Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Георгиев: В община Самоков засега не изключваме уличното осветление

„Като туристически район към настоящия момент не е много удачно да изключваме уличното осветление, тъй като има движене и за нощното каране по Боровец и по Мальовица. Силно притеснени сме, разбира се,  от сметките за ток, от сметките за газ. Не знаем как ще издържим, но в крайна сметка в последните години на пандемията тежко беше и на туристическия бранш  и  засега не изключваме уличното осветление“, съобщи за Радио Благоевград  Владимир Георгиев – кмет на община Самоков и член на УС на НСОРБ. 

За ценовия взрив на тока и газа

Националното сдружение на общините поиска със специално писмо помощ от държавата заради ценовия взрив на тока. „Текат още разговори, ние запознахме министъра на финансите с изключително тежкото състояние на общините, а то се вижда на колко места вече започнаха да изключват уличното осветление. Това, което ни бе казано, че ще има някаква част сума, поета  като компенсации, както към общините, така и към бизнеса. Това за електроенергията. Но не ни бе отговорено какво ще правим с природния газ. Обещани са компенсации за битовите  потребители, но за общините – не. А при нас всичко е газифицирано – всяка ясла, детска градина, училище, социална услуга, административна услуга – всичко е газифицирано. Съпоставихме сметките от декември на предходната година с тези от сега. Те са с ръст от 300% .А от първи януари природният газ е с още 30% по-скъп. Как ще справим, за сега нямаме отговор“, коментира кметът. 

Бюджет 2022

„Не сме имали, поне от както аз съм 11 години кмет, толкова късно приемане на държавния бюджет. Има неудобство за капиталовата програма и за самите общински бюджети, които ще трябва да приемем след националния бюджет. Това ще стане много по-късно и ще се забавим във всички дейности. Преговорите с МФ използваме да поискаме повече средства и за изравнителна субсидия, и за капиталови разходи. Заради инфлацията има опасност много от общините да нямат средства и да не могат да направят нищо и по инфраструктура,  и по благоустрояване“, каза още Владимир Георгиев. Той посочи, че НСОРБ  е дало добри примери с други страни членки на ЕС, където специално за общините се намалява или махна ДДС за електроенергията и  газа. „Хубаво е да се помисли дали общините не могат да преминат на тарифи, както битовите потребители. Ако се помисли в тази посока поне да изкараме тежката зима и веднага след това да приемем бюджета и да почнем да работим, тогава годината ще бъде по-нормална и надявам се пандемията да отшуми“, изрази своята надежда  кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Интервюто с Владимир Георгиев можете да учете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28

Доц.Чайров от ЮЗУ с три патента в областта на лекарствата

Доц. д-р Радослав Чайров е зам.-декан на Природо-математическия факултет и ръководител на Катедра „Химия“  в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Роден в Перник, но от 25 години е в Благоевград. Той работи в областта на модификацията на лекарствените средства. За него това е истинско предизвикателство. Има три патента в тази област.  Става доцент с много упорита..

публикувано на 07.05.24 в 15:39

На Великден в село Долене откриват къща с люлка

Село Долене е разположено в южните склонове на Огражден планина. То има древна и богата история, но в момента постоянните му жители са само седем.  От  2018 година, учредителите на сдружението „Долене за поколенията“  започват възстановяването на къщите в селото с амбицията да превърнат родното място на дедите си в културно-образователна..

публикувано на 05.05.24 в 11:30

Красимир Герчев: Здраве, късмет и благополучие във всеки дом

„Да помага Великден, честит Гергьовде н !“ – под този надслов са обединени празничните прояви  в община Разлог. „ Ние се стремим да предадем това, което очаква публиката,  но има неща, на които държим, желаем и подкрепяме  и това е да бъдат автентични. Защото в цялото това разнообразие  в Европейския съюз и в света  в тази отвореност, не..

публикувано на 05.05.24 в 11:24

Проф. Магдалена Панайотова: Великден е празник на надеждата

Проф. Магдалена Панайотова е преподавател в Софийския университет,  главен  редактор на списанието 'Езиков свят“ на Югозападния университет в Благоевград,  секретар на ПЕН клуба на писателите в България. „ Преди всичко Великден е празник на надеждата. Но за мен лично е и празник на равносметката “, каза за Радио Благоевград проф. Панайотова. Тя..

публикувано на 05.05.24 в 11:22

С програма „Еразъм“ ставаме посланици на ЮЗУ и Благоевград по света

Доктор Яна Манова е преподавател в Катедрата по романистика и германистика в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и е един от много посланици на благоевградския университет по света. Наскоро тя се завърна от международен академичен обмен по програма „Еразъм“ в университета в град Ризе, Турция. „ЮЗУ „Неофит Рилски“ има договори за партньорство по програма „Еразъм“ с..

публикувано на 02.05.24 в 14:44

Концерт под надслов "Нашият Великден" в село Баня

Кметство село Баня и НЧ "Просвета-1908" канят на празничен концерт под надслов "Нашият Великден". Баня е единственото населено място, в което Великден се е празнувал цели четири дни. „Заедно ще се върнем в спомените си, пред нас ще "изплуват" картини от местностите "Силевица" , "Аранджела" , "Дабето" и "Варвара". Места, които хората от..

публикувано на 30.04.24 в 15:07