Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Цветан Филев: Честит Световен ден на тютюнопроизводителите от Португалия

10-то юбилейно издание на Световния ден на тютюнопроизводителите, което отбелязваме на 28 октомври, е един от акцентите на провеждащото се в Португалия Годишното общо събрание на Международната асоциация на тютюнопроизводителите – ITGA.

„Благодаря на Вашата медия за отношението към Сектор “Тютюн“. Вече десетилетие правим подобни материали с Вас от – до, което означава, че коментираме както проблемите, така и добрите новини, свързани с българското тютюнопроизводството. Вие го отразявате адекватно и актуално, за което благодаря“ – коментира за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, НАТ-2010. В качеството му и на президент на Европейската организация в сферата на суровия тютюн - ELTI, той честити празника на тютюнопроизводителите от Португалия, където се провежда Годишното общо събрание на Международната асоциация на тютюнопроизводителите – ITGA.

„Намирам в едно градче Кастело Бранко в Португалия, което е централата на Международната асоциация на тютюнопроизводителите – ITGA. Чувството е приповдигнато, защото тук сме излъчени представители на 30 милиона тютюнопроизводители от 5 континента, от 30 браншови организация от цял свят. Дори и един представител да има от Европа, представянето ни е много достойно. Вие си нямата представа какво е отношението на ръководството на световната организация към тютюнопроизводството в Европа и България. Тук името на България се чува много достойно“ – съобщи още Цветан Филев.

По думите му, тютюнопроизводството в световен, европейски и национален план има бъдеще, въпреки рестрикциите към Сектор „Тютюн“ през последните години. Точно такива форуми дават оптимални условия за формиране на добра среда за поминъка и на българските тютюнопроизводители, чиито глас се чува на такива световни форуми.

„По повод Световния ден на тютюнопроизводителите, по традиция се изпращат петиции или послания до правителства, общини, браншови организации, общински съвети и други, за да се изостри вниманието на обществеността, че има един застрашен сектор, който дава препитание на милиони хора по света. Идеята като цяло е, освен, че се полага целогодишно много тежък труд, да има нормално и адекватно съществуване на тютюнопроизводителите, равнопоставено на останалите сектори и браншове. Дори и последният тютюнев лист да остане на картата на тютюнопроизводството в нашата страна, ние сме задължени да се борим за неговото съществуване. Пожелавам на тютюнопроизводителите да бъдат здрави, да не се отказват от поминъка и да имат куража да се занимават с това трудоемко, но сладко на финала тютюнопроизводство и земеделие, като цяло“ – пожела на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев:Вижте още
Манол Пейков

35 минути с Манол Пейков, 35 минути с морала и съпричастността

Предлагаме Ви запис от разговора на Валентин Дишев с Манол Пейков, посветен на благотворческите инициативи в подкрепа на Украйна, които в последните 11 месеца реализира един от най-изявените и важни български книгоиздатели, човек с активна гражданска, а оттам – и политическа позиция:

публикувано на 04.02.23 в 19:04

Празнуваме Зимния Симеоновден

На 3 февруари Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Денят след Сретение Господне (2 февруари) се чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна. Според фолклорната традиция днес е зимният Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Тогава празнуват и носещите това..

публикувано на 03.02.23 в 18:20

Вилиан Стефанов: Човек може много, стига да има нужната мотивация

„ Ние можем много, човек е способен на много, стига да има нужната мотивация, стига наистина да пожелае нещо и наистина да го почувства като свое, като една своя истинска цел. В личен план разбрах, че тези пътувания ме правят по-силен, не само физически, но и психически “, сподели за Радио Благоевград страстният пътешественик Вилиан Стефанов...

публикувано на 03.02.23 в 10:35

Фондация спасява животи с инициативата: Дари стар акумулатор за нов дефибрилатор

Стар автомобилен акумулатор за нов дефибрилатор. Интересната инициатива е на фондация „Първите три минути“, която се занимава с внедряване на съвременните стандарти и средства за оказване на първа помощ в България. „Първата помощ в цял свят се развива непрекъснато. Има много нововъведения, едно от най-съществените е осигуряването на автоматични..

публикувано на 02.02.23 в 14:06

Д-р Атанас Банчев: Нова генна терапия може завинаги да излекува пациенти с хемофилия В

Нова генна терапия при хемофилия В беше препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към ЕВропейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Преди това терапията беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата. Това е първата генна терапия за лечение на тежка и умерено тежка хемофилия В...

публикувано на 02.02.23 в 11:16

48-мото Народно събрание не реши най-важните проблеми

48-мото Народно събрание не реши най- важните проблеми. Т ова можем да кажем, ако коментираме парламентаризма в страната от гледната точка на политиката. Проблемите, обаче, са свързани с речта на политиците, дори от парламентарната трибуна. България е парламентарна република и очакванията са, че там ще се коментират и решават най-важните..

публикувано на 02.02.23 в 10:01

„Предпазване на младите хора от престъпления“

Дванадесетокласниците от Благоевград са включени в пилотен проект на Националната превантивна програма „Предпазване на младите хора от престъпления“.  Инициативата за разработване на програмата е на Главната  дирекция „Национална полиция“, сектор „Контингент и превенция“.  „Целта на инициативата е предприемане на мерки от полицейските органи за..

публикувано на 01.02.23 в 17:02