Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доброволци изградиха летен лагер край Вуково

Доброволци от Фондация „Солидарност в действие“ изградиха летен лагер край бобошевското село Вуково по проект „Съзвуково. Културно-идеен център – Изкуство сред природата“.

  Проектът „Съзвуково“ цели откриване на споделено пространство за културен обмен и пренасяне на разнообразни младежки събития в извънградска среда. Конкретната дейност на доброволците до момента е съсредоточена главно в реновиране на Летния лагер под Скалата в партньорство с местните хора от село Вуково. Проектът е акт на солидарност с неглижираните извънградски райони и хора като акцентира върху проблемите за липсата на качествен културен и социален живот в селото. Доброволческите дейности по реновирането и събитията са финансирани от Европейския корпус за солидарност и подкрепени от Фондация „Солидарност в действие“.

  Лагерът „Съзвуково“ е сцена за иновативни инициативи в приключенска среда. „Искаме да изследваме влиянието на природата върху хора и събития от градски тип, както и да подчертаем хубавите страни на живота извън града. С времето се надяваме чрез събитийни срещи сред природата да създадем общност от съмишленици, практикуващи както нови, така и стари изкуства и занаяти, които ще имат силата да влияят чрез преоткриване на утвърдени ценности“ – казва Илина Стефанова, сценограф и координатор на проекта. Тя посочи, че хората от с. Вуково пазят спомени и с носталгия си спомнятза живота в селото преди  години, изпълнено с много деца. „Имали са кино и собствена радиоточка и ние желаем с много ентусиазъм и хъс да възвърнем този живот и радостта, която е присъствала там“ . Идеята на младите хора е сред природата да се организират пленери, концертни изяви, обучителни срещи с деца от училищата, срещи с местните хора, които да предадат своите умения за плетене на кошници, бране на плодове. То този начин днешните млади хора ще се върнат към корените си  като  научат повече за  народните ни обичаи. „Връзката между поколенията според мен дава много енергия за този продукт, който вече се създава на място.“ Към доброволците се присъединяват много приятели и съмишленици.

  Заключителното събитие по проекта ще бъде на 30 октомври в Лагера  с прожекция на видео материал за с. Вуково. „Надяваме се да дойдат хора, очакваме  да събудим и вашия интерес към каузата ни и с ваша помощ да достигнем до повече съмишленици, публика и осъзнати и осъзнаващи се личности“.
Галерия

Вижте още
Д-р Веселка Мончева

Увеличават се болните с COVID-19 в Пиринско

„Увеличават се случаите с COVID-19 в област Благоевград, през изминалата седмица са потвърдени 45 случая, спрямо 13 отпреди 2 седмици. За Благоевград са 15, Сандански – 14“ -  каза в интервю за БНР-Радио Благоедград д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград. По думите и до хоспитализации в..

публикувано на 03.10.23 в 14:34
Снимката и илюстративна -

Енергийният преход – справедлив или не

Днес премиерът Николай Денков се среща с представители на протестиращите енергетици и миньори. В разговорите ще участват и министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и индустрията, както и представители на политически партии.  Припомняме, че вчера протестиращите работници във въглищните..

публикувано на 03.10.23 в 10:09

Повишава се интересът към доброволчеството в Благоевград

16 нови доброволци вече са част от Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград. 8 от тях са жени, а отрядът вече наброява 32 души. Изборът на новите членове премина през два етапа – по документи и събеседване, след това одобрените членове бяха представени официално на общинското ръководство. Това са хора с..

публикувано на 02.10.23 в 13:44

Пряка е връзката между климатичните промени и домашното насилие

Изменението на климата все повече и по-често  води до редица физически и психични промени на индивидуално ниво. Икономическият стрес, породен от загубата на работа или финансова нестабилност отключва несигурност и гняв, увеличава риска от домашно насилие. „ Вече чрез много качествени изследвания се вижда как жени споделят, че мъжете им, останали..

публикувано на 02.10.23 в 10:25

Приключиха разкопките край село Брежани

В рамките на месец се състоя вторият етап от проучванията на едно от най-старите ранни неолитни селища в България в местността Равен край симитлийското село Брежани. Експедицията е дело на Регионалния исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска-Кулова,  с участието на студенти и научни ръководители от специалност..

публикувано на 02.10.23 в 10:23

Октомври ще бъде по-топъл, есента – с наднормени валежи

Лятото на 2023 година е най-горещият сезон на Земята, поне откакто се правят метеорологични измервания, а в България - третото най-горещо лято за последните 44 години. „ Септември тази година си е типично летен месец и за много места в страната е по-топъл, отколкото беше месец юни – тоест есенният месец е по-топъл  от летния месец, което не се..

публикувано на 02.10.23 в 10:00

Българинът е в най-свободния си период

Не приемам твърденията за това, че българинът днес не е толкова свободен, колкото може да бъде. Днес имаме възможности да пътуваме в чужбина без ограничения. Не беше такова положението преди 10-ти ноември 1989 година. Тогава, за да отидеш до Петрич бе нужен открит лист. Наистина, нещата много се промениха през последните години – това заяви в..

публикувано на 02.10.23 в 09:34