Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Общ дом. Общо бъдеще" е новата кампания на WWF - България

Природозащитната организация WWF - България стартира своята първа двуфазова интегрирана кампания “Общ дом. Общо бъдеще”, която цели да обедини традиционната Коледна кампания и ежегодната кампания, посветена на Часа на Земята. Идеята е, чрез различни събития да се спомогне за изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и нейните обитатели. Кампанията ще се проведе в периода между 13-и октомври 2022 г. и 22-ри април 2023 г. Един от медийните партньори е БНР – Радио Благоевград.

Послание на кампанията

Човечеството е загубило 68% от популациите на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби за по-малко от половин век. Учените предупреждават, че скоростта, с която експлоатираме Земята, надвишава способността ѝ на възстановяване. В резултат ¾ от земната повърхност, която не е покрита с лед, вече е значително променена, по-голямата част от океаните са замърсени, а 85% от площта на влажните зони е загубена. Дивите животни изчезват и е в наши ръце да променим това – да опазим нашия общ дом и да се погрижим за общото ни бъдеще.

Фази на кампанията

Първата фаза на кампанията ще се състои от две части:

1) запознаване с проблема, представяне на данни и поглед върху глобалния контекст (13.10.2022-07.11.2022);

2) фокус върху ситуацията у нас и усилията на WWF за опазването на дома на дивите животни в България (08.11.2022-07.01.2023).

Втората част на кампанията ще покрие периода, в който традиционно провеждаме кампанията за Часа на Земята (15.03.2023-22.04.2023).

Съдържание на кампанията

Първата фаза на кампанията ще стартира в средата на октомври с доклада „Жива планета“ (Living Planet Report) на WWF International, който се подготвя на всеки две години и съдържа актуална информация за състоянието, рисковете и заплахите пред дивата природа и биоразнообразието по света. През ноември ще продължим с темата за кафявата мечка в България и ще разкажем за интензивната работа на Спасителния мечешки отряд на WWF за превенцията на конфликта човек-мечка. През декември ще разкажем повече за дейността ни по опазването на старите гори у нас, залесяванията, които извършваме, както и за борбата ни с незаконната сеч, генерираща по последни данни скрити приходи от 150 млн. лв. всяка година.

Втората фаза на кампанията започва в средата на март с любопитни данни от нашите експерти ихтиолози за работата им по Дунав по опазването на критично застрашените есетри – оцелели през последните 200 млн. години, но на път да изчезнат днес. Долното течение на река Дунав пази последните им диви популации в Европа. Ще разкажем и за работата по други водоеми като река Искър и Драгоманското блато, както и за успехите по обявяване, поддържане и опазване на защитени територии у нас. В тази част от кампанията ще се акцентира върху Часа на Земята – най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата, която през 2023 г. се пада на 25-и март и ще обедини хиляди градове от почти всички страни по света. Кампанията ще продължи до Деня на Земята (22.04.) с все още слабо познатата в България тема за престъпленията срещу дивата природа и работата на WWF за тяхното противодействие.

Защо WWF заслужава доверие?

През последните години WWF постигна редица значими успехи в различни направления на природозащитата: 1. Създадохме първия по рода си Доклад за престъпленията срещу дивата природа в България; 2. Улеснихме гражданите в подаването на сигнали за нарушения срещу дивата природа; 3. Спасителният мечешки отряд на WWF многократно се отзова на сигнали за проблемни мечки, работейки за разрешаване на конфликта между мечки и хора; 4. Зарибихме Дунав с над 70000 хиляди есетри; 5. Залесихме 2000 декара крайречни гори - площ, равняваща се на близо 5000 баскетболни игрища; 6. Опазихме от изсичане 109 000 хектара вековни гори; 7. Борим се все по-успешно с незаконната сеч в нашите гори; 8. Възстановихме влажните зони в Персина, в резултат на което там се завърнаха пеликани; 9. Спечелихме няколко ключови за опазването на Пирин дела. Голямата мисия на WWF е да спомогне за изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и нейните обитатели. Уви, няма как да постигнем това сами и имаме нужда от широка разпознаваемост на проблемните казуси, както и от мащабна дарителска ангажираност.

Повече за кампанията вижте на wwf.bg/koleda

Кампанията се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на: БНР-БлагоевградБНР-БургасБНР-Видин и др.

 


По публикацията работи: Биляна Славчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Спортът обедини децата на Благоевград в благотворителна кауза

Игрището на 5 СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград днес посрещна деца от футболни школи в града, които се включиха в благотворителни мачове за събиране на средства за лечението на 16-годишната Радост от София и 7-годишния Марти от с. Новачене.  По случай своя 10-и юбилей, благотворителната софийска организация "Футбол с кауза" се довери на местната..

публикувано на 29.06.24 в 12:22

Заповядайте на Празник на Рилския зелник в село Бели Искър

Традиционният Празник на Рилския зелник ще се проведе и тази година.  По време на празника мерят сили най-добрите сред най-добрите, най-сръчните сред най-сръчните в месенето и представянето на традиционния рилски зелник. Конкурсът за най-вкусен и красив зелник ще бъде съпроводен и от богата фолклорна програма.  Тази година празникът съвпада с..

публикувано на 28.06.24 в 09:39

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24