Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ансамбъл „Пирин“ с нов спектакъл „Между девет планини“

Снимка: личен архив

Ансамбъл „Пирин” е един от най-известните и най-колоритни ансамбли, посланици на българското музикално-танцово фолклорно изкуство в България и по света. През новия творчески сезон ансамбъл „Пирин“ ще зарадва своите почитатели с нов концерт – спектакъл „Между девет планини“.  Премиерата ще се състои на 23 октомври от 19 ч. в НДК. Все още се обмислят дати за две представления в Благоевград, които ще са през месец ноември. 
Мирослав Димитров, главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ сподели, че картината „Между девет планини“ ще бъде най-дългата в спектакъла, около 50 минути само фолклорен материал от Пиринската етнографска област. „Има и други, по-малки картини. Например „Родопска приказка“. Доста интересно се получава, тъй като се счита, че родопският фолклор, особено танцовият, е доста беден. Но пък се получи, надявам се и публиката да разбере защо е родопска приказка“ – допълни още Мирослав Димитров. „Покрай Дунава“ е следващата картина в спектакъла. В нея са включени пет танца, които обхващат Влашкия и Турлашкия фолклорен материал. В момента се подготвя  финалът „Празник в Граово“. Предпремиерното представление вече е факт. Концертът-спектакъл „Между девет планини“ е оценен от публиката на Свищов. „Лично аз такъв голям фурор не очаквах.  Очаквах да е малко по-скромно, но може би заради това, че колегите танцьори, певици, музиканти се раздадоха, успяха да завладеят публиката и наистина се получи фурор“ – каза още в интервю за Радио Благоевград главният художествен ръководител Мирослав Димитров. 
Мирослав Димитров определи изтеклия сезон като добър и успешен. Реализирано е едно турне в рамките на 14 дни в Турция, където българските песни и танци завладяват публиката в общо девет града. От Първия международен фестивал в Узбекистан ансамбъл „Пирин“ се завръща с Първа награда в конкуренция със състави от 30 държави. „Много добро, много силно представяне на танцьорите, защото това беше танцов фестивал. Имахме силни концерти и в България, в Благоевград също. Отказах две турнета, едното зад Океана, другото в Корея. Имаме още много работа по спектакъла „Между девет планини“. Искаме първо да го покажем в България след официалната премиера, а догодина ще пътуваме и в чужбина. Има голям интерес към ансамбъл „Пирин“ Търсят ни! Търсени сме, което много ме радва“ – допълни още Мирослав Димитров, главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“.
MIROSLAV DIMITROV.mp3 
По публикацията работи: Екатерина Никилова
Вижте още

„Светът в кутия“

„Светът в кутия“ е образователен проект за деца от 1 до 4 клас, който цели да насърчи детското любопитство, опознаването на различни култури и развиването на четивна и научна грамотност. Чрез съдържанието на всяка образователна кутия, децата могат по интересен за тях начин да се запознаят с нова държава, нейната култура и история. Това каза..

публикувано на 28.09.22 в 11:15

Доброволци изградиха летен лагер край Вуково

Доброволци от Фондация „Солидарност в действие“ изградиха летен лагер край бобошевското село Вуково по проект „Съзвуково. Културно-идеен център – Изкуство сред природата“.   Проектът „Съзвуково“ цели откриване на споделено пространство за културен обмен и пренасяне на разнообразни младежки събития в извънградска среда. Конкретната дейност на..

публикувано на 28.09.22 в 09:25

Доброволци от Благоевград в помощ на бедстващи хора

Екип от 6 души - трима мъже и три жени, част от състава на Доброволно формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ се включиха активно в помощ на бедстващите хора в Карловско. Оборудвани със специализирана техника, те участваха в отводняване на обществени сгради, приземни помещения, помощни пристройки, засегнати от наводненията в селата Богдан и..

публикувано на 27.09.22 в 17:01

Изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите. „ Това става с..

публикувано на 26.09.22 в 12:10

За войната между кучета и хора

Фактът, че обществото ни с години не може да се справи с бездомните животни, е една от основните причини днес да говорим за война между кучета и хора. „Благоевград превърна най-добрия приятел на човека, в най-големия му враг“ - това написаха в социалните мрежи жители на Благоевград, по повод последния случай с натровени животни, който провокира..

публикувано на 26.09.22 в 11:45

Николай Петков: Последните седем години са седемте най-топли на Земята

„ Последните седем години са седемте най-топли на Земята откакто се правят метеорологични наблюдения. И има голяма вероятност да прекрачим прага от градус и половина, заложен в Парижкото споразумение за климата “, коментира за Радио Благоевград Николай Петков от екологичното сдружение „За Земята“ и един от младите авторите  на платформата..

публикувано на 26.09.22 в 09:31

Иван Кючуков и пътят към мечтите

Иван Кючуков от Благоевград е на 13 години и още в 7 клас вече знае, че  иска да стане актьор. Надява се Бранимир Митов да го подготви за приемните изпити, когато стане 12 клас, но засега се изявява в неговата Театрална школа „Ер малък”. Самочувствието му идва от успешната роля на  Ревизора, която изпълнява в едноименната комедия на Гогол. А..

публикувано на 25.09.22 в 14:00