Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Социалната мрежа в помощ на потребителите

През есенно-зимния сезон, потребителите сме изправени пред различни потребителски казуси и проблеми – като започнем от нелоялните търговски практики по отношение цените на храни и стоки, преминем през високите сметки за ток, парно и други услуги, та стигнем до измамни промоции и други търговски оферти. Факт е, че в повечето случаи, когато имаме потребителски проблем, не сигнализираме на контролните органи, а споделяме за него в социалната мрежа, търсейки там съдействие, съвет или просто подкрепа от хора, изпаднали в подобна ситуация. Именно поради тази причина, вече съществуват не малко потребителски интернет страници, в които хората споделят не само своите потребителски казуси, но и търсят решение на проблемите. Това е една от целите на новосъзданената Фейсбук страница „Ние, потребителите“.

„Много спонтанно се роди идеята за тази страница. При пореден проблем, който споделих в моя профил в социалната мрежа на тема потребителски права, един от моите приятели в коментар написа, че може би е добре да има повече информация и да се говори повече по тези теми, и да има едно място, на което да се случва всичко това. И така се роди идеята за тази страничка, буквално за минутки я създадохме и сложихме първите постове, които ориентират потребителите кои са техните основни права и как могат да ги защитават“коментира за Радио Благоевград Габриела Руменова, експерт в сферата на потребителската защита, която познаваме и като бивш PR в КЗП. Тя е и един от създателите на Фейсбук страницата „Ние потребителите“.

Вече са публикувани първите постове, които отговарят на конкретни потребителски въпроси. Част от казусите се използват като пример затова, какви са потребителските ни права при различни проблеми. Едни от първите запитвания са били по повод създаването на фалшиви Фейсбук страници, от които се предлагат фалшиви стоки на известни брандове. Друг проблем е опитът на различни сайтове за кражба на личните данни на потребителите, което е сериозно нарушение.

„Според Фейсбук се оказва, че около 5 % от регистрирането месечно профили са фалшиви, а само през втората половина на миналата година, са изтрити над 1,7 милиарда фалшиви Фейсбук профили. Това означава, че трябва да сме много внимателни, когато изискват от нас лични данни, защото, съгласно Регламента за личните данни, могат да ни бъдат изискани точно толкова, колкото са необходими за предоставянето на даден вид услуга. Всичко друго се счита за незаконно и нарушение на Регламента“, уточни още експертът.

В страницата „Ние, потребителите“ се повдигат и теми, касаещи проучвания по дадени потребителски въпроси, както и актуалната социално -икономическа обстановка. От проведено наскоро проучване например, става ясно, че расте броят на промоционалните продукти в нашите „потребителски кошници“, а това означава, че купуваме все повече стоки с намалени цени.

„И тук идва следващото голямо предизвикателство - нелоялните търговски практики, към които ставаме все по-уязвими в трудния баланс да си набавим необходимото и правилно да разпределим средствата от бюджета си. Нашият съвет винаги е да се интересуваме повече за правата си, да разбираме защо трябва да знаем за тях и винаги да бъдем активни като потребители. Да си търсим правата и да търсим помощ в нашата страничка, това обогатява нашата потребителска култура и показва на потребителите и на търговците, как трябва да се развиват отношенията им“, обясни още Габриела Руменова, създател на Фейсбук страницата „Ние, потребителите“.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Габриела Руменова:
Галерия

Вижте още

Николай Павлов: Все още не е стартирала програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на фотоволтаици

Министерството на енергетиката обяви първи февруари 2023 година като ориентировъчна дата за стартиране на Програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на инсталации с фотоволтаици или инсталация на солари за топла вода.  Но процедурата по нея все още не е отворена. „ В системата ИСУН тя фигурира дори като приключила. Предполагам, че..

публикувано на 06.02.23 в 09:15
Спални места и РИА

Спални места и РИА представят „Още една“

РИА влиза в колаборация със Спални места в поп-пънк сингъла „Още една“. Музикантите се познават отдавна, имали са множество общи концерти и участия в благотворителни събития. „Още една“ е съвременен разказ за парти вечер във вторник. Група Спални места е създадена през 2018 г. и оттогава не спира да провокира многобройните си почитатели...

публикувано на 05.02.23 в 15:08
Манол Пейков

35 минути с Манол Пейков, 35 минути с морала и съпричастността

Предлагаме Ви запис от разговора на Валентин Дишев с Манол Пейков, посветен на благотворческите инициативи в подкрепа на Украйна, които в последните 11 месеца реализира един от най-изявените и важни български книгоиздатели, човек с активна гражданска, а оттам – и политическа позиция:

публикувано на 04.02.23 в 19:04

Празнуваме Зимния Симеоновден

На 3 февруари Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Денят след Сретение Господне (2 февруари) се чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна. Според фолклорната традиция днес е зимният Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Тогава празнуват и носещите това..

публикувано на 03.02.23 в 18:20

Вилиан Стефанов: Човек може много, стига да има нужната мотивация

„ Ние можем много, човек е способен на много, стига да има нужната мотивация, стига наистина да пожелае нещо и наистина да го почувства като свое, като една своя истинска цел. В личен план разбрах, че тези пътувания ме правят по-силен, не само физически, но и психически “, сподели за Радио Благоевград страстният пътешественик Вилиан Стефанов...

публикувано на 03.02.23 в 10:35

Фондация спасява животи с инициативата: Дари стар акумулатор за нов дефибрилатор

Стар автомобилен акумулатор за нов дефибрилатор. Интересната инициатива е на фондация „Първите три минути“, която се занимава с внедряване на съвременните стандарти и средства за оказване на първа помощ в България. „Първата помощ в цял свят се развива непрекъснато. Има много нововъведения, едно от най-съществените е осигуряването на автоматични..

публикувано на 02.02.23 в 14:06

Д-р Атанас Банчев: Нова генна терапия може завинаги да излекува пациенти с хемофилия В

Нова генна терапия при хемофилия В беше препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към ЕВропейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Преди това терапията беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата. Това е първата генна терапия за лечение на тежка и умерено тежка хемофилия В...

публикувано на 02.02.23 в 11:16