Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Националната програма „Българистика“

ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград е един от университетите, които с екипи от БАН и още четири висши училища, ще работят през следващите три години по научната програма „Българистика“.

От такава програма имаше нужда много отдавна. Всички държави имат политика за подкрепа на своя език и култура, за създаване на национален институт. Не мога да кажа, че досега имаше нещо такова по отношение на българския език и култура. Това е една програма, която е изключително актуална днес и ние се радваме, че МОН положи усилия и стартира такава програма“ – сподели в ефира на Радио Благоевград проф. д.ф.н. Магдалена Костова-Панайотова, декан на Филологическия факултет. Проф. Панайотова поясни, че програмата е с бенефициент БАН и само 5 висши училища са одобрени със свои екипи за включване в нея. Едно от тези училища е ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград със своя Филологически факултет.

Дейностите по програмата са разнообразни и са насочени към подкрепа на чуждестранната българистика. „Не е тайна, че в последните години, особено в Европа, отношението към българския език малко се промени, а пък лекторатите почти се свиха. Има места, където остава да преподава едно местно лице и всъщност няма лекторат по български език. Особено показателно е на фона на това, че интересът към българския език на Изток, имам предвид Япония, Китай, нараства. В Китай например, в три университета се изучава български език и студентите са изключително мотивирани. Но това не може да се каже за Западна Европа. Имено в това отношение, част от дейностите на тази програма предвиждат подкрепа на млади чуждестранни българисти, които ще издадат първата си книга на български език, както и подкрепа на по-възрастни утвърдени българисти, за да се покаже отношението на държавата и на държавната политика към тяхната дейност“, коментира проф. Панайотова. В рамките на програмата ще се организират семинари, пътуващи лектории.

Екипът от Филологическия факултет е предвидил лектория, в която да бъде показана красотата на планините Рила и Пирин. Освен изучаване на български език, акцентът е и върху българската литература и култура. „Понеже правим и летни семинари по български език за чужденци, искаме да комбинираме покани, за да можем да направим приятно пребиваването  на чужденци, които да научат малко за българските народни танци, за българските приказки, за българската литература“, допълни проф. Панайотова. Тя уточни, че програмата е с продължителност три години. Спечелената сума е сериозна, като около 300 хиляди ще бъдат за Филологическия факултет.  „Научната програма „Българистика“ е първата такава сериозна програма и сериозна крачка, която се надявам да продължи и след тези три години“, коментира още  проф. Панайотова.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Урдев: На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал

На жителите в община Благоевград се гледа като на брашнен чувал – когато имаме нужда ще ги изтупаме и те ще си платят. По този начин не можем да създадем онези условия за живот, заради които бихме накарали тук да дойдат инвеститори, младите да останат и да развиват бизнес. Това е най-трудната задача - да създадем предвидима среда, н която..

публикувано на 16.04.24 в 12:29

Здравка Евтимова: Човек има най-много, когато дава

Писателката Здравка Евтимова, заедно с още известни личности от различни индустрии, бе сред основните говорители на годишната конференция TEDxAUBG в Благоевград. Тя избра да говори пред студентите от Американския университет за общественото явление „калинки“ и образованието. „Внимателно и аргументирано се стремя да стигна до извода, че явлението..

публикувано на 15.04.24 в 15:51

RIA с нов англоезичен сингъл - „INTACT"

Третият самостоятелен сингъл на RIA е англоезичен и носи името „INTACT". Музиката, текстът и аранжиментът са на RIA.  Видеоклипът е заснет от Васил Стефанов в София. В него участват Тодор Петров и Борис Божилов от „Спални места“ и китаристът Виктор Колев. Още първият сингъл на младата певица – „Нашата мечта" ѝ даде успешен старт и покори всички..

обновено на 14.04.24 в 15:37
Вяра Панталеева

Вяра Панталеева посреща пролетта с нова песен

Новата песен на Вяра Панталеева "През 100 земи" е приказен разказ приличащ на сън за личностното пътешествие, в което търсейки някого или нещо, откриваме себе си. Мистичното и приказното в музикалната форма, кореспондира с приказния изказ: „две луни“ – два лунни месеца, „сто земи“, „вдън гори‘. „огледален свят“... Пътешествието е вътре в нас..

обновено на 14.04.24 в 15:22

Как капачките обединиха хиляди доброволци?

Пролетната кампания на „Капачки за бъдеще“ наближава.  14-ото ѝ издание ще се проведе в рекордните досега 33 града. Всеки може да донесе  събраните пластмасови капачки и алуминиеви кенчета, които ще бъдат рециклирани. Със събраните средства ще се помогне на 20 детски и родилни отделения в страната. Благодарение на инициативата до..

публикувано на 12.04.24 в 12:37

Никол Илиева: Интересът към първия медиен фестивал в Благоевград е голям

Годишният  медиен фестивал в Благоевград  ще се проведе на 30 април 2024 година по инициативата на студентския клуб „Ellipsis“ в АУБ.  Той е отворен за студентите от АУБ и техни колеги от цял свят,  за начинаещи и професионалисти. За участие във фестивала вече са постъпили 27 заявки от нашата страна, от редица други европейски страни, от Африка,..

публикувано на 12.04.24 в 11:39

Село Струма събира 400 участници на фестивал

Над 400 участници очакват в санданското село Струма за фестивала „Фолклор с приятели“.  Организатори са Община Сандански, кметство село Струма и НЧ „Никола Вапцаров 2005“.   Фестивалът ще бъде на 20 април /събота/ на площада в село Струма. Ще се включат самодейни състави от цялата страна. В селото има много млади хора, които се занимават със..

публикувано на 11.04.24 в 10:00