Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ива Христова: Засега не е необходимо въвеждането на противоепидемични мерки заради „Омикрон“ ВА.5

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова коментира в ефира на БНР - Радио Благоевград подвариантът ВА.5на „Омикрон“ и разпространението му в България.

„Като цяло заболеваемосттав България на 14-дневна база бавно пълзи нагоре – днес е 96.08, т.е. изкачваме бавно, но сигурно към 100. Разбира се, в това време стойностите в Западна Европа са 10 пъти по-високи, в някои страни дори 20 пъти по-високи. Но ние винаги при предишните вълни изоставахме, т.е. доста по-защитени се оказваме откъм активен туристически поток. Защото причината за тази вълна в момента е „Омикрон“ ВА.5, но повода да се появи е отпадането на противоепидемичните мерки и активното придвижване на хората между държавите и посещение на държави, в които заболеваемостта е много висока“ – уточни проф. Христова. По думите й трябва да ни тревожи този подвариант, тъй като е в пъти по-заразен от предишния.

   Проф. Христова коментира и възможността подвариантът ВА.5 да избягва имунния отговор, създаден от ваксина и от предишно преболедуване. „Трябва да разграничим нещата – от една страна ние имаме имунитет с ваксините и това е големия смисъл на ваксинацията -  да поддържаме имунитетът си активен. От друга страна е вирусът, който се променя и се опитва да избяга, но той избягва частично – т.е., когато ние имаме имунитет, той е достатъчен поне да ни предпази от тежко протичане на заболяването. Вирусът пак ще се елиминира от имунната система, ще ни предпази така, че да няма нужда от хоспитализация и интензивни грижи. И тъй като вече има немалък имунитет сред населението, ще намалее доста натискът върху здравната система. В Западна Европа в пъти по-малко са хоспитализациите спрямо предишни вълни, както и нуждата от интензивни грижи, както и смъртността.“


  Симптомите при подварианта ВА.5 не са по-различни от познатите при „Омикрон“ – температура, много характерна е общата отпадналост, умора, преходни болки в стави и мускули, хрема, болки в гърлото, суха кашлица – всичко това е в острия период, когато вирусът е в кръвта. „При този подвариант вирусът по-рядко слиза към белите дробове, има случаи на пневмония, но са доста по-малко, отколкото при предишни вълни. По-често засяга горните дихателни пътища. Но има рискови групи с понижен имунитет от злокачествени заболявания, от лечение с кортикостероиди, с цитостатици, особено хората с наднормено тегло, диабет, хипертония – при тези групи е възможно заболяването да протече доста по-тежко. Те трябва да предприемат специални мерки, за да се предпазят“.

  Проф. Христова уточни, че вирусът не е по-активен при високите летни температури. „Ние очаквахме, че ще е по-слабо активен, но той е стабилен и не се унищожава така лесно от слънцето така, както ни се искаше. Но засега няма необходимост от въвеждане на специални противоепидемични мерки, защото като цяло страната ни е спокойна. Обстановката се следи в динамика.“

  Специалистът прогнозира, че ще намалее силата на вируса, ще се превърне в сезонна инфекция заедно с всички останали вируси. “Много рано е да се прогнозира дали ще има друга вълна. Никой не може да предвиди кога и дали ще има нова мутация на вируса. Хубавото е, че се нароиха подварианти на един вариант – т.е. няма тежки и различни мутации, които към този момент да водят до нов вариант. По-скоро натрупване на мутации вътре и оформяне на подварианти, което е много добър прогностичен белег. Лично за мен, ако тази тенденция се задържи, е много оптимистична, защото ние вече натрупваме имунитет. Но никой не може да предвиди кога и откъде ще дойде нов вариант, защото няколко варианта дойдоха от Южна Африка. Винаги новите варианти се зараждат при хора с потисната имунна система, при които няма пълно очистване от вируса. И  от продължителното съжителство с организма, при което никой не надделява – нито организмът да оздравее, нито вирусът, всъщност така се раждат тези променени варианти. И това не може да се изключи“.



     




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Има интерес от немски инвеститор за три предприятия в Благоевград

Резултатите от последните парламентарни избори показаха умора у хората. Избирателят очаква политиците да решават проблемите в държавата. По-голяма част от хората бойкотираха последния парламентарен вот и смятам, че този цикъл от избори натежа много и партиите трябва много сериозно да помислят и да се фокусират върху това да направят стабилно..

публикувано на 18.06.24 в 10:50

Трънското село Бусинци - домакин на „Фестивала на сръчните ръце“

За втора поредна година проявата в село Бусинци ще представи ръчни занаяти и традиции в нашата страна. В трите последни дни от месец юни „Фестивала на сръчните ръце“ ще представи около 15 занаята и умения. Сред тях е малко познатия „Тъкане на колани на кори“, което в момента се практикува само от трима души в България. Това информира за..

публикувано на 17.06.24 в 14:24

Бъдещето е в ръцете на младите хора

Гости на предаването „Неделя у дома“ бяха Елена Цушко, Йорданка Терзиева и Десислава Тасева, и трите възпитаници на природо-математическа гимназия "Акад. С. Корольов" - гр. Благоевград.  Момичетата са зрелостнисци от випуск 2024, целеустремени, позитивни със светъл поглед към бъдещето. Говорихме за средното образование в България, неговите..

публикувано на 16.06.24 в 15:55

Поли Генова посвещава на децата, които не спират да мечтаят

Поли Генова представя най-новата си песен – „We Only Have Today“ . Като национален посланик на УНИЦЕФ за България Поли посвещава тази песен на каузата за най-добър старт в живота на всяко дете на Детския фонд на ООН. Новият й сингъл не само ни вдъхновява, но и ни кара да подкрепяме децата да не спират да мечтаят, да вярват в себе си и да..

обновено на 16.06.24 в 15:48

Д-р Силвия Петрова: Експертността е ключова за пазара на труда във времето на изкуствения интелект

„Добрата експертна подготовка, съчетаваща теория и практика са от особена важност за студентите, излизайки на пазара на труда, където вече трябва да се „състезават“ с изкуствения интелект“. Това коментира в интервю за Радио Благоевград гл.ас. д-р Силвия Петрова от катедрата „Културология“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград...

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Васил Софин представя втора детска книга - „Дребосъчета“

Самоковският автор Васил Софин представя втора детска книга със заглавие „Дребосъчета“. На страниците на четивото са поместени стихове с различна тематика. Красивите илюстрации към тях са дело на Ваня Попйорданова, която подсказва и заглавивто на Васил Софин. За втората си детска книга авторът черпи вдъхновение от своята 5-годишна внучка..

публикувано на 16.06.24 в 15:18

Борислав Ханджийски: Който има вяра, нищо не може да го спре

Борислав Ханджийски е кмет на село Габрово, община Благоевград. Познава добре историята на родното място на своите деди,а преди шест години със съмишленици се заема с възстановяването на местния средновековен храм „Свети Георги“. На доброволни начала е изградено и килийно училище, което отвори врати на 24 май 2024 година и което носи името на свети..

публикувано на 14.06.24 в 14:53