Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Всенародно хоро за Единение“ обединява българите по света

„Съединението прави силата“ е мотото на инициативата „Всенародно хоро за Единение“, което се организира по повод празничния 6 септември. Идеята е на родолюбиви българи, чиято цел е обединението на всички сънародници по света в ритъма на българското хоро, символ на физическата и духовна близост на участниците в този традиционен български танц.

Старо и младо да ще се хванат за ръце, за да обединят сили за възнасяне на българския дух, който през вековете е давал сили на народа ни да преодолее и най-невъзможните трудности. Българското е живо, където и да се намира то” – категоричен е Георги Анадолов, председател на Сдружение „Български щит“, един от инициаторите на събитието.

По думите му, тази инициатива е по-различна от останалите подобни, защото тя няма конкретни организатори. Организатор е всеки един, който ще се включи в събитието.

„Българският фолклор е призван за втори път след османското робство да спасява българщината, да ни спаси като нация, да ни спаси като идентичност. Голямото геройство не е в момента, в който някой ти ръкопляска и вижда това, което правиш. Не, всъщност, големите подвизи са в едни малки неща, направени от всеки един от нас и превръщащи се в голямо за всеки един от нас. Ето в това е голямата разлика“ – коментира още председателят на Сдружение „Български щит“.

Идеята е, всеки да си направи своето хоро – у дома, пред блока, в парка или на площада. Голямата цел е, тази инициатива да се превърне в национална традиция, която да обединява българите по света всяка година на 6 септември. По този повод, ще бъде създадена фейсбук страница, в която всеки може да споделя видео с хорото, на което се е хванал или което наблюдава.

Аз съм сигурен, че ще се получи, защото видяхме симпатиите и разбирането у всеки един, на когото обяснихме идеята за това събитие. Бягаме от държавата и политиците. Тук, всеки може да разпознае себе си като големия герой. Защото, всеки един от нас е герой, а ние имаме нужда от геройство. Геройството е следата, която ще оставиш след себе си. Всеки трябва да се чувства горд, защото Съединението е едно от най-големите събития на България, което сме извоювали сами и то, с несъгласието на Великите сили. Но ние показваме, че когато сме заедно, когато сме единни, можем да го постигнем. Моята молба е, това нещо да го показваме всеки ден, не просто само на 6 септември. Защото, 6 септември е станал благодарение на много, много труд и единение преди това, за да се случи този голям ден. Така че, призовавам и себе си и всеки един от нас, да работим за България“ – коментира още за Радио Благоевград Георги Анадолов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Георги Анадолов: 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25
Вилиан Стефанов

Фотоизложба в Благоевград показа последствията от ядрената аварията в Чернобил

Фотоизложбата „Изгубени във времето“, с 20 фотографии от забранената зона край Чернобил,  ще бъде открита в Благоевград на 26 април. Това е датата, на която през 1986 година,  стана  аварията в Чернобилската атомна централа. Преди войната в Украйна, зоната край Чернобил бе една от най-посещаваните туристически атракции в света, за което голяма..

публикувано на 22.04.24 в 09:28