Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Асен Балабанов: Фронтовата линия е истината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фронтовата линия, не в буквалния смисъл, а в политическия, „е истината какво се случва днес и кой задава дневния ред на човешкото общество. Защото  социологическите проучвания показват, че 99% от хората по света не искат война. Значи трябва да видим кой задава дневния ред, кой иска тази война днес и да накараме световните политици да действат не в частни интереси, а в интерес на цялото човечество“, каза за Радио Благоевград д-р Асен Балабанов, асистент в катедра "Философски и политически науки" към ЮЗУ - Благоевград. Според него, все още имаме възможност да изберем мирното бъдеще, независимо че, „в момента изглежда, че се движим по най-неблагоприятния сценарий. Мисля, че все още имаме възможността да изберем друг. Да направим всичко възможно, всички хора да са колкото се може по - активни, за да изберем  едно по-добро бъдеще“. Според д-р Балабанов  „е доста парадоксално да се опитваш да спреш  войната  с изпращането на оръжие. Не мисля, че обединението на Европа  трябва да е в единството да изпращаме оръжие, което несъмнено ще удължи този конфликт. Трябва да сме единни в призивите да се реши този конфликт колкото се може по-бързо и по дипломатичен начин. Тази война няма да има победител. И двете страни трябва да стигнат до някакъв компромис“. Политолозите наричат ситуацията в която се намира човечеството „ пет минути преди полунощ“. Това е времето на прага на Трета световна война, на прага на ядрен конфликт. „Изглежда, че не сме си научили уроците от историята, но все пак, ако ние не можем да избираме миналото си, все още можем да  избираме бъдещето си“.
Интервюто  с д-р  Асен Балабанов чуйте  в звуковия файл.


Вижте още

Информационната платформа „Климатека“ търси нови автори

„Климатека“ е информационна платформа за отразяване на климатичните промени , която вече три години работи с авторски екип от учени и експерти, за да „превеждат“ науката на достъпен език. „ С времето започнахме да разширяване темите, защото климатичните промени са една много широка и  всеобхватна, сама по себе си, тема, която засяга различни..

публикувано на 29.05.23 в 09:50

Над 200 организации са преминали през програмата „Предприемачество за нестопански организации“

Българският център за нестопанско право вече 12 години  развива програмата „Предприемачество за нестопански организации “. Центърът  помага на други неправителствени организации идеите им да се превърнат в бизнес планове и социалните каузи да се реализират чрез работещи социални предприятия. „ През тези години увереност и вдъхновение ни дават..

публикувано на 29.05.23 в 09:29
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща лятото с нова песен - "Усмихни се"

Вяра Панталеева посреща лятото с нова песен! Само преди няколко месеца Вяра подели песен със заглавието “Вярвам”, която можете да гледате в нейния YouTube канал - Vyara Pantaleeva. Днес новата и песен се казва “Усмихни се” и е написана от Чавдар Цолов.  Песента е с много положително и ведро звучене. С тази песен Вяра се стреми да..

публикувано на 28.05.23 в 15:14

Фестивал „Кулинарни съкровища от близо и далеч“

„Кулинарни съкровища от близо и далеч“ е темата на третото издание на Фермерски фестивал София 2023. Събитието е двудневно, започна на 27 май пред пилоните на НДК, продължава и днес в неделя. През двата фестивални дни посетителите могат да намерят богато разнообразие от сезонни плодове и зеленчуци, билки и подправки, месни и млечни..

публикувано на 28.05.23 в 13:05

Всеки шести хипертоник в България не знае за заболяването си!

Този месец се инициира най-голямата синхронизирана световна здравна кампания „Май, месец за мерене“ на Международната лига по хипертония. Кампанията има за цел да повиши нашата осведоменост и да подчертае важността на измерването на кръвното налягане. Темата коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград доц. д-р Красимира..

публикувано на 26.05.23 в 10:54

При тревожните разстройства медикаментите са на втори план

От 22 до 28 май се проведе Европейската седмица на психичното здраве. Темата тази година беше „Психично здрави общности“. Водещият психиатър д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница „Св. Ив. Рилски“ коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград най-често срещаните психични проблеми на българина...

публикувано на 26.05.23 в 09:09

Майка от Благоевград със сигнал за грубо отношение на лекар

Сигнал за грубо отношение на лекар от Спешно отделение в държавната болница в Благоевград към дете подаде в Радио Благоевград Бойка Павлова. 3-годишната й дъщеричка пада с тротинетка на плочките пред Община Благоевград. Момиченцето започва да плаче, да пищи, че не може да стане и семейството отива в болницата. Лекарят, който е на смяна,..

публикувано на 25.05.23 в 10:40