Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци изградиха летен лагер край Вуково

Доброволци от Фондация „Солидарност в действие“ изградиха летен лагер край бобошевското село Вуково по проект „Съзвуково. Културно-идеен център – Изкуство сред природата“.

  Проектът „Съзвуково“ цели откриване на споделено пространство за културен обмен и пренасяне на разнообразни младежки събития в извънградска среда. Конкретната дейност на доброволците до момента е съсредоточена главно в реновиране на Летния лагер под Скалата в партньорство с местните хора от село Вуково. Проектът е акт на солидарност с неглижираните извънградски райони и хора като акцентира върху проблемите за липсата на качествен културен и социален живот в селото. Доброволческите дейности по реновирането и събитията са финансирани от Европейския корпус за солидарност и подкрепени от Фондация „Солидарност в действие“.

  Лагерът „Съзвуково“ е сцена за иновативни инициативи в приключенска среда. „Искаме да изследваме влиянието на природата върху хора и събития от градски тип, както и да подчертаем хубавите страни на живота извън града. С времето се надяваме чрез събитийни срещи сред природата да създадем общност от съмишленици, практикуващи както нови, така и стари изкуства и занаяти, които ще имат силата да влияят чрез преоткриване на утвърдени ценности“ – казва Илина Стефанова, сценограф и координатор на проекта. Тя посочи, че хората от с. Вуково пазят спомени и с носталгия си спомнятза живота в селото преди  години, изпълнено с много деца. „Имали са кино и собствена радиоточка и ние желаем с много ентусиазъм и хъс да възвърнем този живот и радостта, която е присъствала там“ . Идеята на младите хора е сред природата да се организират пленери, концертни изяви, обучителни срещи с деца от училищата, срещи с местните хора, които да предадат своите умения за плетене на кошници, бране на плодове. То този начин днешните млади хора ще се върнат към корените си  като  научат повече за  народните ни обичаи. „Връзката между поколенията според мен дава много енергия за този продукт, който вече се създава на място.“ Към доброволците се присъединяват много приятели и съмишленици.

  Заключителното събитие по проекта ще бъде на 30 октомври в Лагера  с прожекция на видео материал за с. Вуково. „Надяваме се да дойдат хора, очакваме  да събудим и вашия интерес към каузата ни и с ваша помощ да достигнем до повече съмишленици, публика и осъзнати и осъзнаващи се личности“.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Анжела Родел: Преводачът изгражда мостове между различни култури

Анжела Родел е американка по рождение и българка по душа. Родена е в щата Уисконсин. Следва в университета в Йейл, където за първи път чува българска народна музика и тя завинаги остава в нейното сърце. От десетилетия живее в България, говори, пее и превежда от български на английски език. През 2014 година получи българско гражданство за..

публикувано на 20.04.24 в 09:36

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32