Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният тютюнев елит дискутира бъдещето на Сектор „Тютюн“

Европейските и световни политики по отношение бъдещето на тютюна бяха част от дискутираните теми на двудневното Международното изложение World Tobacoo Expo Europe 2022, което се проведе в София на 18 и 19 май.

„Това е най-голямото тютюнево изложение за цяла Източна Европа, което е предпоставка на него да си дадем среща всички сегменти от Сектор „Тютюн“ – от производители, търговци и преработватели, до тютюнева индустрия. Във форума участва и заместник-министър Момчил Неков, който, като представител на земеделското министерство, прекрасно представи отношението на министерството и държавата към Сектор „Тютюн“ на национално и европейско ниво, защото, ELTI – Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн, е съорганизатор на тази конференция за Сектор „Тютюн“ – съобщи за Радио Благоевград  след откриването на форума Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България – НАТ, 2010 и президент на ELTI.

В рамките на изложението бе проведен Изпълнителен комитет на UNITAB, както и Общо събрание на ELTI, което е престиж за България да бъде домакин на форуми от такъв ранг.

Цветан Филев коментира и стартиралата кампания по разсаждането на тютюна от реколта 2022г. По думите му, вече са разсадени около 70% от тютюна от четирите сортови групи, отглеждани в България.

От НАТ, 2010 настояват за спешно свикване на Консултативен съвет по тютюна.

„Настояваме за осигуряване на национална помощ по Схема de minimis за тютюнопроизводителите, регистрирани през 2022г. Искаме този съвет да се проведе най-късно до средата на месец юни, защото на 31 май, 15 дни преди съвета, ще е приключила регистрацията на тютюнопроизводителите за тази година. Смятам, че това наше искане е постижимо за реализиране, базирайки се на солидни аргументи, сред които са повишените цени на газ, горива, торове и препарати, които са основни консумативи за производството на тютюневата суровина“ – коментира още Цветан Филев.

На въпрос – какво е бъдещето на тютюнопроизводството в България на фона на все по-малко засадените площи с тютюн и отказването на производителите от този поминък, председателят на НАТ,  2010 отговори:

„Първо, всеки тютюнопроизводител има лично право да реши с какво производство да се занимава. Мога отговорна да заявя, че ние като европейска и национална браншова организация правим всичко възможно да има стабилно развитие по отношение на няколко неща – стабилни и дългосрочни пазари, нормативно да стоим добре регистрираните тютюнопроизводители и да се съобразяваме с два големи международни нормативни документа. Това са Директивата за тютюневите изделия на Европейската комисия и Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация, от които идват всички рестрикции на европейското тютюнопроизводство. Правим всичко възможно браншът да остане равнопоставен на останалите браншове в селското стопанство“ – уточни още Цветан Филев.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На 1 юни: Деца бяха водещи в ефира на Радио Благоевград

Днешното издание на предаването "С усмивка в събота" бе по-цветно, по-весело и по-истинско от всякога, защото негови специални водещи бяха учениците от 5 "А"  клас на  9 ОУ "Пейо Яворов" Павлина Маринова и Изабела Василева. Те представиха анкетите на възпитаниците на училището Веселин Весков, Ана-Мария Стоилова и Адриана Златкова, които се превъплътиха..

публикувано на 01.06.24 в 09:18

Кампания за спасяване на читалището в село Извор

Сградата на читалището в радомирското село Извор е в окаяно състояние. П окривът тече и се рушат мазилките, като външните стени представляват опасност за преминаващите около сградата, която е почти на 100 години. И ако преди повече от четири десетилетия салонът на читалището е събирал 240 зрители, то днес е неизползваем за творчески изяви...

публикувано на 30.05.24 в 11:13
Георги Динев

Георги Динев: Търсим бързи решения за облекчаване на трафика към "Кулата"

Провеждането на прозрачни и честни избори на 9 юни, облекчаване на пътния трафик към Гърция и спазване на всички срокове за изграждането на ГКПП "Струмяни-Берово". Това са част от приоритетите в работата на областния управител на Благоевград Георги Динев. Подготовката на изборния процес върви нормално и в диалог с Районната избирателна комисия...

публикувано на 30.05.24 в 11:00

Едни и същи стоки с различни цени в онлайн магазините

Защо едни и същи стоки имат различни цени в едни и същи сайтове?  Въпросът задават потребителите, които в търсене на най-добрата цена за дадена стока, попадат на едни и същи продукти, с различни цени, дори и в едни и същи онлайн магазини. „Причините могат да бъдат най-различни и една от тях е, че тези търговци не плащат мито. Това им..

публикувано на 29.05.24 в 14:24

Наредбата за управление на прилежащите площи в кварталите няма да реши проблеми, а ще създаде нови

Проектът на Наредба за определяне на прилежащите територии в режим на етажна собственост за кварталите с комплексно застрояване в Благоевград може да създаде повече проблеми, вместо да реши проблеми. Сама по себе си идеята на общинска администрация да даде възможност на гражданите, ако имат желание, да се грижат да прилежащите територии е хубава, но не..

публикувано на 29.05.24 в 13:51

Наредба предвижда електронен прием на деца в първи клас в община Благоевград

Проект на Наредба за прием на ученици в първи клас в община Благоевград цели да синхронизира всички подзаконови нормативни актове, като въведе ясни правила и прозрачност при приема на деца в първи клас. Автор на проекта е Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания към Общинския съвет, която я представи в ефира..

публикувано на 29.05.24 в 12:32

Експериментът няма да се повтори

В последния почивен ден, в неделя, на 26- ти май движението на леките и лекотоварните автомобили в посока София бе отклонено по общинския път между Симитли и село Железница. Целта бе да се избегнат задръстванията на входа на Симитли, където се срещат автомагистрала „Струма“ и първокласния път София-Кулата. Какво се получи на практика? Наистина,..

публикувано на 29.05.24 в 09:40