Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вековен юбилей на черквата в село Горно Лешко

  Жителите на благоевградското село Горно Лешко имат двоен повод да празнуват на 15 август, когато отбелязваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Храмът, изграден през 1922 година днес навършва 100 години. До скоро тънещ в забрава и разруха, с доброволен труд, дарения и много ентусиазъм, днес черквата „Рождество Богородично“ все повече се доближава до новия си облик. Преди няколко месеца е свалена старата олющена мазилка и молитвения дом е измазан отново, сменена е дограмата.  Преди две години е подменен целия покрив, като отново местните жители осигуриха нужните финансови средства.

  Идеята за възстановяването на черквата е на кмета на с. Лешко Галина Велкова. „Вложихме много доброволен труд за възстановяването на черквата, има още сериозна работа, с която ще продължим след празника. Благодаря на всички, които се включиха в дарителската инициатива, чрез която ще върнем към нов живот красивата черква. Тя носи името „Рождество Богородично“, но от незапомнени времена, местните хора почитат „Успение Богородично“. Такава е традицията тук, въпреки предложението ни да го отбелязваме на 8 септември, на този етап няма да променяме празника. Живеем в трудно време и искам хората да пазят вярата, да се обръщат към Бог в 100-годишната ни черква“ – каза за Радио Благоевград Галина Велкова.Всепризнатата майсторка на мозайката  художничката Димитрина Гошева е автор на иконописната композиция с тематичен сюжет, която е монтирана на входа на черквата. По думите и в нея е вградила много любов и сърце, както и послание към всички, които ще посещават черквата „Вяра, която е нужна на всеки един от нас, както и любов към ближния. Това е пътя към истината и към успеха на всяко едно човешко начинание“.
На всеки гост на черквата в село Горно Лешко прави впечатление красивата облицовка, направена в основата и  от т. нар. „лещански“ камъни – много красиви  с характерни жилки, приличащи на дървесни структури. Майсторът е Верчо Джамбазки, каменоделец от селото, посветил живота си на този занаят и получил признание за работата си и зад граница. „За да направиш това трябва да имаш усет и мерак. Тези камъни могат да бъдат открити само тук. Те са с красиви форми, някои от които приличат на картина. Работата с камъните ми носи спокойствие и хармония. Всичко, което правя искам да пълни душата на хората, да ги впечатлява с красотата си“.


На 100-годишнината на черквата „Рождество Богородично“ в село Горно Лешко богослужението води Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, който ще освети курбана в 12:30 и ще бъде раздаден за здраве на жителите и гостите на селото. Предвидена е и музикална програма.


Галерия

Вижте още
Д-р Веселка Мончева

Увеличават се болните с COVID-19 в Пиринско

„Увеличават се случаите с COVID-19 в област Благоевград, през изминалата седмица са потвърдени 45 случая, спрямо 13 отпреди 2 седмици. За Благоевград са 15, Сандански – 14“ -  каза в интервю за БНР-Радио Благоедград д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград. По думите и до хоспитализации в..

публикувано на 03.10.23 в 14:34
Снимката и илюстративна -

Енергийният преход – справедлив или не

Днес премиерът Николай Денков се среща с представители на протестиращите енергетици и миньори. В разговорите ще участват и министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и индустрията, както и представители на политически партии.  Припомняме, че вчера протестиращите работници във въглищните..

публикувано на 03.10.23 в 10:09

Повишава се интересът към доброволчеството в Благоевград

16 нови доброволци вече са част от Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград. 8 от тях са жени, а отрядът вече наброява 32 души. Изборът на новите членове премина през два етапа – по документи и събеседване, след това одобрените членове бяха представени официално на общинското ръководство. Това са хора с..

публикувано на 02.10.23 в 13:44

Пряка е връзката между климатичните промени и домашното насилие

Изменението на климата все повече и по-често  води до редица физически и психични промени на индивидуално ниво. Икономическият стрес, породен от загубата на работа или финансова нестабилност отключва несигурност и гняв, увеличава риска от домашно насилие. „ Вече чрез много качествени изследвания се вижда как жени споделят, че мъжете им, останали..

публикувано на 02.10.23 в 10:25

Приключиха разкопките край село Брежани

В рамките на месец се състоя вторият етап от проучванията на едно от най-старите ранни неолитни селища в България в местността Равен край симитлийското село Брежани. Експедицията е дело на Регионалния исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска-Кулова,  с участието на студенти и научни ръководители от специалност..

публикувано на 02.10.23 в 10:23

Октомври ще бъде по-топъл, есента – с наднормени валежи

Лятото на 2023 година е най-горещият сезон на Земята, поне откакто се правят метеорологични измервания, а в България - третото най-горещо лято за последните 44 години. „ Септември тази година си е типично летен месец и за много места в страната е по-топъл, отколкото беше месец юни – тоест есенният месец е по-топъл  от летния месец, което не се..

публикувано на 02.10.23 в 10:00

Българинът е в най-свободния си период

Не приемам твърденията за това, че българинът днес не е толкова свободен, колкото може да бъде. Днес имаме възможности да пътуваме в чужбина без ограничения. Не беше такова положението преди 10-ти ноември 1989 година. Тогава, за да отидеш до Петрич бе нужен открит лист. Наистина, нещата много се промениха през последните години – това заяви в..

публикувано на 02.10.23 в 09:34