Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Евродепутатът Андрей Новаков: Външният натиск по темата Северна Македония не отчита спецификата на нашия регион и тя не може да бъде пренебрегната

Снимка: БГНЕС

Докато аз го наричам брат, той ме нарича -  фашисти. Докато ние казваме, че сме имали обща история, те ни викат: вие сте окупатори. Има нещо, което не е наред в тези отношения“, коментира за Радио Благоевград евродепутатът Андрей Новаков темата за българското вето върху преговорите за членството на Република Северна Македония в ЕС и външния натиск те да започнат незабавно, още преди края на френското председателство, което изтича в края на юни. „Няма как с външен натиск това да се случи. Има специфика в нашия регион, която не е отчетена и не може да бъде пренебрегната, защото това ще означава да поощрим подобен тип поведение, да кажем: да, няма проблем да горите знамена, да обругавате български паметници; няма проблем да не признавате историята, македонската държава да финансира филми, в които цели етапи от нашето минало да бъдат заклеймявани и да кажем: добре  дошли сте в ЕС с това поведение“, категоричен бе евродепутатът и посочи, че българските членове на ЕП нямат единно мнение по темата Северна Македония.  

По повод скорошното работно посещение на Юнус Омарже, председател на комисията по регионално развитие в Европейския парламент, организирано от Андрей Новаков, той отново подчерта, че за трасето през Кресненското дефилена АМ „Струма“ оценката за въздействие на околната среда е валидна до края на  месец октомври тази година и „ако до тогава не започне работата по изграждане на лота през Кресненското дефиле, има реална опасност той да не бъде завършен в следващите 10 години“. 

Андрей Новаков коментира още енергийната сигурност на европейско и национално ниво след спиране на руските доставки на газ за Полша и България и поисканата отсрочка от страна на нашата страна върху  ембаргото за руския петрол.

Като Областен лидер на ГЕРБ, Андрей Новаков съобщи, че досегашният председател на общинската организация на партията в Благоевград -  Росица Димитрова е получили най-много гласове на отчетно – изборното събрание, следвана от Красимир Андонов, доскорошен директор на НП „Рила“.  До седмица–две се очаква Изпълнителната комисия на партията да утвърди общинския лидер на ГЕРБ-Благоевград.

Интервюто с Андрей Новаков чуйте в звуковия файл. 


Вижте още

С критика към родителите: Първи юни на лекоатлетическата писта в Благоевград

Многобройни прояви бележат по традиция Международния ден на детето. В Благоевград също инициативите са по вкуса и на малки, и на големи. Концерти, пленери, сценични изкуства и художествени изложби – всичко това отличава специалния празник на детето. Една част от подрастващите обаче, освен с развлекателни занимания, днес се отдадоха на важни..

публикувано на 01.06.23 в 14:10

Кога един кмет престава да бъде дете?

Предаването „Приемна в ефир“ на Радио Благоевград на 1 юни бе посветено на всички малчугани, които ни вдъхновяват да бъдем по-добри и които ни учат на истинското значение на безусловната любов. Чрез разговорите и анкетите насочихме светлината на прожекторите към мечтите, стремежите и предизвикателствата, пред които са изправени децата и младежите в..

публикувано на 01.06.23 в 13:09

Акция нов дом

Акция нов дом -  това е благотворителната кампания в помощ на семейство, чиято къща е изпепелена при пожар в Гърмен. Акцията нов дом за Елена и Йорданка Щереви, събира много доброволци, които помагат и със средства и с труд. Инициативата поддемат младите и сърцати добротворци от Сдружение „Доброта“. След като получавт сигнал за бедстващото..

публикувано на 01.06.23 в 11:35

Отговорят ли цените на качеството на храните?

Отговорят ли цените на качеството на храните? Тази тема беше поставена в рубриката „Потребителска кошница“ на Радио Благоевград . Доколко цената на произведената храна, която закупуваме в търговската мрежа, отговаря на описанато и рекламирано качество?! След проведен тест в акредитирана международна лаборатория, направен и финансиран по..

публикувано на 01.06.23 в 10:59

Доайенът на българистиката проф. Джузепе Дел' Агата – гост на Югозападния университет

Професор Джузепе Дел' Агата е световноизвестен учен в областта на славистиката и българистиката,  литературовед и преводач. Близо 60 години води курсове по български, чешки, руски език и литература в университета в италианския град Пиза. Сътрудничи активно на Асоциация „България – Италия“, а тези дни бе гост на  студентите и колегите си от..

публикувано на 01.06.23 в 10:21

Сдружение „Близо до теб“ подпомага семейства

Сдружението „Близо до теб“ започна мащабна благотворителна кампания „Дари храна, дари надежда“. Продуктите са са от първа необходимост и са закупени от дарения. Сдружението разполага с база в Дупница, където става разпределянето и раздаването на продуктите на 150 семейства от общинския център Дупница и в селата от общината. Осигурен е и..

публикувано на 01.06.23 в 10:01

Не трябва да допуснем да се постави под съмнение стабилността на финансовата система

По повод правителственото предложение за удължаване с още три месеца на удължения вече закон на миналогодишния бюджет, финансистът Румен Гълъбинов коментира за Радио Благоевград : „ Необходимо е да се приеме някакъв бюджет – дали ще бъде удължителен на предходния или ще бъде нов бюджет за 2023 година  за полугодието,  но това трябва да  се случи в..

публикувано на 31.05.23 в 13:24