Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капанът фалшиви новини

     Руска мрежа за дезинформация, манипулации и откровени лъжи за войната в Украйна и последиците от нея в Европа, е била разбита от компанията „Мета“ /Meta/, стояща зад популярни социални мрежи като „Фейсбук“ и „Инстаграм“."По време на нашето разследване, докато блокирахме домейните на тази операция, те се опитаваха да създадат нови сайтове, което предполага постоянство и непрекъснато инвестиране в тази дейност" - обясняват от "Мета".   „Тази мрежа от лъжи  все още ще става ясно как действа.  Информацията за разбитата мрежа е още едно доказателство, че живеем в състояние на война. Тази война е не само на бойното поле в Украйна, войната е и в нашите домове – в телефоните ни, в компютрите ни, в телевизорите ни, в океана от информация, в който живеем. Съвсем скоро стана ясно, че Русия, Кремъл, са похарчили през последните години над 300 000 милиона долара за дезинформация, за пропаганда. Това е разсекретена информация на американското правителство, но ние виждаме, че дезинформацията е навсякъде около нас. И всички тези новини за разбита мрежа на фалшиви сайтове, би следвало да насочи нашето внимание към безкритичното приемане на всяка информация. Преди седмица излезе и друго разследване, което посочваше България като особено „добър“ пример като поле за разпространяване на дезинформация. Ние сме много благодатна почва, тъй като вероятно нямаме достатъчно развита медийна грамотност, както и критично мислене. В това британско разследване става дума за начините, по които пропагандата се просмуква в нашето информационно поле. Може би трябва да си дадем сметка, че в момента има армия от тролове, които ни атакуват. Те могат да ни атакуват през абсолютно безобидни сайтове за лайфстайл, за звезди, за здравословен начин на живот, през които прокарват и тип пропаганда“ - темата коментира гл. ас. д-р Силвия Петрова, преподавател в ЮЗУ „Н. Рилски“- Благоевград, в месечното издание на рубриката „Капанът фалшиви новини“ на Радио Благоевград.

  В мрежата се е създавало съдържание основно на немски, английски, френски, италиански, испански, руски и украински, като в някои случаи то е разпространявано и от руски посолства в Европа.

„Механизмите чрез които са действали са много интересни. Използвани са лицата на известни сайтове като „Гардиън“, „Билд“, използвани са дори техни снимки, т.е. правени са дубликати на тези уважавани западни сайтове за разпространяване на новини и анализи, а вътре е вкарвано пропагандно съдържание. От една страна е много лесно да бъде разкрит, защото човек може да влезе в оригиналния сайт. От друга страна, когато човек види реномиран сайт, си казва защо да го проверявам, то е ясно. У нас една от най-често посочваните като пример фалшива новина, свързана с руската пропаганда беше, че Путин е обещавал на България да намали цената на газа с 50%, ако страната ни излезе от Европейския съюз. Разбира се, това е фалшива новина, която обаче е разпространявана многократно в социалните мрежи и по този начин е достигнала до много хора, които след това не са прочели опровержението на новината. В България „Фейсбук“ е един от най-сериозните канали за разпространение на дезинформация, на пропаганда и тролски атаки. Става дума за внимателно обмислена пропагандна кампания, която е реализирана и финансирана години наред. Може би част от нашите слушатели ще подминат тази информация като не толкова важна, но тя според мен е изключително ключов фактор в живота ни днес. Защото всеки ден излизат нови и нови доказателства, че пропагандната машина е финансирана с огромни средства, зад нея стоят умни хора и тя работи добре. Т.е. способна е да променя нашето съзнание, да променя начина, по който мислим, политическите ни убеждения и всичко това в крайна сметка означава, че армиите от тролове въздействат конкретно върху нашия живот“.

Гл. ас. д-р Петрова коментира и друго проучване, свързано с хората в България, които се занимават с тролене, с разпространение на фалшиви новини срещу заплащане. „Това най-често са хора от малки населени места, т.е. те живеят доста затворено, и получават между 10 и 12 стотинки за публикация на фалшива новина. Представете си колко евтин труд е това! Самите те не си дават сметка за вредите, които нанасят. Възприемат троленето в социалните мрежи като начин да изкарат някой допълнителен лев. И това е изключително тъжно и жалко според мен. Защото цената на пропагандата в България е изключително ниска, а ефектът и може да е катастрофален.“

  Как потребителите на сайтове и на популярните социални мрежи могат да се ориентират, кога разпространявана информация е фалшива, защото всичко изглежда някак истинско?


  „Всичко изглежда истинско и това означава, че нашата информационна среда е силно токсична, наситена с фалшиви новини, с манипулации, дезинформации и като че ли се чувстваме безпомощни в това информационно поле. Разбира се, можем да оцелеем, можем да бъдем критични, да сверяваме информацията от няколко източника. Когато видим сайта на уважавани западни медии като „Гардиън“, когато видим по-съмнителна новина с пропагандно съдържание, добре е да сверим. В социалните мрежи ситуацията е много сложна, защото там сме заобиколени от тролове, от манипулативни фалшиви профили. Няма универсална рецепта как да разпознаваме фалшивите новини. Ако има някаква формула, тя  е, че трябва винаги да бъдем критично настроени, да се опитаме да се разграничим от езика на омразата, от новини, които ни разгневяват, които ни действат силно емоционално, но с негативен знак. Такива, които ни плашат, които се опитват да всеят паника в нас и с жълто съдържание. И, разбира се, да се доверяваме на реномирани източници – в България има достатъчно такива, има достатъчно медии, които работят професионално. Да не се подвеждаме по това, че чуваме новини, каквито искаме да ги чуем. И да проверяваме информацията от няколко източника“.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10

България и светът отбелязаха Часа на Земята

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и..

публикувано на 25.03.24 в 13:22

Местна власт и бизнес ще развиват селски туризъм в село Ключ

Петричкото село Ключ има потенциал за развитието на селски туризим. В това са убедени кметът Македонка Иванова и представителите на местния туристически бизнес, които вече реализират различни идеи това да се  случи. Красивата природа, на скътаното в полите на планина Беласица населено място, богатата история на околността, свързана с цар Самуил и..

публикувано на 25.03.24 в 11:19

Емисиите от метан трябва да бъдат намалени с 30% до 2030 година

Метанът продължава да нараства в глобален мащаб, той е вторият по значение парников газ, отговорен за около 1/3 от повишението на глобалната температура. Най-съществени са емисиите в земеделието и енергийният сектор, както и от гниещи отпадъци.   „ Има цел за намаляването им с 30% до 2030 година, подписана още през 2021 година в Глазгоу в..

публикувано на 25.03.24 в 09:12

Деца от цялата страна очакват голямото Априлско състезание по четене с разбиране

През април – месецът на детската книга, образователната платформа Книговище кани децата от цялата страна да се включат в националното Априлско състезание по четене с разбиране. Онлайн съревнованието започва в 00.00 часа на 1 април на knigovishte.bg и ще продължи до 30 април. През своите детски профили в платформата децата решават..

обновено на 24.03.24 в 13:47