Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Капанът фалшиви новини

     Руска мрежа за дезинформация, манипулации и откровени лъжи за войната в Украйна и последиците от нея в Европа, е била разбита от компанията „Мета“ /Meta/, стояща зад популярни социални мрежи като „Фейсбук“ и „Инстаграм“."По време на нашето разследване, докато блокирахме домейните на тази операция, те се опитаваха да създадат нови сайтове, което предполага постоянство и непрекъснато инвестиране в тази дейност" - обясняват от "Мета".   „Тази мрежа от лъжи  все още ще става ясно как действа.  Информацията за разбитата мрежа е още едно доказателство, че живеем в състояние на война. Тази война е не само на бойното поле в Украйна, войната е и в нашите домове – в телефоните ни, в компютрите ни, в телевизорите ни, в океана от информация, в който живеем. Съвсем скоро стана ясно, че Русия, Кремъл, са похарчили през последните години над 300 000 милиона долара за дезинформация, за пропаганда. Това е разсекретена информация на американското правителство, но ние виждаме, че дезинформацията е навсякъде около нас. И всички тези новини за разбита мрежа на фалшиви сайтове, би следвало да насочи нашето внимание към безкритичното приемане на всяка информация. Преди седмица излезе и друго разследване, което посочваше България като особено „добър“ пример като поле за разпространяване на дезинформация. Ние сме много благодатна почва, тъй като вероятно нямаме достатъчно развита медийна грамотност, както и критично мислене. В това британско разследване става дума за начините, по които пропагандата се просмуква в нашето информационно поле. Може би трябва да си дадем сметка, че в момента има армия от тролове, които ни атакуват. Те могат да ни атакуват през абсолютно безобидни сайтове за лайфстайл, за звезди, за здравословен начин на живот, през които прокарват и тип пропаганда“ - темата коментира гл. ас. д-р Силвия Петрова, преподавател в ЮЗУ „Н. Рилски“- Благоевград, в месечното издание на рубриката „Капанът фалшиви новини“ на Радио Благоевград.

  В мрежата се е създавало съдържание основно на немски, английски, френски, италиански, испански, руски и украински, като в някои случаи то е разпространявано и от руски посолства в Европа.

„Механизмите чрез които са действали са много интересни. Използвани са лицата на известни сайтове като „Гардиън“, „Билд“, използвани са дори техни снимки, т.е. правени са дубликати на тези уважавани западни сайтове за разпространяване на новини и анализи, а вътре е вкарвано пропагандно съдържание. От една страна е много лесно да бъде разкрит, защото човек може да влезе в оригиналния сайт. От друга страна, когато човек види реномиран сайт, си казва защо да го проверявам, то е ясно. У нас една от най-често посочваните като пример фалшива новина, свързана с руската пропаганда беше, че Путин е обещавал на България да намали цената на газа с 50%, ако страната ни излезе от Европейския съюз. Разбира се, това е фалшива новина, която обаче е разпространявана многократно в социалните мрежи и по този начин е достигнала до много хора, които след това не са прочели опровержението на новината. В България „Фейсбук“ е един от най-сериозните канали за разпространение на дезинформация, на пропаганда и тролски атаки. Става дума за внимателно обмислена пропагандна кампания, която е реализирана и финансирана години наред. Може би част от нашите слушатели ще подминат тази информация като не толкова важна, но тя според мен е изключително ключов фактор в живота ни днес. Защото всеки ден излизат нови и нови доказателства, че пропагандната машина е финансирана с огромни средства, зад нея стоят умни хора и тя работи добре. Т.е. способна е да променя нашето съзнание, да променя начина, по който мислим, политическите ни убеждения и всичко това в крайна сметка означава, че армиите от тролове въздействат конкретно върху нашия живот“.

Гл. ас. д-р Петрова коментира и друго проучване, свързано с хората в България, които се занимават с тролене, с разпространение на фалшиви новини срещу заплащане. „Това най-често са хора от малки населени места, т.е. те живеят доста затворено, и получават между 10 и 12 стотинки за публикация на фалшива новина. Представете си колко евтин труд е това! Самите те не си дават сметка за вредите, които нанасят. Възприемат троленето в социалните мрежи като начин да изкарат някой допълнителен лев. И това е изключително тъжно и жалко според мен. Защото цената на пропагандата в България е изключително ниска, а ефектът и може да е катастрофален.“

  Как потребителите на сайтове и на популярните социални мрежи могат да се ориентират, кога разпространявана информация е фалшива, защото всичко изглежда някак истинско?


  „Всичко изглежда истинско и това означава, че нашата информационна среда е силно токсична, наситена с фалшиви новини, с манипулации, дезинформации и като че ли се чувстваме безпомощни в това информационно поле. Разбира се, можем да оцелеем, можем да бъдем критични, да сверяваме информацията от няколко източника. Когато видим сайта на уважавани западни медии като „Гардиън“, когато видим по-съмнителна новина с пропагандно съдържание, добре е да сверим. В социалните мрежи ситуацията е много сложна, защото там сме заобиколени от тролове, от манипулативни фалшиви профили. Няма универсална рецепта как да разпознаваме фалшивите новини. Ако има някаква формула, тя  е, че трябва винаги да бъдем критично настроени, да се опитаме да се разграничим от езика на омразата, от новини, които ни разгневяват, които ни действат силно емоционално, но с негативен знак. Такива, които ни плашат, които се опитват да всеят паника в нас и с жълто съдържание. И, разбира се, да се доверяваме на реномирани източници – в България има достатъчно такива, има достатъчно медии, които работят професионално. Да не се подвеждаме по това, че чуваме новини, каквито искаме да ги чуем. И да проверяваме информацията от няколко източника“.

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

В помощ на най-бедните

Сдружението „Близо до теб“ в Дупница започна да изпълнява поредната си благотворителна инициатива. Със средства на сдружението са закупени хранителни стоки и те са осигурени за част от търговските обекти. Стоките се дават на хора в нужда. Става дума за хора с ниски доходи, инвалиди и хора, които не могат да си закупят хранителни продукти...

публикувано на 07.12.22 в 09:15

Стартира конкурсът "Млад Благотворител"

Започна кандидатстването в Националния конкурс "Млад Благотворител" за реализиране на благотворителни проекти през 2023 година. „В конкурса могат да участват ученици от 7. до 12. клас, които са готови да посветят време и усилие за да направят света по-хубаво място за живеене. Учениците имат буден и различен поглед към всичко, което ни заобикаля...

публикувано на 05.12.22 в 10:34

Д-р Райна Глушкова: Различните лесно се забелязват, защото са неповторими!

„ Различните лесно се забелязват, защото са неповторими! За повече възможности, за повече ИЗБОР !“ – зад тази кауза вече 25 години упорито и всеотдайно стои сдружение “Избор” – град Банско. Негов създател, председател и неуморим боец е д-р Райна Глушкова, която превърна  личната си болка в градивна енергия за подкрепа на още десетки семейства с..

публикувано на 05.12.22 в 09:24

Николай Петков: Строителството и сградното обновяване създават рискове за биоразнообразието

Строителната индустрия е сред най-ресурсните и най-ощетяващите околната среда. Тя отговаря за 3 млрд. тона годишно, което е 40% от общия поток на суровините в глобалната икономика; съставлява 9% от световния брутен вътрешен продукт и отговаря за 6% от годишните емисии на въглероден диоксид. Данните посочи в интервю за Радио Благоевград Николай..

публикувано на 05.12.22 в 09:11

Тeодор Ушев: Все по-малко виждам хора, склонни да се променят

Избрахме за заглавие тези думи на Теодор Ушев от разговора му с Георги Гаврилов, защото са и отговор, и въпрос на и за всичко, което води към енергийния център на това интервю: промяната, как можем да влияем на вече променящото се, има ли я волята за това, какви са „инструментите“, които я правят възможна, „механизмите“, които я спират… В разговора –..

публикувано на 04.12.22 в 17:47
Весела Чобанова

Израел – една страна на три религии

Израел е държава с различна от нашата култура, в която можем да потънем в красотата, историята и традициите. Страната е разположена на брега на Средиземно море. Официалният език е иврит (староеврейски), но се говорят идиш, шпаньол, арабски, руски. Израел е люлката на трите големи световни религии. В страната са фокусирани Светите земи за..

публикувано на 04.12.22 в 16:06

Режисьорът Василена Радева: Да успяваме да прочетем нашето време, тази конфликтна, размирна среда, в която живеем, чрез големите автори и повдигането на пръсти

   Във фокуса на вниманието ни е най-новият спектакъл – „Електра тук и сега” – на независимата театрална компания „Паник бутон театър” в копродукция с РЦСИ „Топлоцентрала”, където той се играе. Премиерата на това важно събитие, подкрепено от Национален фонд „Култура” и Столична община, за което предстои да се говори, беше на 9 и 10 ноември, а..

публикувано на 03.12.22 в 19:20