Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

09.07.2022 г., 14:00 – 17:00 ч., „Арт сезони” с Любима Бучинска

Сюжети от Кюстендил и Перник: Ангел Павлов за интерактивната аудио-визуална изложба "POST-HUMAN", проект на Диляна Стоименова и Филип Панчев, която ще бъде открита днес в 17:30 часа в Пирговата кула в Кюстендил; Елена Тамакярска за юбилейната изложба на художника Младен Младенов по повод 60-годишнината му, включваща 20 творби (рисунки и приложно изкуство), която беше открита в началото на седмицата в галерия „Кракра” в Перник.

Още една възможност да видите  сборната колекционерска изложба „Културна дипломация – Балкански диалог”, която гостува от Република Северна Македония в Градската художествена галерия в Благоевград – директорът на ДКИ Снежана Йовева, колекционерът Климе Коробар и  Емилия Аврамчева, председател на Културна асоциация „DOBREDOJDE“ (Macedonia Welcome Centre) – Скопие, за силните страни и посланията на културното събитие.

„Трансатлантически Арт Дискурс” – разговор с художничката Елена Петева, която е доцент във Факултета по Изкуство и Дизайн на Университета на Масачузетс Дартмът, за американо-българската изложба в столичната галерия ONE, представяща шест автори, всеки със специфична визия и глас, в дискурс за преживяването и рефлексията на момента „сега”. 

„Алиса в страната на...” – минутите на Таня Спасова.

„Забелязано в Благоевград”... или още за поредицата от събития в градска среда, с които Драматичен театър. „Никола Вапцаров” закрива театралния сезон – отзвук от пресконференцията във вторник.

„Знам колко трудна тема е Фани Попова – Мутафова (1902 - 1977)" – Катя Зографова, литуратурен изследовател и писател, разказва за работата си като консултант на филма „Малката маркиза”, изследващ сложната съдба на писателката, феномен на времето си и наречена през 1938 г. от Кирил Христов „шеметен връх”, по повод навършващите се  45 години от смъртта й. 

Вижте още

„Сюжети от деня“ на 7 юли 2023 г. с Биляна Славчева

„ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА“ Черешите по-скъпи от месото! На какво се дължи високата цена на сладкия плод тази година и липсата му на пазара? Разговор с търговец и потребители от Благоевград. Защо закъснява черешовата кампания в Кюстендилско и каква е реколтата тази година? Проф. Димитър Сотиров, зам.-директор на Института по земеделие в..

публикувано на 07.06.23 в 08:00

"Събуди деня" на 7 юни 2023 г. с Давид Калпачки

“Евранет плюс”  Ще бъде ли новото правителство ключ към излизане от политическата нестабилност в страната ни? Как ще се отразят на управленската формула исканията на прокуратурата, за сваляне на имунитетите на Борисов и Петков?  Коментари на проф. Антоанета Христова, политически психолог; проф. Росен Стоянов, преподавател по политически..

публикувано на 07.06.23 в 06:00

„Сюжети от деня“ на 6 юни 2023 г. с Иван Лазов

След връщането на изпълнения втори проучвателен мандат за съставяне на правителство ще се успокоят ли политическите страсти? Мненията на доц. д-р Момчил Дойчев – съпредседател на Атлантическия съвет в България и на политолога Христо Панчугов. Коментар на събитията в страната на Емил Димитров - Ревизоро. Една от основните..

публикувано на 06.06.23 в 08:00

"Събуди деня" на 6 юни 2023 г. с Росинка Проданова

ЮЗУ – Благоевград  посреща директорите на неделните български училища в Европа – проф. Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет. На крачка от редовно правителство – Кънчо Стойчев, социолог. Преди местните избори : ръст на регистрациите по настоящ адрес – адвокат Веска Волева. Мистерията „Братя Галеви“  -..

публикувано на 06.06.23 в 06:00

"Сюжети от деня“ на 5 юни 2023 г. с Мария Благоева

В Европейския парламент започва преразглеждане на доклада за Република Северна Македония. Какво означава това, питаме евродепутата Ангел Джамбазки. Младите дизайнери от Факултета по изкуството в ЮЗУ представиха 19 колекции на ревю в Благоевград. За пътя от студентската скамейка до големите модни подиуми разговаряме с Мария Онтева, старши..

публикувано на 05.06.23 в 08:20

"Събуди деня" на 5 юни 2023 г. с Биляна Славчева

Колективно купуване на климатици. Кампанията напредва. Как можем да си купим изгодно качествен климатик? Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация “Активни потребители“.  „ЖИВЕЙ НА ЧИСТО“ Рециклирай ме в шишеяд. Сдружение “BG Бъди активен” организира кампания “Искам да съм полезен. Рециклирай ме!” с поставянето на огромна..

публикувано на 05.06.23 в 06:00

„Неделя у дома“ на 4 юни 2023 г. със Зоя Караджова

На 4 юни отбелязваме Международния ден за защита на децата, жертви на агресия. Приказката „Раците и морето“ разказва актрисата Добриела Попова. Детството и истинското приятелство през погледа на Светлана Василева в книгата ѝ „Наръчник на играта“. „Зелена светлина за българската музика“: Алек Кирев представя историята на песента..

публикувано на 04.06.23 в 10:37