Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доброволци от Благоевград в помощ на бедстващи хора

Екип от 6 души - трима мъже и три жени, част от състава на Доброволно формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ се включиха активно в помощ на бедстващите хора в Карловско. Оборудвани със специализирана техника, те участваха в отводняване на обществени сгради, приземни помещения, помощни пристройки, засегнати от наводненията в селата Богдан и Каравелово. Доброволците допринесоха и за разчистване на дворни пространства и речни корита от сухи клони и паднали дървета.

На терен имаше и парамедик, с 4-та квалификационна степен, от състава на доброволното формирование, който неколкократно оказа помощ на нуждаещи се хора, при леки и неживотозастрашаващи ситуации.

Действията на доброволците от Благоевград бяха изцяло координирани със сформирания Кризисен щаб в община Карлово.

Щетите от наводненията в района са огромни, хората са силно притеснени и вероятно ще е необходимо много време, за да се нормализира обстановката на място. Помощта на всеки един човек в такъв момент е от изключително значение. Удовлетворени сме, че успяхме да допринесем за справяне със създалите се обстоятелства. Разбира се, това нямаше да е възможно, ако нямахме подкрепата на Община Благоевград, в лицето на кмета Илко Стоянов, защото откровено мога да кажа, че в последната година Доброволно формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ получава абсолютно съдействие - нещо, което от момента на създаване на ДФ липсваше“, коментира Явор Хаджиев, ръководител на доброволното формированието.

 Доброволно формирование за реакция при бедствия и аварии, и ликвидиране на последствията от тях "Георги Измирлиев - Македончето" при Община Благоевград е основано през 2015 г. Към момента в него членуват 12 мъже и 4 жени. Периодично се обявяват кампании за набиране на нови доброволци, които следва да отговарят на определени изисквания и да преминат курс на обучение.

По публикацията работи: Весела Сукалинска

Галерия

Вижте още
Дара Екимова

Дара Екимова издаде първи албум

Дара Екимова  издаде първи мини албум (EP), озаглавен „Недей да ме будиш“, чиято премиера отбеляза с видеоклип към фокус сингъла - „ После ще му мислиш “. „После ще му мислиш“ е по музика, текст и аранжимент на певицата и Искрен Тончев – Искрата , с когото тя работи по всички свои проекти досега. Песента е естественото продължение на вълната..

обновено на 27.11.22 в 15:03

Професор Ева Соколова за „Руската намеса в съдбините на България“: Историята трябва да се знае такава, каквато е

   На 22 ноември в Регионалния исторически музей в Благоевград беше представена новата книга на проф. Ева Соколова – „Руската намеса в съдбините на България” (От Царска Русия през СССР... докога!).    „Въпреки че има многотомни издания, посветени на историята на България – както се казва и в предисловието – въпреки че тя се изучава в..

публикувано на 26.11.22 в 20:47

ОУ „Св. Климент Охридски“ – Дупница с благодарност към Радио Благоевград

Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Дупница отбеляза своя патронен празник. За първи път училището има химн, който бе реализиран с медийната подкрепа на Радио Благоевград . Специални благодарности към медията, изказа директорът Юлиана Борисова, която изрази и надежда партньорството с Радио Благоевград да продължи. Освен с думи пред ученици,..

публикувано на 25.11.22 в 15:53

Виктор Стоянов: „Това вече не са вандалски, а терористични действия“

Поредният вандалски акт срещу българския Клуб „Цар Борис III“ в град Охрид, Северна Македония, предизвика остра реакция от българска и македонска страна. Снощи, 23 ноември, около 21 часа българско време, неизвестни, засега лица, са стреляли с оръжие по сградата, в която се намира клуба, вследствие на което са изпочупени стъклата...

публикувано на 24.11.22 в 11:50
Алек Кирев

Алек Кирев казва "НЕ" на насилието с песен

“Тъмни лица” е песен от новия албум на Алек Кирев, в подкрепа на усилията за превенция на домашното насилие. Песента е припозната от хора, засегнати от домашното насилие, които от близо са видяли онази тъмна страна на лицата, на тези, които го причиняват.  Музикантът застава в подкрепа на жените, мъжете и децата, които са били свидетели или жертва на..

публикувано на 24.11.22 в 10:19

Специалните деца

Приобщаването на децата със специални образователни потребности в училище е приоритет в работата на фондацията „За утре“, която е със седалище в Благоевград. Целта, която са си поставили, е да организират групови занимания, като наред с образователната работа с децата се стремят да създадат и нужните социални и комуникативни умения. Димитър..

публикувано на 23.11.22 в 14:46

Теодор Стойчев: Местните медии са основата при формиране на общественото мнение

Достоверната информация за работата както на Европейския парламент, така и на останалите управляващи органи на Европейския съюз, е от изключително значение за формирането на обществения мироглед. Това каза за Радио Благоевград , Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европарламента в България. Има няколко важни теми, за които е нужна..

публикувано на 22.11.22 в 14:23