Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За войната между кучета и хора

Фактът, че обществото ни с години не може да се справи с бездомните животни, е една от основните причини днес да говорим за война между кучета и хора. „Благоевград превърна най-добрия приятел на човека, в най-големия му враг“ - това написаха в социалните мрежи жители на Благоевград, по повод последния случай с натровени животни, който провокира поредния рунд от тази война, която вече не е само между кучета и хора, а и между самите хора.

„В Благоевград вече се води война между хора и кучета“- това обяви на брифинг миналата сряда кметът на община Благоевград Илко Стоянов, след инцидента с натровените животни. По този повод,в същия ден бе проведена съвместна акция с представители на различни институции, относно кучетата, за които се твърди, че са внесени отвън на територията на община Благоевград. По думите на кмета Илко Стоянов, по време на акцията е установено едно от „депата“, от които се разпространяват кучета на територията на общината.

Проблемът е стар, но напрежението между кучета и хора е голямо и вече ескалира в обществото. Това, което установихме е едно от „депата“, които разпространяват кучета в община Благоевград. Това „депо“, което е маскирано като приют, държан от Фондация, всъщност е едно „депо“ за разпространение на кучета. Там се складират кучета, след което се разнасят на територията на общината. В случая са били установени две кучета, които е трябвало да бъдат разселени на старите гробища, без никакъв маркер. Организаторът, според мен, на цялото това нещо, е Бойко Гренцке. Същият този, който се представя за голям любител на кучета, същият, който работеше в Приюта и ме уверяваше, че знае как да се справи с проблема. Това е всъщност човекът, който е един от основните вносители на кучета и който е един от основните причинители на всичко това, което се случва в този град, включително и на домашните любимци. Защото, обществото дава своя отговор и вие виждате по какъв начин го дава, влязохме в една абсолютна война между кучета и хора“ – коментира на срещата с медиите кметът Илко Стоянов.

Той сподели още, че приютът на Бойко Гренцке край Логодаж е незаконен, според констатацията на служители от Дирекция „Строителен контрол“, а автомобилът, с който са превозвани двете кучета, е бил без необходимите документи и регистрация.

Илко Стоянов коментира и липсата на достатъчно адекватно на ситуацията законодателство. Градоначалникът заяви още, че ще бъде сигнализирана Националната агенция по приходите, която трябва да извърши проверка на стандарта на живот на Бойко Гренцке, който според него, бил много висок. Според кмета, „най-вероятно се използва канал за кучета, за да се печелят пари“.

Чуйте повече в коментара на Илко Стоянов:

 

Потърсихме за коментар и Бойко Гренцке, с когото сме ви срещали неведнъж в ефира на Радио Благоевград. Вече сме разказвали личната му история на осиновен и изоставен сирак, която е доста сходна с тази на част от бездомните животни. Затова, той решава да посвети живота си на грижата за тях. За целта, изгражда два приюта за бездомни кучета, като най-новият е край благоевградското село Логодаж. Обектът се стопанисва от създадената от Бойко Фондация „Център Оскар и Лора -2019“ за временно пребиваване на безстопанствени животни. Все още няма издадено разрешение за статута на обекта като „животновъден“, но от този понеделник ще бъде задвижена процедура по регистрацията му. Това съобщи за Радио Благоевград Бойко Гренцке, който коментира и останалите обвинения, отправени към него от кмета Илко Стоянов.

Това се неверни обвинения. Ние не сме си позволявали на територията на община Благоевград нито да изхвърляме животни, нито да ги тровим. От 20 години се грижа за бездомните животни, как мога да ги тровя? Проблемът идва от самата Община, от самия кмет и от Общинския приют. Ще заведем дело срещу кмета, заради тази обвинения“, категоричен е Бойко Гренцке.

По думите му, по време на проверката в приюта край село Логодаж, е бил притиснат от служителите, които са му  казали, че „приютът ще бъде бутнат и затова, трябва да си търси друга община“. Според Гренцке, всички опити досега, приютът да бъде узаконен и регистриран в Агенцията по храните като „животновъден обект“, са неуспешни.

Кметът Илко Стоянов си направи пиар акция на гърба на сирак, на бедно момче. Той е бил казал, че Фондацията изкарва милиони, че живея с висок стандарт на живот. Няма такова нещо. Живея с 300 лв. пенсия, която е по ТЕЛК, а кучетата се изхранват и обгрижват, чрез средства от дарители. Имам счетоводител, който описва всичко и приходи и разходи, всичко може да се проследи. Категорично заявявам, че не правя бизнес с кучета и не живея с висок стандарт. Кучетата се осиновяват от българи и от хора от европейската общност. Проблемите тръгнаха откакто работех в Общинския приют. Кучетата ми засега остават приюта в Логодаж. Оттук нататък, искам да намеря най-добрите адвокати, за да мога да осъдя кмета и Община Благоевград. Ще си търся правата по съдебен път. И да, има война между гражданите и животните“, сподели още Бойко Гренцке, който ни изпрати снимки на дома, в който живее в момента.Елеонора Николова е един от активните доброволци в Благоевград. Добре познава и дейността на Бойко Гренцке, с когото доброволците си партнират и съдействат, за да спасяват живота на десетки, дори стотици кучета, оставени на произвола на съдбата от безотговорни стопани, решили да ги захвърлят като непотребна вещ.

Според доброволката, една от най-важните мерки за овладяване популацията на бездомните кучета, е кастрацията и разбира се, проследяването на стопанисваните от хората животни. Защото, ако има засилен контрол, те няма да бъдат пускани на улицата.

Елеонора Николова е категорична, че „Бойко Гренцке не е виновен за ескалиращото напрежение с кучетата в Благоевград през последните дни, напротив, той прави всичко възможно кучетата да намаляват и така върши работата на общината, като прибира, кастрира, обезпаразитява, лекува и след това намира осиновители на тези кучета“.

Чуйте повече в разговора на Снежина Цветанова с Елеонора Николова: 


БНР подкасти:

Галерия

Вижте още
Дара Екимова

Дара Екимова издаде първи албум

Дара Екимова  издаде първи мини албум (EP), озаглавен „Недей да ме будиш“, чиято премиера отбеляза с видеоклип към фокус сингъла - „ После ще му мислиш “. „После ще му мислиш“ е по музика, текст и аранжимент на певицата и Искрен Тончев – Искрата , с когото тя работи по всички свои проекти досега. Песента е естественото продължение на вълната..

обновено на 27.11.22 в 15:03

Професор Ева Соколова за „Руската намеса в съдбините на България“: Историята трябва да се знае такава, каквато е

   На 22 ноември в Регионалния исторически музей в Благоевград беше представена новата книга на проф. Ева Соколова – „Руската намеса в съдбините на България” (От Царска Русия през СССР... докога!).    „Въпреки че има многотомни издания, посветени на историята на България – както се казва и в предисловието – въпреки че тя се изучава в..

публикувано на 26.11.22 в 20:47

ОУ „Св. Климент Охридски“ – Дупница с благодарност към Радио Благоевград

Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Дупница отбеляза своя патронен празник. За първи път училището има химн, който бе реализиран с медийната подкрепа на Радио Благоевград . Специални благодарности към медията, изказа директорът Юлиана Борисова, която изрази и надежда партньорството с Радио Благоевград да продължи. Освен с думи пред ученици,..

публикувано на 25.11.22 в 15:53

Виктор Стоянов: „Това вече не са вандалски, а терористични действия“

Поредният вандалски акт срещу българския Клуб „Цар Борис III“ в град Охрид, Северна Македония, предизвика остра реакция от българска и македонска страна. Снощи, 23 ноември, около 21 часа българско време, неизвестни, засега лица, са стреляли с оръжие по сградата, в която се намира клуба, вследствие на което са изпочупени стъклата...

публикувано на 24.11.22 в 11:50
Алек Кирев

Алек Кирев казва "НЕ" на насилието с песен

“Тъмни лица” е песен от новия албум на Алек Кирев, в подкрепа на усилията за превенция на домашното насилие. Песента е припозната от хора, засегнати от домашното насилие, които от близо са видяли онази тъмна страна на лицата, на тези, които го причиняват.  Музикантът застава в подкрепа на жените, мъжете и децата, които са били свидетели или жертва на..

публикувано на 24.11.22 в 10:19

Специалните деца

Приобщаването на децата със специални образователни потребности в училище е приоритет в работата на фондацията „За утре“, която е със седалище в Благоевград. Целта, която са си поставили, е да организират групови занимания, като наред с образователната работа с децата се стремят да създадат и нужните социални и комуникативни умения. Димитър..

публикувано на 23.11.22 в 14:46

Теодор Стойчев: Местните медии са основата при формиране на общественото мнение

Достоверната информация за работата както на Европейския парламент, така и на останалите управляващи органи на Европейския съюз, е от изключително значение за формирането на обществения мироглед. Това каза за Радио Благоевград , Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европарламента в България. Има няколко важни теми, за които е нужна..

публикувано на 22.11.22 в 14:23