Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Психология на цветовете: Как да съчетаем багрите на есента на трапезата ни

Прекрасното синьо-зелено лято е към края си, все по-отчетливо виждаме в природата пастелните жълто-оранжево-червени тонове на есента, която като чели, тази година бърза да дойде по-рано от обичайното.

Цветовете на този прекрасен сезон могат да ни вдъхновят за едно вкусно, красиво и полезно есенно меню, което да ни дари със здраве и добро настроение.

Как, чрез храната, можем да си осигурим наслада за небцето и душата през есента?

Потърсихме съветите на Любомира Димитрова, психотерапевт и експерт по спортно хранене:

„Да, есента е наистина най-пъстрият сезон, който ни предлага изключително много цвят, както в природата, така и на трапезата. Въпреки, че есента явно бърза да дойде, това има и своите плюсове от гледна точка на богатия набор от плодове и зеленчуци, които могат да повдигнат нашето настроение и да ни заредят с много положителни емоции“коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова.

Тя е категорична, че психологията на цветовете може наистина да има благотворно въздействие върху здравословното ни състояние. Затова е добре през този сезон да избираме за трапезата ни сезонни плодове и зеленчуци. Така ще се възползваме от полезните вещества в тях. Това обаче не означава, че ако грейпфрутът ни е любим плод, не можем да консумираме извън сезона.

„Не трябва да забравяме, че храната се възприема най-добре от нашия организъм, когато се приема в приятна обстановка и когато се храним бавно, с акцент върху всяка една хапка. Тоест, трябва да усетим с всяко едно свое сетиво това, което консумираме. Всеки един плод е добре да се съчетава с протеинов източник и с източник на мазнина, за да има баланс на нашата трапеза. Протеиновият източник може да бъде месо, соя, млечни продукти и качествените мазнини, като авокадо, зехтин, ядки, маслини – това е гаранция за едно изключително здравословно и балансирано хранене“уточни още експертът по спортно хранене и психотерапевт Любомира Димитрова.

По думите й, цветовете на продуктите имат голямо значение за здравословното ни хранене, затова е важно как ще ги съчетаем на трапезата.

Научните изследвания показват, че всичко, което слагаме в устата и смиламе, е свързано и със смилането на емоциите, на това, което ние изпитваме. Всички знаем, че цветът на любовта е червеното, затова червените храни като домати, ягоди и всички горски плодове, влияят изключително много на сърцето с богатия си набор от витамини и микроелементи. Същото можем да кажем за зелените плодове и  зеленчуци – тиквички, краставици, авокадо, зеле, броколи и други зеленолисти, те значително много успокояват организма ни и ни карат да получаваме вдъхновение. Можем да си организираме и ден с код оранжево. Там можем да включим моркови и тиква, всъщност тези цветове ни носят съсредоточение. Да не забравяме, че яркият цвят на плодовете и зеленчуците може да ни заблуди, но факт е, че по-неугледите плодове и зеленчуци, отгледани в градината на баба, са по-вкусни и по-качествени“ – допълни още Любомира Димитрова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Община Петрич е първенец по щъркелови гнезда в региона

Приключи участието на екипа от БДЗП – Гоце Делчев в Осмото международно преброяване на белия щъркел. Общините, които са били обходени през тази и миналата година, са общо 13 на брой. Според резултатите от проучването, в община Петрич са били установени най-много щъркели и щъркелови гнезда. Това съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов,..

публикувано на 21.07.25 в 13:25

Планина без бариери за децата и младежите в неравностойно положение

Планината е за всички – без бариери. Това е на само призив, а дългогодишна мисия за Гергана Дойчинова и екипа на „Ела и ти“. След дарителска кампания бяха събрани нужните средства за закупуването на три специализирани колички.  С тях деца и младежи с увреждания, както и трудноподвижни хора, могат да стигнат до планинските върхове, разбира се, с..

публикувано на 18.07.25 в 14:51
Анелия Никова

Новият живот и родилната помощ

След протеста и контрапротеста заради сигнала на родилка за агресия в Майчин дом на дневен ред излезе наболял за обществото проблем за етиката между пациенти и медицински специалисти, като този случай отвори полюсни позиции и още въпросителни. Акушерството е трудна и отговорна, но същевременно и благородна професия, изискваща търпение и..

публикувано на 18.07.25 в 14:22

Пикник артистик: Време за вдъхновение и културен куиз под открито небе

Бретонски палачинки, кроасани, лавандулова лимонада и френски сирена, поднесени сред уютния и пъстър колорит на благоевградското село Рилци. Този културен мост между българската и френската култура подариха на благоевградската публика Маргарита Георгиева, заместник-председател на Алианс франсез, и Елена Арнаудова. С подкрепата на Община Благоевград те..

публикувано на 18.07.25 в 10:58

Горещниците и Илинден - народните поверия и обичаи

Дните 15, 16 и 17 юли са известни в българския народен календар като Горещници. Тези три дни са свързани с почитание към огъня. Вярвало се, че който работи през тези дни, то снопите му на нивата се запалвали сами, защото огънят слизал от небето. Считали, че който не празнувал Горещниците, къщата му изгаряла. Тези дни се съблюдавали..

публикувано на 18.07.25 в 08:56

Новите сортове тютюн се адаптират успешно в българските условия

Припомняме, че през пролетта на тази година една от най-големите световни тютюневи компании стартира пилотен проект у нас, осъществяван от Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и компанията за преработка на суров тютюн Сокотаб. Проектът включва експерименталното изпитване на три нови за България сортове едролистен тютюн, като..

публикувано на 17.07.25 в 11:58

„Ваканция в музея“ организират в Брезник

За поредна година Общинският исторически музей в Брезник, съвместно с Центъра за работа с деца в града, организират инициативата „Ваканция в музея“. Целта е децата да се забавляват, участвайки в различни дейности като рисуване, тъкане, изработване на глинени съдове и на традиционни местни печива. Идеята е по този начин малчуганите да добиват..

публикувано на 17.07.25 в 11:25