Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Божидар Лазов: При катастрофи най-увредени са дългите кости на пациентите

В света на високите скорости и мощните автомобили тежките катастрофи все повече зачестяват у нас. Жертвите и ранените във войната по пътищата растат непрекъснато. В повечето от случаите на тежки пътно-транспортни произшествия, екипите на спешна помощ поемат грижата за пострадалия и транспортирането му до болницата, където да бъде прегледан и лекуван от ортопед-травматолог. Най-тежките и често срещани травми при пътни инциденти коментира в ефира на Радио Благоевград д-р Божидар Лазов, ортопед-травматолог в Медицинския институт на МВР – София.

  „За съжаление травмите при пътни инциденти са на първо място по честота у нас и България води в тази черна статистика в Европейския съюз. При по-голяма част от пациентите се засягат различни органи и системи. Т.е. освен засягане на долни и горни крайници с различни по честота и тежест счупвания, за съжаление при немалък процент са налице и гръдни и коремни травми, както и черепно-мозъчни. Но едни от най-често срещаните са вътреставните счупвания и дълги тръбести кости – раменна, бедрена кост, кости на подбедрицата. За съжаление другото, което трябва да се отбележи е, че тези  високо енергийни травми в много от случаите могат да бъдат и открити. Това налага спешна медицинска  намеса, правилна преоценка на състоянието,  и в над 90 процента на този тип счупвания се налага оперативно лечение“.


  Д-р Лазов уточни, че при пътни инциденти пациентите получават политравми. При фрактури се използват най-често външни фиксатори – временни устройства, които се прилагат при открити счупвания на кости, които не могат веднага да бъдат оперирани. „Но през последните години в нашата практика залагаме на спешно оперативно лечение. В първите часове – 6-ти, 8-ми час, което е златен стандарт. Имам случаи в практиката, при които ми се е налагало да се оперират счупвания на 15-ти-20-ти ден, когато при политравматичен пациент е налице засягане на други органи и системи. Защото коремните и гръдните травми са с предимство и трябва да бъдат стабилизирани, това налага медицинската практика и протокол“.

  Медикът коментира и често срещаните травми при мотоциклетистите - предимно млади хора, които недооценяват възможностите на мощните машини. „Основният проблем при тях, върху който трябва да се акцентира е, че за съжаление не успяват да стигнат до болнично заведение, защото травмите в повечето случаи са несъвместими с живота. Те са политравматични пациенти с различни по честота счупвания. Или стигайки до болница, тежестта на някои травми е изключително висока – засягане на гръбначния стълб и някои от тях се инвалидизират за цял живот, защото не могат да се възстановят моторните функции на крайниците“.  

  По думите на д-р Лазов най-трудно се възстановяват дългите тръбести кости, които осъществяват опорната функция на краката. Бедрената кост, костите на подбедрицата и глезенната става, която поема на 5 кв. см цялото тяло на човека. „Това са таргетните зони, които най-често се засягат, но тяхното възстановяване е доста сложно понякога, защото счупванията са многофрагментни. Т. е. голям брой кости,  възможно е засягане на нерви, открити счупвания. Това налага адекватна и правилна намеса. „През последните 20 години нашата специалност се  разви с навлизането на много нови остеосинтезни средства, които дават възможност за изключително добро възстановяване на костите и съответно зарастването им при младите хора. Защото обикновено това са хора, които нямат тежки заболявания, възстановяват се и отново се връщат на работа, каквито случаи съм имал в моята практика“.


  Веднъж попаднал на мястото на инцидента, всеки от нас може да донесе реални ползи на пострадалите, стига да знае какво да прави. „Човек, който няма завършено медицинско образование все пак може да види деформация на ръка или крайник, появил се оток. Обездвижването може да стане с подръчни средства. Да се направи превръзка, за да се намали движението на костите. Това ще помогне на пострадалия тези кости да не предизвикват допълнителни разкъсвания на кръвоносен съд или нерв. Виждал съм за шини да се използват дори дървени летви и хората, които са оказали такъв вид помощ ги адмирирам за адекватната намеса, която е била абсолютно правилна и навременна. След това ние поемаме специализираната помощ“.

  Д-р Божидар Лазов, ортопед-травматолог в Медицинския институт на МВР-София отправи апел към водачите на моторни-превозни средства да не тръгват на път след употреба на алкохол и упойващи вещества  и да спазват ограниченията. Да са наясно и да не забравят за последствията от възможните тежките травми. Да проявят разум на пътя.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На 1 юни: Деца бяха водещи в ефира на Радио Благоевград

Днешното издание на предаването "С усмивка в събота" бе по-цветно, по-весело и по-истинско от всякога, защото негови специални водещи бяха учениците от 5 "А"  клас на  9 ОУ "Пейо Яворов" Павлина Маринова и Изабела Василева. Те представиха анкетите на възпитаниците на училището Веселин Весков, Ана-Мария Стоилова и Адриана Златкова, които се превъплътиха..

публикувано на 01.06.24 в 09:18

Кампания за спасяване на читалището в село Извор

Сградата на читалището в радомирското село Извор е в окаяно състояние. П окривът тече и се рушат мазилките, като външните стени представляват опасност за преминаващите около сградата, която е почти на 100 години. И ако преди повече от четири десетилетия салонът на читалището е събирал 240 зрители, то днес е неизползваем за творчески изяви...

публикувано на 30.05.24 в 11:13
Георги Динев

Георги Динев: Търсим бързи решения за облекчаване на трафика към "Кулата"

Провеждането на прозрачни и честни избори на 9 юни, облекчаване на пътния трафик към Гърция и спазване на всички срокове за изграждането на ГКПП "Струмяни-Берово". Това са част от приоритетите в работата на областния управител на Благоевград Георги Динев. Подготовката на изборния процес върви нормално и в диалог с Районната избирателна комисия...

публикувано на 30.05.24 в 11:00

Едни и същи стоки с различни цени в онлайн магазините

Защо едни и същи стоки имат различни цени в едни и същи сайтове?  Въпросът задават потребителите, които в търсене на най-добрата цена за дадена стока, попадат на едни и същи продукти, с различни цени, дори и в едни и същи онлайн магазини. „Причините могат да бъдат най-различни и една от тях е, че тези търговци не плащат мито. Това им..

публикувано на 29.05.24 в 14:24

Наредбата за управление на прилежащите площи в кварталите няма да реши проблеми, а ще създаде нови

Проектът на Наредба за определяне на прилежащите територии в режим на етажна собственост за кварталите с комплексно застрояване в Благоевград може да създаде повече проблеми, вместо да реши проблеми. Сама по себе си идеята на общинска администрация да даде възможност на гражданите, ако имат желание, да се грижат да прилежащите територии е хубава, но не..

публикувано на 29.05.24 в 13:51

Наредба предвижда електронен прием на деца в първи клас в община Благоевград

Проект на Наредба за прием на ученици в първи клас в община Благоевград цели да синхронизира всички подзаконови нормативни актове, като въведе ясни правила и прозрачност при приема на деца в първи клас. Автор на проекта е Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания към Общинския съвет, която я представи в ефира..

публикувано на 29.05.24 в 12:32

Експериментът няма да се повтори

В последния почивен ден, в неделя, на 26- ти май движението на леките и лекотоварните автомобили в посока София бе отклонено по общинския път между Симитли и село Железница. Целта бе да се избегнат задръстванията на входа на Симитли, където се срещат автомагистрала „Струма“ и първокласния път София-Кулата. Какво се получи на практика? Наистина,..

публикувано на 29.05.24 в 09:40