Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вековен юбилей на черквата в село Горно Лешко

  Жителите на благоевградското село Горно Лешко имат двоен повод да празнуват на 15 август, когато отбелязваме големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица. Храмът, изграден през 1922 година днес навършва 100 години. До скоро тънещ в забрава и разруха, с доброволен труд, дарения и много ентусиазъм, днес черквата „Рождество Богородично“ все повече се доближава до новия си облик. Преди няколко месеца е свалена старата олющена мазилка и молитвения дом е измазан отново, сменена е дограмата.  Преди две години е подменен целия покрив, като отново местните жители осигуриха нужните финансови средства.

  Идеята за възстановяването на черквата е на кмета на с. Лешко Галина Велкова. „Вложихме много доброволен труд за възстановяването на черквата, има още сериозна работа, с която ще продължим след празника. Благодаря на всички, които се включиха в дарителската инициатива, чрез която ще върнем към нов живот красивата черква. Тя носи името „Рождество Богородично“, но от незапомнени времена, местните хора почитат „Успение Богородично“. Такава е традицията тук, въпреки предложението ни да го отбелязваме на 8 септември, на този етап няма да променяме празника. Живеем в трудно време и искам хората да пазят вярата, да се обръщат към Бог в 100-годишната ни черква“ – каза за Радио Благоевград Галина Велкова.Всепризнатата майсторка на мозайката  художничката Димитрина Гошева е автор на иконописната композиция с тематичен сюжет, която е монтирана на входа на черквата. По думите и в нея е вградила много любов и сърце, както и послание към всички, които ще посещават черквата „Вяра, която е нужна на всеки един от нас, както и любов към ближния. Това е пътя към истината и към успеха на всяко едно човешко начинание“.
На всеки гост на черквата в село Горно Лешко прави впечатление красивата облицовка, направена в основата и  от т. нар. „лещански“ камъни – много красиви  с характерни жилки, приличащи на дървесни структури. Майсторът е Верчо Джамбазки, каменоделец от селото, посветил живота си на този занаят и получил признание за работата си и зад граница. „За да направиш това трябва да имаш усет и мерак. Тези камъни могат да бъдат открити само тук. Те са с красиви форми, някои от които приличат на картина. Работата с камъните ми носи спокойствие и хармония. Всичко, което правя искам да пълни душата на хората, да ги впечатлява с красотата си“.


На 100-годишнината на черквата „Рождество Богородично“ в село Горно Лешко богослужението води Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, който ще освети курбана в 12:30 и ще бъде раздаден за здраве на жителите и гостите на селото. Предвидена е и музикална програма.


Галерия

Вижте още

Иван Сабахлъков: Само обединени можем да решим проблемите в земеделието

Земеделци излязоха днес на протест край Симитли, заради сериозните проблеми в Сектора, които от години нямат решение, а се трупат и нови. Стратегическият план за земеделие, занижените ставки за подпомагане и като цяло бъдещето на българското селско стопанство, което за съжаление става все по-неатрактивно за родните фермери, са само част от..

публикувано на 01.12.22 в 13:04

С 29% са поскъпнали храните спрямо миналата година

Изпратихме месец ноември с постъпателно увеличение на цените на основните хранителни продукти. Тенденцията е постоянна, но е нагоре. Какво да очакваме през празничния месец декември и как да пазаруваме разумно по Коледа и Нова година? Потърсихме за коментар Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища...

публикувано на 01.12.22 в 12:12

Младите срещу СПИН

Българският Червен кръст и неговата младежка организация ще отбележат Световния ден за борба със СПИН – 1-ви декември с редица инициативи. Всички желаещи могат да се включат в различни игри, сред които „Клуб на късмета“, “Линия на риска“ и „Послания за стигмата“. Още за инициативите, които се предвиждат разясниха в предаването „Приемна в ефир“..

публикувано на 01.12.22 в 11:51

КНСБ и КТ „Подкрепа“ сключиха споразумение с Националния институт за помирение и арбитраж

Регионалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в Благоевград сключиха споразумение за сътрудничество с Националния институт за помирение и арбитраж. Преди дни в областния център беше проведена среща, на която представиха дейността и функциите на Института и възможностите да съдейства за уреждане на колективни трудови спорове. Всъщност постигнатото..

публикувано на 01.12.22 в 10:56

Започна анкетата с младите хора в България

Стартира ежегодната национална анкета на българските младежки делегати към ООН на Виктория Савова и Цветелина Гарелова – младежките делегати на България.Те в момента са в първата част от мандата си, който е 18 месеца. След нова година те ще участват в работата на ООН. Анкета е под мото "До Ню Йорк и назад" и е на българските младежки делегати..

публикувано на 30.11.22 в 09:18

С дронове и мониторингови станции опазват природата в Благоевград

Модерните технологии и тяхното използване в дейности, свързани с опазването на околната среда – върху това работят представители на местната власт, неправителствения сектор и студенти и ученици от Благоевград. Инициативите са подкрепени от екоминистерството и тяхното представителство в областния център, в лицето на РИОСВ. Какви са..

публикувано на 29.11.22 в 13:37

Не намалява интересът към чуждите висши училища

По време на пандемията от COVID-19 доста хора се бяха поуплашили. Става дума за страха на кандидат-студенти, на родители и преподаватели. Тогава кандидатите за чужди висши училища намаляха. Сега вече е дотигнато нивото от времето преди пандемията. Това заяви в интервю за Радио Благоевград Ели Тончева, управител на фирма, която оказва съдействие..

публикувано на 28.11.22 в 10:00