Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За войната между кучета и хора

Фактът, че обществото ни с години не може да се справи с бездомните животни, е една от основните причини днес да говорим за война между кучета и хора. „Благоевград превърна най-добрия приятел на човека, в най-големия му враг“ - това написаха в социалните мрежи жители на Благоевград, по повод последния случай с натровени животни, който провокира поредния рунд от тази война, която вече не е само между кучета и хора, а и между самите хора.

„В Благоевград вече се води война между хора и кучета“- това обяви на брифинг миналата сряда кметът на община Благоевград Илко Стоянов, след инцидента с натровените животни. По този повод,в същия ден бе проведена съвместна акция с представители на различни институции, относно кучетата, за които се твърди, че са внесени отвън на територията на община Благоевград. По думите на кмета Илко Стоянов, по време на акцията е установено едно от „депата“, от които се разпространяват кучета на територията на общината.

Проблемът е стар, но напрежението между кучета и хора е голямо и вече ескалира в обществото. Това, което установихме е едно от „депата“, които разпространяват кучета в община Благоевград. Това „депо“, което е маскирано като приют, държан от Фондация, всъщност е едно „депо“ за разпространение на кучета. Там се складират кучета, след което се разнасят на територията на общината. В случая са били установени две кучета, които е трябвало да бъдат разселени на старите гробища, без никакъв маркер. Организаторът, според мен, на цялото това нещо, е Бойко Гренцке. Същият този, който се представя за голям любител на кучета, същият, който работеше в Приюта и ме уверяваше, че знае как да се справи с проблема. Това е всъщност човекът, който е един от основните вносители на кучета и който е един от основните причинители на всичко това, което се случва в този град, включително и на домашните любимци. Защото, обществото дава своя отговор и вие виждате по какъв начин го дава, влязохме в една абсолютна война между кучета и хора“ – коментира на срещата с медиите кметът Илко Стоянов.

Той сподели още, че приютът на Бойко Гренцке край Логодаж е незаконен, според констатацията на служители от Дирекция „Строителен контрол“, а автомобилът, с който са превозвани двете кучета, е бил без необходимите документи и регистрация.

Илко Стоянов коментира и липсата на достатъчно адекватно на ситуацията законодателство. Градоначалникът заяви още, че ще бъде сигнализирана Националната агенция по приходите, която трябва да извърши проверка на стандарта на живот на Бойко Гренцке, който според него, бил много висок. Според кмета, „най-вероятно се използва канал за кучета, за да се печелят пари“.

Чуйте повече в коментара на Илко Стоянов:

 

Потърсихме за коментар и Бойко Гренцке, с когото сме ви срещали неведнъж в ефира на Радио Благоевград. Вече сме разказвали личната му история на осиновен и изоставен сирак, която е доста сходна с тази на част от бездомните животни. Затова, той решава да посвети живота си на грижата за тях. За целта, изгражда два приюта за бездомни кучета, като най-новият е край благоевградското село Логодаж. Обектът се стопанисва от създадената от Бойко Фондация „Център Оскар и Лора -2019“ за временно пребиваване на безстопанствени животни. Все още няма издадено разрешение за статута на обекта като „животновъден“, но от този понеделник ще бъде задвижена процедура по регистрацията му. Това съобщи за Радио Благоевград Бойко Гренцке, който коментира и останалите обвинения, отправени към него от кмета Илко Стоянов.

Това се неверни обвинения. Ние не сме си позволявали на територията на община Благоевград нито да изхвърляме животни, нито да ги тровим. От 20 години се грижа за бездомните животни, как мога да ги тровя? Проблемът идва от самата Община, от самия кмет и от Общинския приют. Ще заведем дело срещу кмета, заради тази обвинения“, категоричен е Бойко Гренцке.

По думите му, по време на проверката в приюта край село Логодаж, е бил притиснат от служителите, които са му  казали, че „приютът ще бъде бутнат и затова, трябва да си търси друга община“. Според Гренцке, всички опити досега, приютът да бъде узаконен и регистриран в Агенцията по храните като „животновъден обект“, са неуспешни.

Кметът Илко Стоянов си направи пиар акция на гърба на сирак, на бедно момче. Той е бил казал, че Фондацията изкарва милиони, че живея с висок стандарт на живот. Няма такова нещо. Живея с 300 лв. пенсия, която е по ТЕЛК, а кучетата се изхранват и обгрижват, чрез средства от дарители. Имам счетоводител, който описва всичко и приходи и разходи, всичко може да се проследи. Категорично заявявам, че не правя бизнес с кучета и не живея с висок стандарт. Кучетата се осиновяват от българи и от хора от европейската общност. Проблемите тръгнаха откакто работех в Общинския приют. Кучетата ми засега остават приюта в Логодаж. Оттук нататък, искам да намеря най-добрите адвокати, за да мога да осъдя кмета и Община Благоевград. Ще си търся правата по съдебен път. И да, има война между гражданите и животните“, сподели още Бойко Гренцке, който ни изпрати снимки на дома, в който живее в момента.



Елеонора Николова е един от активните доброволци в Благоевград. Добре познава и дейността на Бойко Гренцке, с когото доброволците си партнират и съдействат, за да спасяват живота на десетки, дори стотици кучета, оставени на произвола на съдбата от безотговорни стопани, решили да ги захвърлят като непотребна вещ.

Според доброволката, една от най-важните мерки за овладяване популацията на бездомните кучета, е кастрацията и разбира се, проследяването на стопанисваните от хората животни. Защото, ако има засилен контрол, те няма да бъдат пускани на улицата.

Елеонора Николова е категорична, че „Бойко Гренцке не е виновен за ескалиращото напрежение с кучетата в Благоевград през последните дни, напротив, той прави всичко възможно кучетата да намаляват и така върши работата на общината, като прибира, кастрира, обезпаразитява, лекува и след това намира осиновители на тези кучета“.

Чуйте повече в разговора на Снежина Цветанова с Елеонора Николова:



 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Доц. Искрен Иванов: Светът върви към нова студена война

Ползите от членството на България в НАТО могат да бъдат  търсени в три посоки : влизането под натовския ядрен чадър; сдържащата сила на чл.5, като гаранция за националната ни сигурност; добри контакти с партньорските служби за сигурност  -  това посочи в интервю за Радио Благоевград доц. Искрен Иванов, университетски преподавател, експерт по..

публикувано на 29.03.24 в 17:11

„Осиновяването, добре дошло, дете!“ - терапевтична група за родители

Терапевтична група за родители, осиновили деца създават детският психолог Невена Иванова и Теодора Тодорава, осиновител. Тяхната обща цел и мисия е да помагат на осиновените деца, на техните родители, на кандидат-осиновители и всеки, който  иска да се докосне до темата осиновяване. И Невена, и Теодора са  лично свързани с етапите от..

публикувано на 29.03.24 в 15:18
Таня Борисова

Помощ за българското образование в селските райони

Асоциацията на българските села започва програма „Ново възраждане за българското образование в селските райони" с „Озарена педагогика“. Идеята е да бъдат обучени в едногодишен курс учители в детски градини, като за тях ще бъдат отпуснати стипендии. Това обясни за Радио Благоевград Таня Борисова, координатор на Асоциацията на българските села...

публикувано на 29.03.24 в 11:59

Смехът като лекарство

В стресовото и динамично ежедневие все по-трудно е да внесем повече позитивни емоции, смях и радост в живота си. Но има практика, наречена йога на смеха, която може да подобри физическото здраве, да ни освободи от негативните чувства  и да ни помогне да поддържаме връзка с духовната ни природа. Помага ни да развием способността си да..

публикувано на 29.03.24 в 11:26
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10