Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Неврокопският митрополит Серафим: Трябва да отстояваме историческата истина

Неврокопски митрополит Серафим
Снимка: БГНЕС

„Ще преживеем много горчивини по отношение на конфликта в който се преплитат интересите по отношението на историята на Българската православна църква. Най-вече там ще бъдат горчивините, които ще приемем или няма да приемем. Времето ще покаже, но трябва да отстояваме историческата истина“, каза в интервю за Радио Благоевград Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. По повод признаването от страна на Вселенската патриаршия  и последвалото от Сръбската православна църква на православната църква на Република Северна Македония под името Охридска архиепископия, Неврокопският митрополит поясни, че  „по църковните правила следват да бъдат събрани съгласията на всички поместни православни църкви, след което Вселенският Патриарх да издаде разрешението за автокефалията (независимостта) на Македонската православна църква под името Охридска архиепископия. Процесът на събиране на съгласията ще бъде времето и удобният момент, в който ще се изразят и съответните несъгласия, относно име или териториално разположение на новата автокефална църковна област“. Според Негово Високопреосвещенство  „историята е ясна и е категорично известно, че Охридската архиепископия е създадена и носи това име с прибавянето към него - Българска и за българите. И това е било в един много дълъг исторически период“.  Отказът през 2017 година на БПЦ да стане църква-майка на църквата в Северна Македония, Митрополитът коментира като „неприемливо предложени, защото това означаваше в следващия момент  веднага да бъдем заедно с тях в изолация от целия свят. Поради това, че няма такъв каноничен ред по който да го решим ние еднолично като православна църква. Трябва да бъде събрано съгласието на всички“. Според Митрополит Серафим „най-естественият ред е това, което тръгна през последните дни – възстановяването на общението с църковната общност на държавата Северна Македония. И в това общение, което ще изисква и време, мисля че по по-спокоен начин ще могат да се обсъждат и решават въпросите с миналото или с това, което предстои напред: имена, територия, всичко, което тепърва трябва да се установява. Трябва да се търси този начин на запазване на историческата истина и съответно постигането на едни добри, нормални, не само човешки, а и братски междухристиянски отношения. Преди всичко е това, че сме всички от едно православно семейство“.

По повод започналите национални чествания в Банско на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“, Неврокопският митрополит нарече Свети Паисий Хилендарски „велик светилник на нашия народ, който освети пътя ни завинаги. За да бъдем това, което сме и днес, е тръгнало от светлината, която той запали“ и призова “Да съхраним жив този огън на вярата и родолюбието!“

Интервюто с Неврокопския митрополит Серафим чуйте в звуковия файл.


Вижте още

С критика към родителите: Първи юни на лекоатлетическата писта в Благоевград

Многобройни прояви бележат по традиция Международния ден на детето. В Благоевград също инициативите са по вкуса и на малки, и на големи. Концерти, пленери, сценични изкуства и художествени изложби – всичко това отличава специалния празник на детето. Една част от подрастващите обаче, освен с развлекателни занимания, днес се отдадоха на важни..

публикувано на 01.06.23 в 14:10

Кога един кмет престава да бъде дете?

Предаването „Приемна в ефир“ на Радио Благоевград на 1 юни бе посветено на всички малчугани, които ни вдъхновяват да бъдем по-добри и които ни учат на истинското значение на безусловната любов. Чрез разговорите и анкетите насочихме светлината на прожекторите към мечтите, стремежите и предизвикателствата, пред които са изправени децата и младежите в..

публикувано на 01.06.23 в 13:09

Акция нов дом

Акция нов дом -  това е благотворителната кампания в помощ на семейство, чиято къща е изпепелена при пожар в Гърмен. Акцията нов дом за Елена и Йорданка Щереви, събира много доброволци, които помагат и със средства и с труд. Инициативата поддемат младите и сърцати добротворци от Сдружение „Доброта“. След като получавт сигнал за бедстващото..

публикувано на 01.06.23 в 11:35

Отговорят ли цените на качеството на храните?

Отговорят ли цените на качеството на храните? Тази тема беше поставена в рубриката „Потребителска кошница“ на Радио Благоевград . Доколко цената на произведената храна, която закупуваме в търговската мрежа, отговаря на описанато и рекламирано качество?! След проведен тест в акредитирана международна лаборатория, направен и финансиран по..

публикувано на 01.06.23 в 10:59

Доайенът на българистиката проф. Джузепе Дел' Агата – гост на Югозападния университет

Професор Джузепе Дел' Агата е световноизвестен учен в областта на славистиката и българистиката,  литературовед и преводач. Близо 60 години води курсове по български, чешки, руски език и литература в университета в италианския град Пиза. Сътрудничи активно на Асоциация „България – Италия“, а тези дни бе гост на  студентите и колегите си от..

публикувано на 01.06.23 в 10:21

Сдружение „Близо до теб“ подпомага семейства

Сдружението „Близо до теб“ започна мащабна благотворителна кампания „Дари храна, дари надежда“. Продуктите са са от първа необходимост и са закупени от дарения. Сдружението разполага с база в Дупница, където става разпределянето и раздаването на продуктите на 150 семейства от общинския център Дупница и в селата от общината. Осигурен е и..

публикувано на 01.06.23 в 10:01

Не трябва да допуснем да се постави под съмнение стабилността на финансовата система

По повод правителственото предложение за удължаване с още три месеца на удължения вече закон на миналогодишния бюджет, финансистът Румен Гълъбинов коментира за Радио Благоевград : „ Необходимо е да се приеме някакъв бюджет – дали ще бъде удължителен на предходния или ще бъде нов бюджет за 2023 година  за полугодието,  но това трябва да  се случи в..

публикувано на 31.05.23 в 13:24