Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Капанът фалшиви новини

     Руска мрежа за дезинформация, манипулации и откровени лъжи за войната в Украйна и последиците от нея в Европа, е била разбита от компанията „Мета“ /Meta/, стояща зад популярни социални мрежи като „Фейсбук“ и „Инстаграм“."По време на нашето разследване, докато блокирахме домейните на тази операция, те се опитаваха да създадат нови сайтове, което предполага постоянство и непрекъснато инвестиране в тази дейност" - обясняват от "Мета".   „Тази мрежа от лъжи  все още ще става ясно как действа.  Информацията за разбитата мрежа е още едно доказателство, че живеем в състояние на война. Тази война е не само на бойното поле в Украйна, войната е и в нашите домове – в телефоните ни, в компютрите ни, в телевизорите ни, в океана от информация, в който живеем. Съвсем скоро стана ясно, че Русия, Кремъл, са похарчили през последните години над 300 000 милиона долара за дезинформация, за пропаганда. Това е разсекретена информация на американското правителство, но ние виждаме, че дезинформацията е навсякъде около нас. И всички тези новини за разбита мрежа на фалшиви сайтове, би следвало да насочи нашето внимание към безкритичното приемане на всяка информация. Преди седмица излезе и друго разследване, което посочваше България като особено „добър“ пример като поле за разпространяване на дезинформация. Ние сме много благодатна почва, тъй като вероятно нямаме достатъчно развита медийна грамотност, както и критично мислене. В това британско разследване става дума за начините, по които пропагандата се просмуква в нашето информационно поле. Може би трябва да си дадем сметка, че в момента има армия от тролове, които ни атакуват. Те могат да ни атакуват през абсолютно безобидни сайтове за лайфстайл, за звезди, за здравословен начин на живот, през които прокарват и тип пропаганда“ - темата коментира гл. ас. д-р Силвия Петрова, преподавател в ЮЗУ „Н. Рилски“- Благоевград, в месечното издание на рубриката „Капанът фалшиви новини“ на Радио Благоевград.

  В мрежата се е създавало съдържание основно на немски, английски, френски, италиански, испански, руски и украински, като в някои случаи то е разпространявано и от руски посолства в Европа.

„Механизмите чрез които са действали са много интересни. Използвани са лицата на известни сайтове като „Гардиън“, „Билд“, използвани са дори техни снимки, т.е. правени са дубликати на тези уважавани западни сайтове за разпространяване на новини и анализи, а вътре е вкарвано пропагандно съдържание. От една страна е много лесно да бъде разкрит, защото човек може да влезе в оригиналния сайт. От друга страна, когато човек види реномиран сайт, си казва защо да го проверявам, то е ясно. У нас една от най-често посочваните като пример фалшива новина, свързана с руската пропаганда беше, че Путин е обещавал на България да намали цената на газа с 50%, ако страната ни излезе от Европейския съюз. Разбира се, това е фалшива новина, която обаче е разпространявана многократно в социалните мрежи и по този начин е достигнала до много хора, които след това не са прочели опровержението на новината. В България „Фейсбук“ е един от най-сериозните канали за разпространение на дезинформация, на пропаганда и тролски атаки. Става дума за внимателно обмислена пропагандна кампания, която е реализирана и финансирана години наред. Може би част от нашите слушатели ще подминат тази информация като не толкова важна, но тя според мен е изключително ключов фактор в живота ни днес. Защото всеки ден излизат нови и нови доказателства, че пропагандната машина е финансирана с огромни средства, зад нея стоят умни хора и тя работи добре. Т.е. способна е да променя нашето съзнание, да променя начина, по който мислим, политическите ни убеждения и всичко това в крайна сметка означава, че армиите от тролове въздействат конкретно върху нашия живот“.

Гл. ас. д-р Петрова коментира и друго проучване, свързано с хората в България, които се занимават с тролене, с разпространение на фалшиви новини срещу заплащане. „Това най-често са хора от малки населени места, т.е. те живеят доста затворено, и получават между 10 и 12 стотинки за публикация на фалшива новина. Представете си колко евтин труд е това! Самите те не си дават сметка за вредите, които нанасят. Възприемат троленето в социалните мрежи като начин да изкарат някой допълнителен лев. И това е изключително тъжно и жалко според мен. Защото цената на пропагандата в България е изключително ниска, а ефектът и може да е катастрофален.“

  Как потребителите на сайтове и на популярните социални мрежи могат да се ориентират, кога разпространявана информация е фалшива, защото всичко изглежда някак истинско?


  „Всичко изглежда истинско и това означава, че нашата информационна среда е силно токсична, наситена с фалшиви новини, с манипулации, дезинформации и като че ли се чувстваме безпомощни в това информационно поле. Разбира се, можем да оцелеем, можем да бъдем критични, да сверяваме информацията от няколко източника. Когато видим сайта на уважавани западни медии като „Гардиън“, когато видим по-съмнителна новина с пропагандно съдържание, добре е да сверим. В социалните мрежи ситуацията е много сложна, защото там сме заобиколени от тролове, от манипулативни фалшиви профили. Няма универсална рецепта как да разпознаваме фалшивите новини. Ако има някаква формула, тя  е, че трябва винаги да бъдем критично настроени, да се опитаме да се разграничим от езика на омразата, от новини, които ни разгневяват, които ни действат силно емоционално, но с негативен знак. Такива, които ни плашат, които се опитват да всеят паника в нас и с жълто съдържание. И, разбира се, да се доверяваме на реномирани източници – в България има достатъчно такива, има достатъчно медии, които работят професионално. Да не се подвеждаме по това, че чуваме новини, каквито искаме да ги чуем. И да проверяваме информацията от няколко източника“.

Галерия

Вижте още

Повишава се интересът към доброволчеството в Благоевград

16 нови доброволци вече са част от Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград. 8 от тях са жени, а отрядът вече наброява 32 души. Изборът на новите членове премина през два етапа – по документи и събеседване, след това одобрените членове бяха представени официално на общинското ръководство. Това са хора с..

публикувано на 02.10.23 в 13:44

Пряка е връзката между климатичните промени и домашното насилие

Изменението на климата все повече и по-често  води до редица физически и психични промени на индивидуално ниво. Икономическият стрес, породен от загубата на работа или финансова нестабилност отключва несигурност и гняв, увеличава риска от домашно насилие. „ Вече чрез много качествени изследвания се вижда как жени споделят, че мъжете им, останали..

публикувано на 02.10.23 в 10:25

Приключиха разкопките край село Брежани

В рамките на месец се състоя вторият етап от проучванията на едно от най-старите ранни неолитни селища в България в местността Равен край симитлийското село Брежани. Експедицията е дело на Регионалния исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска-Кулова,  с участието на студенти и научни ръководители от специалност..

публикувано на 02.10.23 в 10:23

Октомври ще бъде по-топъл, есента – с наднормени валежи

Лятото на 2023 година е най-горещият сезон на Земята, поне откакто се правят метеорологични измервания, а в България - третото най-горещо лято за последните 44 години. „ Септември тази година си е типично летен месец и за много места в страната е по-топъл, отколкото беше месец юни – тоест есенният месец е по-топъл  от летния месец, което не се..

публикувано на 02.10.23 в 10:00

Българинът е в най-свободния си период

Не приемам твърденията за това, че българинът днес не е толкова свободен, колкото може да бъде. Днес имаме възможности да пътуваме в чужбина без ограничения. Не беше такова положението преди 10-ти ноември 1989 година. Тогава, за да отидеш до Петрич бе нужен открит лист. Наистина, нещата много се промениха през последните години – това заяви в..

публикувано на 02.10.23 в 09:34

Мери Бойс Бенд посреща есента с концерт

Групата Мери Бойс Бенд ще изнесе концерт "Отива си лятото, идва есента". Музикалното събитие е насрочено за 5-ти октомври в София За свойте фенове и всички меломани, Мери и момчетата от групата ще изпълнят заедно хитът "Непознати улици" - песен, която, от появата си през 2001-вагодина, до днес, е в Топ 100 на най-излъчваните български..

обновено на 01.10.23 в 14:55

"Аз съм Валентин" - първата фолклорна плоча от 30 години насам

Младият изпълнител Валентин Велчев е носител на наградите "Албум на годината 2023" за дебютния си проект "Аз съм Валентин" и "Певец на годината 2021" за дебют. На голямата сцена излиза през 2019 г. на фестивала "Пирин Фолк" в Сандански с "Пирински орли", за която получава наградата на журналистическото жури в конкурса за нова авторска песен, а след това я..

публикувано на 30.09.23 в 10:10