Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Селата в подножието на Беласица – непозната дестинация

Малко познати, но набиращи турстически интерес за лятото, са дестинациите в подгорските села на община Петрич.

Богат и разнообразен арсенал от природни и културно-исторически забележителности предлага най-голямото населено място в Подгорието – Коларово.

Историята за името на селото е свързана с пътя към билото на Беласица и прохода Демир Капия  –  „Желязна врата“. Коларският път през планината дава названието на селото в подножието – Коларево, днес Коларово.

Всеки любител на планинския и селския туризъм може да намери място за почивка и релакс. В Коларово има къща за гости и хотелски комплекси. Местните самодейци приготвят за туристите, проявили кулинарен интерес, уникални автентични ястия по стари рецепти, запазени и предавани от поколение на поколение. Това споделя кметът на Коларово Величка Спасова, като представя все още малко познатите забележителностите в подгорските села. Сред тях е крепостта Чуката – археологически обект, за който се предполага, че съществува от времето на тракийската епоха. 

По традицията жителите на Коларово се качват на едноименната местност на втория ден на Великден за надборване с яйца и веселие.

Непосредствената близост до вековните кестенови гори в Беласица и изградените екопътеки към живописните водопади ще грабнат вниманието на туристите“, отбелязва кметът Величкова.

И ако разходките сред природата са страст, то предложението е за тематичния маршрут по екопътека „Тайните на водата“.

Началото ѝ е в центъра на село Коларово, а достигналите до края ѝ ще видят уникална и запомняща се гледка – най-високият водопад в планина Беласица „Срамежливеца“.

Какво още предлагат за туристите селата от Подгорието, разкрива кметът на Коларово Величка Спасова.Вижте още

Николай Павлов: Все още не е стартирала програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на фотоволтаици

Министерството на енергетиката обяви първи февруари 2023 година като ориентировъчна дата за стартиране на Програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на инсталации с фотоволтаици или инсталация на солари за топла вода.  Но процедурата по нея все още не е отворена. „ В системата ИСУН тя фигурира дори като приключила. Предполагам, че..

публикувано на 06.02.23 в 09:15
Спални места и РИА

Спални места и РИА представят „Още една“

РИА влиза в колаборация със Спални места в поп-пънк сингъла „Още една“. Музикантите се познават отдавна, имали са множество общи концерти и участия в благотворителни събития. „Още една“ е съвременен разказ за парти вечер във вторник. Група Спални места е създадена през 2018 г. и оттогава не спира да провокира многобройните си почитатели...

публикувано на 05.02.23 в 15:08
Манол Пейков

35 минути с Манол Пейков, 35 минути с морала и съпричастността

Предлагаме Ви запис от разговора на Валентин Дишев с Манол Пейков, посветен на благотворческите инициативи в подкрепа на Украйна, които в последните 11 месеца реализира един от най-изявените и важни български книгоиздатели, човек с активна гражданска, а оттам – и политическа позиция:

публикувано на 04.02.23 в 19:04

Празнуваме Зимния Симеоновден

На 3 февруари Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Денят след Сретение Господне (2 февруари) се чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна. Според фолклорната традиция днес е зимният Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Тогава празнуват и носещите това..

публикувано на 03.02.23 в 18:20

Вилиан Стефанов: Човек може много, стига да има нужната мотивация

„ Ние можем много, човек е способен на много, стига да има нужната мотивация, стига наистина да пожелае нещо и наистина да го почувства като свое, като една своя истинска цел. В личен план разбрах, че тези пътувания ме правят по-силен, не само физически, но и психически “, сподели за Радио Благоевград страстният пътешественик Вилиан Стефанов...

публикувано на 03.02.23 в 10:35

Фондация спасява животи с инициативата: Дари стар акумулатор за нов дефибрилатор

Стар автомобилен акумулатор за нов дефибрилатор. Интересната инициатива е на фондация „Първите три минути“, която се занимава с внедряване на съвременните стандарти и средства за оказване на първа помощ в България. „Първата помощ в цял свят се развива непрекъснато. Има много нововъведения, едно от най-съществените е осигуряването на автоматични..

публикувано на 02.02.23 в 14:06

Д-р Атанас Банчев: Нова генна терапия може завинаги да излекува пациенти с хемофилия В

Нова генна терапия при хемофилия В беше препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към ЕВропейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Преди това терапията беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата. Това е първата генна терапия за лечение на тежка и умерено тежка хемофилия В...

публикувано на 02.02.23 в 11:16