и бивш народен представител Калоян Методиев, анализира параметрите на бюджета и предупреди за тревожни тенденции в управлението на страната. Според него, България се намира в момент, в който се прави опит за..

публикувано на 21.02.25 в 11:25
Доц. Тодор Чобанов

Траките – кои са били и какво трябва да знаем за тях?

Какви тайни крие древната тракийска цивилизация? Какво ни разкриват следите, оставени от този народ? На тези и много други въпроси отговаря новата книга „Траките – какво трябва да знаете?“, създадена от екип от изтъкнати български учени. В интервю за Радио Благоевград доц. д-р Тодор Чобанов, един от авторите на изданието, разказа за значението на..

публикувано на 21.02.25 в 10:57

Производители представиха българския вкус на изложение в Португалия

България завърши успешно представянето си на международното специализирано изложение Lisbon Food Affair (LFA) - най-големият  хранителен панаир в Португалия, който събра повече от 200 компании и над 500 бранда в направленията „Храни и напитки“, „Хорека“ и „Технологии“ в  Лисабон.  Събитието отбеляза три дни на интензивни търговски разговори и..

публикувано на 21.02.25 в 09:55