Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хижа „Скакавица“ отбеляза 100-годишен юбилей

На 2 август се навършиха 100 години от официалното откриване на първата хижа в България. Хижа „Скакавица“ се намира на 1876 метра надморска височина. В близост са водопадите Рилска Скакавица и Мала Рилска Скакавица. Идеята за изграждането на туристическия обект е на тогавашния председател на Туристическо дружество „Рилски езера” Станислав Казаков.
„Хижата е изградена само за един сезон, с доброволния труд на много туристи и на цялата общественост на град Дупница. Първоначално е построена дървена сграда на 90 квадратни метра площ, която е имала възможност да приюти около 100 човека. Първият камък на хижата е поставен на 10 юли 1921 година и една година по-късно, сградата е официално открита на 2 август. Малко по-късно е изградена и една малка постройка, която е служила за кухня и столова” – разказа за Радио Благоевград Елена Лозанова, заместник - председател на Туристическо дружество „Рилски езера“.
За съжаление, пожар нанася сериозни щети на първата хижа през 1951 година. След десетина години по-късно е вдигната отново – вече масивната позната ни и днес сграда. През 1972 година, по идея на Георги Китов, се построява и малката хижа „Скакавица“. Това са двете сгради, които сега съществуват и могат да приютят около 90 туристи.
„Много е трудна поддръжката на хижа „Скакавица“, защото до нея няма друг, освен пешеходен достъп. Въпреки това, дружеството мисля, че успява да постига едно добро ниво на обслужване на туристите. Хижата се захранва от собствен ВЕЦ, изградихме и фотоволтаик за собствен ток, стараем се непрекъснато да обновяваме по нещо. Трудно е, знаете, как стои въпросът със средствата, но успяваме да постигаме едно добро ниво на хижа на такава височина, без достъп на автомобили“ – уточни още Елена Лозанова.
Празникът по отбелязване значимата годишнина от построяването на хижа „Скакавица“ се състоя на 6 август, събота, с богата програма.
По думите на Елена Лозанова се е получило чудесно тържество с много гости, туристи и участници в културната програма, сред които са били комикът Димитър Туджаров-Шкумбата, софийският хор „Планинарска песен“, рок бандата от Пловдив „Assamblend“ и гайдарят Хорхе от „Оратница“.
„През последните години се наблюдава все по-голям туристически интерес към хижа „Скакавица“. Препоръката ми към туристите е, когато тръгнат на поход към Седемте Рилски езера, да не ползват лифта, а да минат през хижа „Скакавица“, за да се насладят на гостоприемството и местните природни забележителности, които могат да се видят“ – допълни още заместник – председателят на Туристическо дружество „Рилски езера“ Елена Лозанова.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Елена Лозанова:


Вижте още

Доброволци от Благоевград в помощ на бедстващи хора

Екип от 6 души - трима мъже и три жени, част от състава на Доброволно формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ се включиха активно в помощ на бедстващите хора в Карловско. Оборудвани със специализирана техника, те участваха в отводняване на обществени сгради, приземни помещения, помощни пристройки, засегнати от наводненията в селата Богдан и..

публикувано на 27.09.22 в 17:01

Изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите. „ Това става с..

публикувано на 26.09.22 в 12:10

За войната между кучета и хора

Фактът, че обществото ни с години не може да се справи с бездомните животни, е една от основните причини днес да говорим за война между кучета и хора. „Благоевград превърна най-добрия приятел на човека, в най-големия му враг“ - това написаха в социалните мрежи жители на Благоевград, по повод последния случай с натровени животни, който провокира..

публикувано на 26.09.22 в 11:45

Николай Петков: Последните седем години са седемте най-топли на Земята

„ Последните седем години са седемте най-топли на Земята откакто се правят метеорологични наблюдения. И има голяма вероятност да прекрачим прага от градус и половина, заложен в Парижкото споразумение за климата “, коментира за Радио Благоевград Николай Петков от екологичното сдружение „За Земята“ и един от младите авторите  на платформата..

публикувано на 26.09.22 в 09:31

Иван Кючуков и пътят към мечтите

Иван Кючуков от Благоевград е на 13 години и още в 7 клас вече знае, че  иска да стане актьор. Надява се Бранимир Митов да го подготви за приемните изпити, когато стане 12 клас, но засега се изявява в неговата Театрална школа „Ер малък”. Самочувствието му идва от успешната роля на  Ревизора, която изпълнява в едноименната комедия на Гогол. А..

публикувано на 25.09.22 в 14:00
Йова Станкова

Наследничка на Йовков представи роман в Благоевград

Наследничката на класика Йордан Йовков - Йова Станкова представи романа си „Затворен в теб“  тази вечер. Домакин на събитието беше Градската художествена галерия в Благоевград. Авторката е от рода на класика на българската литература Йордан Йовков, нейната прабаба е негова племенница. Като дете младата писателка живее в Ангола, Африка, където..

публикувано на 21.09.22 в 19:26

Още три СТЕМ центъра откриват в ЮЗУ

През 2020 година стартира Националната програма „Изграждане на училищна СТЕМ среда“, която създава нова визия на българското училище. Програмата е за средните училища, но не касае университетите. ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград е първият университет в България с изграден СТЕМ център за подготовка на бъдещите учители. „ Замисълът на СТЕМ..

публикувано на 20.09.22 в 15:34