Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доброволци изградиха летен лагер край Вуково

Доброволци от Фондация „Солидарност в действие“ изградиха летен лагер край бобошевското село Вуково по проект „Съзвуково. Културно-идеен център – Изкуство сред природата“.

  Проектът „Съзвуково“ цели откриване на споделено пространство за културен обмен и пренасяне на разнообразни младежки събития в извънградска среда. Конкретната дейност на доброволците до момента е съсредоточена главно в реновиране на Летния лагер под Скалата в партньорство с местните хора от село Вуково. Проектът е акт на солидарност с неглижираните извънградски райони и хора като акцентира върху проблемите за липсата на качествен културен и социален живот в селото. Доброволческите дейности по реновирането и събитията са финансирани от Европейския корпус за солидарност и подкрепени от Фондация „Солидарност в действие“.

  Лагерът „Съзвуково“ е сцена за иновативни инициативи в приключенска среда. „Искаме да изследваме влиянието на природата върху хора и събития от градски тип, както и да подчертаем хубавите страни на живота извън града. С времето се надяваме чрез събитийни срещи сред природата да създадем общност от съмишленици, практикуващи както нови, така и стари изкуства и занаяти, които ще имат силата да влияят чрез преоткриване на утвърдени ценности“ – казва Илина Стефанова, сценограф и координатор на проекта. Тя посочи, че хората от с. Вуково пазят спомени и с носталгия си спомнятза живота в селото преди  години, изпълнено с много деца. „Имали са кино и собствена радиоточка и ние желаем с много ентусиазъм и хъс да възвърнем този живот и радостта, която е присъствала там“ . Идеята на младите хора е сред природата да се организират пленери, концертни изяви, обучителни срещи с деца от училищата, срещи с местните хора, които да предадат своите умения за плетене на кошници, бране на плодове. То този начин днешните млади хора ще се върнат към корените си  като  научат повече за  народните ни обичаи. „Връзката между поколенията според мен дава много енергия за този продукт, който вече се създава на място.“ Към доброволците се присъединяват много приятели и съмишленици.

  Заключителното събитие по проекта ще бъде на 30 октомври в Лагера  с прожекция на видео материал за с. Вуково. „Надяваме се да дойдат хора, очакваме  да събудим и вашия интерес към каузата ни и с ваша помощ да достигнем до повече съмишленици, публика и осъзнати и осъзнаващи се личности“.
Галерия

Вижте още
Дара Екимова

Дара Екимова издаде първи албум

Дара Екимова  издаде първи мини албум (EP), озаглавен „Недей да ме будиш“, чиято премиера отбеляза с видеоклип към фокус сингъла - „ После ще му мислиш “. „После ще му мислиш“ е по музика, текст и аранжимент на певицата и Искрен Тончев – Искрата , с когото тя работи по всички свои проекти досега. Песента е естественото продължение на вълната..

обновено на 27.11.22 в 15:03

Професор Ева Соколова за „Руската намеса в съдбините на България“: Историята трябва да се знае такава, каквато е

   На 22 ноември в Регионалния исторически музей в Благоевград беше представена новата книга на проф. Ева Соколова – „Руската намеса в съдбините на България” (От Царска Русия през СССР... докога!).    „Въпреки че има многотомни издания, посветени на историята на България – както се казва и в предисловието – въпреки че тя се изучава в..

публикувано на 26.11.22 в 20:47

ОУ „Св. Климент Охридски“ – Дупница с благодарност към Радио Благоевград

Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Дупница отбеляза своя патронен празник. За първи път училището има химн, който бе реализиран с медийната подкрепа на Радио Благоевград . Специални благодарности към медията, изказа директорът Юлиана Борисова, която изрази и надежда партньорството с Радио Благоевград да продължи. Освен с думи пред ученици,..

публикувано на 25.11.22 в 15:53

Виктор Стоянов: „Това вече не са вандалски, а терористични действия“

Поредният вандалски акт срещу българския Клуб „Цар Борис III“ в град Охрид, Северна Македония, предизвика остра реакция от българска и македонска страна. Снощи, 23 ноември, около 21 часа българско време, неизвестни, засега лица, са стреляли с оръжие по сградата, в която се намира клуба, вследствие на което са изпочупени стъклата...

публикувано на 24.11.22 в 11:50
Алек Кирев

Алек Кирев казва "НЕ" на насилието с песен

“Тъмни лица” е песен от новия албум на Алек Кирев, в подкрепа на усилията за превенция на домашното насилие. Песента е припозната от хора, засегнати от домашното насилие, които от близо са видяли онази тъмна страна на лицата, на тези, които го причиняват.  Музикантът застава в подкрепа на жените, мъжете и децата, които са били свидетели или жертва на..

публикувано на 24.11.22 в 10:19

Специалните деца

Приобщаването на децата със специални образователни потребности в училище е приоритет в работата на фондацията „За утре“, която е със седалище в Благоевград. Целта, която са си поставили, е да организират групови занимания, като наред с образователната работа с децата се стремят да създадат и нужните социални и комуникативни умения. Димитър..

публикувано на 23.11.22 в 14:46

Теодор Стойчев: Местните медии са основата при формиране на общественото мнение

Достоверната информация за работата както на Европейския парламент, така и на останалите управляващи органи на Европейския съюз, е от изключително значение за формирането на обществения мироглед. Това каза за Радио Благоевград , Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европарламента в България. Има няколко важни теми, за които е нужна..

публикувано на 22.11.22 в 14:23