🎂 5 дни до рождения ни ден!

Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Покажете днес в  Благоевград какъв е цветът на знамето на България

„Развейте националния ни трибагреника на автомобили, на балкони, на прозорци. Покажете днес в Благоевград какъв е цветът на знамето на България.  Разходете се в 11.00 часа до паметника на Гоце Делчев, елате да сложим по едно цвете на гроба на българския войвода, на българския учител, на българския революционер, на българския офицер Георги Николов Делчев, а след това да отидем и до мемориала на Делчевия род“, призова слушателите на Радио Благоевград евродепутатът Ангел Джамбазки. Днес той е в Благоевград за протеста, организиран от ВМРО срещу откриването на частен македонски културен клуб „Никола Вапцаров“. Той определи начинанието като „нахална, грозна ,организирана, целенасочена и пълномащабна провокация на властите в Северна Македония спрямо българския характер, вече не само спрямо българите в Северна Македония, а на българите в Пиринска Македония. "Провокация е и самото име на клуба – това на българския поет Никола Вапцаров.  Грозно е да сменяш самосъзнанието,  идентичността на загинали, починали хора“. Ангел Джамбазки припомни, че Република Северна Македония  има свой държавен културен клуб в София, открит от покойната Доста Димовска на основата на междудържавни споразумения.   „Имаме информация, че се готвят провокации от отсрещната страна, ангажирани сме да не бъдат допуснати провокации, поддържам връзка с всички държавни и правоохранителни органи“, заяви още евродепутатът и коментира, че  „срещу нас се изправят сепаратисти, хора, които сеят омраза към България, хора, които твърдят, че Пиринска Македония не е част от българската история, традиция, памет, и трябва да я прехвърлим към някоя друга държава. Това не е добросъседство. Това е пряко нарушение на договора за добросъседство, в който ясно е записано, че Република Северна Македония по никакъв начин не може да има териториални претенции“.
Ангел Джамбазки съобщи, че пред така наречения македонски културен клуб,  ВМРО ще нареди изложба с автентични снимки от бита на българите в Македония от началото на миналия век, снимки на чети на истинското, българското  ВМРО, за да се напомни историческата истина. 
Интервюто с Ангел Джамбазки чуйте в звуковия файл. 

 
Вижте още

Съдовият хирург д-р Борис Илчев ще преглежда в Сандански

Д-р Борис Илчев от Клиниката по съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, ще преглежда в град Сандански на 9 и 10 декември 2023 г. Прегледите ще се извършват в МДЛ „Мед-Диа“ гр. Сандански, ул. „Осми март“ № 5, с предварително записан час на тел. +359 87 8589048.   Консултациите са насочени към пациенти със съмнения, или с..

публикувано на 07.12.23 в 14:36

Донка Найденова: Радио Благоевград е моята радост и моят лек в болката

Донка Найденова е сред емблематичните гласове в ефира на Радио Благоевград. Професионалният ѝ път в медията започва през 1986г. Първите си стъпки прави като репортер и част от новинарския колектив. Борбена, заредена с оптимизъм и огромен професионален хъс, Донка преминава различни етапи от своето професионално развитие. „В ефира на Радио..

публикувано на 07.12.23 в 13:13

Зимата увеличава сърдечносъдовите инциденти

Студеното време е рисков фактор за обострянето на симптомите при някои кардиологични заболявания. Тема, която коментира в рубриката „В ритъма на сърцето“ на БНР-Радио Благоевград доц. д-р Красимира Христова, председател на Асоциацията по неинвазивна образна диагностика и медицински  директор на Центъра по сърдечносъдови заболявания...

публикувано на 06.12.23 в 16:07

Здравка Чимева: Китай живее в бъдещето

   Здравка Чимева, туроператор и председател на Сдружение „Движение „Ние жените“  разказа в студиото на БНР-Радио Благоевград за 10-дневното си пътуване до градовете Пекин, Шанхай и Сиан в Китай, заедно с 20 свои колеги от България. Всеки, които се е докоснал до Китай и необятната му култура и традиции - определя като един нов свят...

публикувано на 06.12.23 в 14:06

Здравословно хранене по време на коледните пости

Здравословното хранене по време на рождественските пости бе акцент в рубриката „Полезно е да знаем“ по Радио Благоевград . Според проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика, планираното,  балансираното и разнообразно хранене по време на постите през зимния сезон, има огромни ползи за организма. Затова трябва да прибягваме към него,..

публикувано на 04.12.23 в 15:18

"Живото човешко съкровище" Мадлен Божилова и кюстендилската носия

Мадлен Божилова Амин е единствената българка, която изработва по автентичен начин традиционнната кюстендилска дреха, наречена сая. Тя успя да възстанови старинната техника за изработка на златното чорбаджийско бикме, забравена през последните 100 години, което й донесе и приза от ЮНЕСКО "Живото човешко съкровище". Всичко започва преди няколко години,..

публикувано на 04.12.23 в 14:28

Николай Петков: Почти е изчерпано времето за ограничаване на глобалното затопляне

От 30 ноември до 12 декември 2023 година Дубай, Обединените арабски емирства, е домакин на 28-та годишна среща на върха , по-известена като COP28. Делегати от 197 държави и представители на множество организации обсъждат и договарят важни въпроси, свързани с ограничаването и справянето с климатичните промени. Общият брой на всички участници..

публикувано на 04.12.23 в 11:01