Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фотоизложба представя християнските храмове в Югозападна България

Над 20 фотоса разкриват малко познати, но с богато културно-историческо наследство църкви в селата от област Благоевград. Фотоизложбата „Християнски храмове от Югозападна България“ е плод на тригодишното научноизследователско проучване на екипа от Университетския  център за древни европейски и източно средиземноморски култури към Югозападния университет.

Историята на православните храмове по поречието на реките Места и Струма е представена в колективната научна монография на д-р Жана Пенчева, проф. Васил Марков и докторанта Петя Костадинова.
Научният труд е резултат от  теренните проучвания на авторския колектив по Националната научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“ на Министерството на образованието и науката.

Фотоизложбата е част от събитията на Националния студентски фестивал в Благоевград. На откриването ѝ  д-р Жана Пенчева подчерта, че са изследвани на терен 98 църкви. Монографията, посветена на малко известните храмове в Югоздападна България, представя архитектурата, монументалната живопис и иконописта на възрожденските църкви и разкрива митологичните символи в църковната дърворезба, но и дава възможните стъпки за популяризиране на проучваните паметници.

Повече за научното изследване и фотоизложбата от разговора на Агнес Манова с прф.Васил Марков, декан на Факултета по изкуствата към ЮЗУ.
    


Галерия

Вижте още

Виктор Стоянов: Отношението на Северна Македония към България е унизително

Нито един български гражданин, от пътуващите до Северна Македония, не е бил допуснат да се поклони на гроба на Гоце Делчев в Скопие и да постави цветя по повод отбелязването на 151 години от рождението му на 4 февруари. Десетки българи са получили документ, в който пише, че са заплаха за националната сигурност на Северна Македония, като по този..

публикувано на 06.02.23 в 13:26

Николай Петков: Все още не е стартирала програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на фотоволтаици

Министерството на енергетиката обяви първи февруари 2023 година като ориентировъчна дата за стартиране на Програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на инсталации с фотоволтаици или инсталация на солари за топла вода.  Но процедурата по нея все още не е отворена. „ В системата ИСУН тя фигурира дори като приключила. Предполагам, че..

публикувано на 06.02.23 в 09:15
Спални места и РИА

Спални места и РИА представят „Още една“

РИА влиза в колаборация със Спални места в поп-пънк сингъла „Още една“. Музикантите се познават отдавна, имали са множество общи концерти и участия в благотворителни събития. „Още една“ е съвременен разказ за парти вечер във вторник. Група Спални места е създадена през 2018 г. и оттогава не спира да провокира многобройните си почитатели...

публикувано на 05.02.23 в 15:08
Манол Пейков

35 минути с Манол Пейков, 35 минути с морала и съпричастността

Предлагаме Ви запис от разговора на Валентин Дишев с Манол Пейков, посветен на благотворческите инициативи в подкрепа на Украйна, които в последните 11 месеца реализира един от най-изявените и важни български книгоиздатели, човек с активна гражданска, а оттам – и политическа позиция:

публикувано на 04.02.23 в 19:04

Празнуваме Зимния Симеоновден

На 3 февруари Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Денят след Сретение Господне (2 февруари) се чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна. Според фолклорната традиция днес е зимният Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Тогава празнуват и носещите това..

публикувано на 03.02.23 в 18:20

Вилиан Стефанов: Човек може много, стига да има нужната мотивация

„ Ние можем много, човек е способен на много, стига да има нужната мотивация, стига наистина да пожелае нещо и наистина да го почувства като свое, като една своя истинска цел. В личен план разбрах, че тези пътувания ме правят по-силен, не само физически, но и психически “, сподели за Радио Благоевград страстният пътешественик Вилиан Стефанов...

публикувано на 03.02.23 в 10:35

Фондация спасява животи с инициативата: Дари стар акумулатор за нов дефибрилатор

Стар автомобилен акумулатор за нов дефибрилатор. Интересната инициатива е на фондация „Първите три минути“, която се занимава с внедряване на съвременните стандарти и средства за оказване на първа помощ в България. „Първата помощ в цял свят се развива непрекъснато. Има много нововъведения, едно от най-съществените е осигуряването на автоматични..

публикувано на 02.02.23 в 14:06