Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

07.09.2022 г., 13.00 – 16.00ч., „Сюжети от деня” с Биляна Славчева

„ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА“

След успокояването на цените на храните през лятото, да очакваме ли поскъпване през есента? Ще чуем пазарния анализ на Владимир Иванов, председател на ДКСБТ.

Как се отразява на търговията започналият ремонт на Кооперативния пазар в Благоевград и кои са най-продаваните плодове и зеленчуци в предверието на есента? Репортаж.

 „ЗЕМЕДЕЛСКА РУБРИКА“

Какво е качеството на тютюна тази година в гоцеделчевско и дали местните стопани ще се възползват от отпуснатото подпомагане, заради последствията от войната в Украйна? Иван Сабахлъков, председател на Сдружение „Басма“ и земеделски производител от Хаджидимово.

Прибирането на реколтата е една от важните земеделски дейности през септември. Кои са останалите, които стопаните не трябва да пренебрегват? Даниела Иванова от Областната служба за съвети в земеделието – Благоевград.

„НИЕ И ЖИВОТНИТЕ“

България е в челните редици на борбата срещу експериментите с животни в Европейския съюз. Как се стигна до събирането на над 1,4 милиона подписи на европейски граждани, над 56 хиляди от които са на българи, за Европейската гражданска инициатива „Козметика без жестокост“? Стефан Димитров от Сдружение „Невидими животни“.

„Не пингвините, а китовете се оказват са най-впечатляващите животни на ледения континент Антарктида“ – твърди д-р Атанас Пелтеков, който 4 пъти е участвал в българска експедиция. Ще чуем поредния му разказ за животинския свят на ледената земя.


Вижте още

„Сюжети от деня“ на 8 декември 2022г. с Агнес Манова

„Евранет +“ Запълнен е капацитетът на хотелите и къщите за гости за празничните дни в община Самоков – Люба Кленова, зам.-кмет. Благотворителни инициативи и коледен конкурс за детска рисунка организират от кметството в Крупник. За празничните събития и базара в подкрепа на училището в селото, както за работата на Радио Благоевград..

публикувано на 08.12.22 в 08:30

„Приемна в ефир“ на 8 декември 2022г. с Райна Ванчева

Фондация „П.У.Л.С.“ Перник е част от глобалната кампания на ООН „Обединени! Активизъм за край на насилието над жени и момичета“. Целта на серията събития е да се поставят на дневен ред проблемът насилие и възможностите за подкрепа на пострадалите. По темата ще разговаряме с Ася Александрова, психолог и ръководител на Центъра за социална..

публикувано на 08.12.22 в 08:00

„Събуди деня“ на 8 декември 2022г. с Мария Благоева

Как да подкрепим учениците с различен майчин език да учат уверено в училище? Разговор с Борислава Донева от фондация „Заедно в час" и организатор на онлайн дискусия, фокусирана върху проблемите на децата, които говорят на различен майчин език от българския. Регионалната библиотека в Благоевград спечели финансиране по проект на..

публикувано на 08.12.22 в 06:00

„Сюжети от деня“ на 7 декември 2022г. със Снежина Цветанова

Рубрика „ПОТРЕБИТЕЛСКА КОШНИЦА“ Колко средства ще отделят кюстендилци  за коледни и новогодишни подаръци? Репортаж. Младежката фондация „Солидарност в действие“ от село Друган, община Радомир, ще обучава млади момичета от малки населени места на личностно развитие и постигане на целите. За програма „Гергина“ говори нейният създател Елица..

публикувано на 07.12.22 в 08:30

„Събуди деня“ на 7 декември 2022г. с Давид Каолпачки

След връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет и след острите критики на Румен Радев към „Продължаваме промяната“ – коментари на политическия анализатор Кристиян Шкварек и Константин Праматаров от Студентския клуб на политолога към СУ. Лидерите на Европейския съюз и Западните Балкани се срещнаха в Тирана, за да..

публикувано на 07.12.22 в 06:00

„Сюжети от деня“ на 6 декември 2022г. с Иван Лазов

След връчването на първия мандат за съставяне на правителство – коментар на политолога Борислав Ангелов.  Как благоевградчани коментират политическата обстановка в страната? Репортаж. Сдружението „Близо до теб“ в Дупница с нова инициатива преди коледните празници – Асен Кирилов, председател на сдружението. Никулден през погледа на..

публикувано на 06.12.22 в 08:30

„Здравен компас“ на 6 декември 2022г. с Лалка Радкова

Български кардиолог с отличие от научна конференция на Световната асоциация по хипертония в Киото, Япония – доц. д-р Красимира Христова, медицински директор на Медицински център по сърдечно-съдови заболявания - София и председател на Асоциацията по неинвазивна образна диагностика. Метаболитен синдром – една от „модерните“ болести на нашето..

публикувано на 06.12.22 в 08:00