Прекрасното синьо-зелено лято е към края си, все по-отчетливо виждаме в природата пастелните жълто-оранжево-червени тонове на есента, която като чели, тази година бърза да дойде по-рано от обичайното.
Цветовете на този прекрасен сезон могат да ни вдъхновят за едно вкусно, красиво и полезно есенно меню, което да ни дари със здраве и добро настроение.
Как, чрез храната, можем да си осигурим наслада за небцето и душата през есента?
Потърсихме съветите на Любомира Димитрова, психотерапевт и експерт по спортно хранене:
„Да, есента е наистина най-пъстрият сезон, който ни предлага изключително много цвят, както в природата, така и на трапезата. Въпреки, че есента явно бърза да дойде, това има и своите плюсове от гледна точка на богатия набор от плодове и зеленчуци, които могат да повдигнат нашето настроение и да ни заредят с много положителни емоции“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова.
Тя е категорична, че психологията на цветовете може наистина да има благотворно въздействие върху здравословното ни състояние. Затова е добре през този сезон да избираме за трапезата ни сезонни плодове и зеленчуци. Така ще се възползваме от полезните вещества в тях. Това обаче не означава, че ако грейпфрутът ни е любим плод, не можем да консумираме извън сезона.
„Не трябва да забравяме, че храната се възприема най-добре от нашия организъм, когато се приема в приятна обстановка и когато се храним бавно, с акцент върху всяка една хапка. Тоест, трябва да усетим с всяко едно свое сетиво това, което консумираме. Всеки един плод е добре да се съчетава с протеинов източник и с източник на мазнина, за да има баланс на нашата трапеза. Протеиновият източник може да бъде месо, соя, млечни продукти и качествените мазнини, като авокадо, зехтин, ядки, маслини – това е гаранция за едно изключително здравословно и балансирано хранене“ – уточни още експертът по спортно хранене и психотерапевт Любомира Димитрова.
По думите й, цветовете на продуктите имат голямо значение за здравословното ни хранене, затова е важно как ще ги съчетаем на трапезата.
„Научните изследвания показват, че всичко, което слагаме в устата и смиламе, е свързано и със смилането на емоциите, на това, което ние изпитваме. Всички знаем, че цветът на любовта е червеното, затова червените храни като домати, ягоди и всички горски плодове, влияят изключително много на сърцето с богатия си набор от витамини и микроелементи. Същото можем да кажем за зелените плодове и зеленчуци – тиквички, краставици, авокадо, зеле, броколи и други зеленолисти, те значително много успокояват организма ни и ни карат да получаваме вдъхновение. Можем да си организираме и ден с код оранжево. Там можем да включим моркови и тиква, всъщност тези цветове ни носят съсредоточение. Да не забравяме, че яркият цвят на плодовете и зеленчуците може да ни заблуди, но факт е, че по-неугледите плодове и зеленчуци, отгледани в градината на баба, са по-вкусни и по-качествени“ – допълни още Любомира Димитрова.
Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:
„ Трудът в медиите има стойност“ – това е надсловът на днешния национален протест на работещите в трите обществени медии в страната- БНР, БНТ, БТА. Минимум увеличение на работните заплати от 15% е искането на протеста, каза за Радио Благоевград вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов. Необходимите средства от държавния бюджет са:..
Лоша земеделска реколта очакват тази година гоцеделчевските стопани, заради неблагоприятните климатични условия в началото на пролетта. За съжаление, подобна бе картината и миналата година, когато опустошителна градушката унищожи почти на 100% реколтата в района на Гърмен и Хаджидимово. Земеделците все още чакат обещаното тогава от земеделския..
Добра кауза обедини жители на град Хаджидимово. Скоро в местността Качиката ще заблести 21-метров метален кръст, който ще пази от зло целия район. „Преди време, точно на Димитровден, с приятели взехме решението да вдигнем този християнски символ над Хаджидимово. Съгласувахме идеята си с Неврокопския митрополит Серафим и получихме неговата благословия..
Ново творческо пространство за талант, вдъхновение и мечти отваря врати в град Дупница. Автори на проекта са Десислава Кузманова и Августина Георгиева, преподавателки в Основно училище „Свети Климент Охридски“, които отварят портите на своя „Арт Портал“ за всички деца в общината. „Искаме нашият „Арт Портал“ да бъде своеобразен вход за децата към..
България изпълнява всички основни Маастрихтски критерии за присъединяване към еврозоната. Това каза в ефира на Радио Благоевград икономистът Румен Гълъбинов. по думите му, страната отговаря на изискванията за инфлация, дълг, бюджетен дефицит и лихвени проценти, като в някои от тези показатели дори се намира в по-добра позиция от много страни членки на..
Икономистът Георги Неделчев, председател на Българския съюз за директна демокрация, изрази тревога и възмущение от решението на председателя на Народното събрание Наталия Киселова да върне на президента Румен Радев предложението за произвеждане на национален референдум относно въвеждането на еврото от 2026 година. “В резултат на това решение, ходът..
След вълнуващи финални презентации и силна конкуренция, трима победители от шести сезон на акселераторската програма Elevate към Американския университет в България (АУБ) получиха инвестиции, с които ще ускорят развитието на своите проекти. Журито присъди финансиране на създателите на електролитна напитка с български билки, на..