Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Психология на цветовете: Как да съчетаем багрите на есента на трапезата ни

Прекрасното синьо-зелено лято е към края си, все по-отчетливо виждаме в природата пастелните жълто-оранжево-червени тонове на есента, която като чели, тази година бърза да дойде по-рано от обичайното.

Цветовете на този прекрасен сезон могат да ни вдъхновят за едно вкусно, красиво и полезно есенно меню, което да ни дари със здраве и добро настроение.

Как, чрез храната, можем да си осигурим наслада за небцето и душата през есента?

Потърсихме съветите на Любомира Димитрова, психотерапевт и експерт по спортно хранене:

„Да, есента е наистина най-пъстрият сезон, който ни предлага изключително много цвят, както в природата, така и на трапезата. Въпреки, че есента явно бърза да дойде, това има и своите плюсове от гледна точка на богатия набор от плодове и зеленчуци, които могат да повдигнат нашето настроение и да ни заредят с много положителни емоции“коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова.

Тя е категорична, че психологията на цветовете може наистина да има благотворно въздействие върху здравословното ни състояние. Затова е добре през този сезон да избираме за трапезата ни сезонни плодове и зеленчуци. Така ще се възползваме от полезните вещества в тях. Това обаче не означава, че ако грейпфрутът ни е любим плод, не можем да консумираме извън сезона.

„Не трябва да забравяме, че храната се възприема най-добре от нашия организъм, когато се приема в приятна обстановка и когато се храним бавно, с акцент върху всяка една хапка. Тоест, трябва да усетим с всяко едно свое сетиво това, което консумираме. Всеки един плод е добре да се съчетава с протеинов източник и с източник на мазнина, за да има баланс на нашата трапеза. Протеиновият източник може да бъде месо, соя, млечни продукти и качествените мазнини, като авокадо, зехтин, ядки, маслини – това е гаранция за едно изключително здравословно и балансирано хранене“уточни още експертът по спортно хранене и психотерапевт Любомира Димитрова.

По думите й, цветовете на продуктите имат голямо значение за здравословното ни хранене, затова е важно как ще ги съчетаем на трапезата.

Научните изследвания показват, че всичко, което слагаме в устата и смиламе, е свързано и със смилането на емоциите, на това, което ние изпитваме. Всички знаем, че цветът на любовта е червеното, затова червените храни като домати, ягоди и всички горски плодове, влияят изключително много на сърцето с богатия си набор от витамини и микроелементи. Същото можем да кажем за зелените плодове и  зеленчуци – тиквички, краставици, авокадо, зеле, броколи и други зеленолисти, те значително много успокояват организма ни и ни карат да получаваме вдъхновение. Можем да си организираме и ден с код оранжево. Там можем да включим моркови и тиква, всъщност тези цветове ни носят съсредоточение. Да не забравяме, че яркият цвят на плодовете и зеленчуците може да ни заблуди, но факт е, че по-неугледите плодове и зеленчуци, отгледани в градината на баба, са по-вкусни и по-качествени“ – допълни още Любомира Димитрова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

От любов към цигулката до благотворителна кауза

Ученичката  от ОУ "Христо Ботев"  в село Самораново, община  Дупница  Михаела Радева реши първият ѝ самостоятелен концерт да бъде с благотворителна цел,  събраните пари тя и нейното семейство ще дарят на дете в нужда. Михаела  е на 13 години, а на цигулка свири от 5-годишна – досега винаги пред публика излиза с ансамбъла, с който репетира...

публикувано на 18.02.25 в 10:18

Изкуството да даваш

В неделя в читалище „Пробуда – 1919“ в град Кочериново се проведе благотворителна изложба. Своите картини представиха  две местни художнички – Вергиния Карашка и Николета Василева. С изобразително изкуство Вергиния се занимава още от малка, а учител ѝ е бил Огнян Механджийски. „Обичам много да рисувам. С това уплътнявам времето си. Вдъхва ми..

публикувано на 17.02.25 в 09:33

Живот като на книга - историята на Снежанка Филчева

Снежанка Филчева е автор на книгите „От копче до балтон“, „Бягство“, „Да оставиш следа“ и „Орисани“. Тя е един от съставителите на  сборника „Народни художествени занаяти от Македонския край“, освен това е самоук художник, който има зад гърба си участия в редица изложби. Нищо, свързано с изкуство, не й е чуждо, като владее не само старите занаяти,..

публикувано на 15.02.25 в 14:25
Симеон Славчев

Симеон Славчев: Спекулата в търговията ни прави по-бедни

Цените на основните стоки продължават да растат, а причините за това не са само външни фактори. Според председателя на партия МИР, Симеон Славчев, основният проблем е спекулата, липсата на регулации и недостатъчната подкрепа за българските производители. В интервю за Радио Благоевград той представи конкретни решения за справяне с проблема. Една от..

публикувано на 14.02.25 в 11:31

Иван Христанов: Цените на храните могат да бъдат контролирани, ако има ясна държавна политика

Цените на храните – защо растат и как могат да бъдат овладени? Темата бе сред акцентите в предаването “Събития и личности”. Ръстът на цените на храните остава една от най-големите тревоги за българските потребители. В интервю за Радио Благоевград, Иван Христанов, който е лидер на “Единение” и бивш зам.-министър на земеделието и храните, анализира..

публикувано на 14.02.25 в 11:22
Маргарита Петкова

Поетесата Маргарита Петкова: Когато ви се случи любов не слушайте никого

На празника на виното и любовта потърсихме поетесата Маргарита Петкова, за да разговаряме с нея за любовта във всичките и измерения. Дамата на българската поезия има издадени над 20 стихосбирки и основният климат в тях е както тя казва любовта. На дълго и на широко обсъдихме любовта, но съветът, който даде беше уникален - когато ви се случи любов..

публикувано на 14.02.25 в 09:00

Спомен за Кеазим Исинов: Творчество, разказано през погледа на неговия син!

В зала "Временни изложби" на Регионален исторически музей - Благоевград всички посетители могат да се докоснат до творчеството на един от най-големите съвременни български художници Кеазим Исинов, когото загубихме преди 2 години. В изложбата в негова памет, озаглавена "Спомен за Кей", са представени над 20 творби, като  освен картини от музейната..

публикувано на 13.02.25 в 13:06