Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Покажете днес в  Благоевград какъв е цветът на знамето на България

„Развейте националния ни трибагреника на автомобили, на балкони, на прозорци. Покажете днес в Благоевград какъв е цветът на знамето на България.  Разходете се в 11.00 часа до паметника на Гоце Делчев, елате да сложим по едно цвете на гроба на българския войвода, на българския учител, на българския революционер, на българския офицер Георги Николов Делчев, а след това да отидем и до мемориала на Делчевия род“, призова слушателите на Радио Благоевград евродепутатът Ангел Джамбазки. Днес той е в Благоевград за протеста, организиран от ВМРО срещу откриването на частен македонски културен клуб „Никола Вапцаров“. Той определи начинанието като „нахална, грозна ,организирана, целенасочена и пълномащабна провокация на властите в Северна Македония спрямо българския характер, вече не само спрямо българите в Северна Македония, а на българите в Пиринска Македония. "Провокация е и самото име на клуба – това на българския поет Никола Вапцаров.  Грозно е да сменяш самосъзнанието,  идентичността на загинали, починали хора“. Ангел Джамбазки припомни, че Република Северна Македония  има свой държавен културен клуб в София, открит от покойната Доста Димовска на основата на междудържавни споразумения.   „Имаме информация, че се готвят провокации от отсрещната страна, ангажирани сме да не бъдат допуснати провокации, поддържам връзка с всички държавни и правоохранителни органи“, заяви още евродепутатът и коментира, че  „срещу нас се изправят сепаратисти, хора, които сеят омраза към България, хора, които твърдят, че Пиринска Македония не е част от българската история, традиция, памет, и трябва да я прехвърлим към някоя друга държава. Това не е добросъседство. Това е пряко нарушение на договора за добросъседство, в който ясно е записано, че Република Северна Македония по никакъв начин не може да има териториални претенции“.
Ангел Джамбазки съобщи, че пред така наречения македонски културен клуб,  ВМРО ще нареди изложба с автентични снимки от бита на българите в Македония от началото на миналия век, снимки на чети на истинското, българското  ВМРО, за да се напомни историческата истина. 
Интервюто с Ангел Джамбазки чуйте в звуковия файл. 

 
Вижте още
Манол Пейков

35 минути с Манол Пейков, 35 минути с морала и съпричастността

Предлагаме Ви запис от разговора на Валентин Дишев с Манол Пейков, посветен на благотворческите инициативи в подкрепа на Украйна, които в последните 11 месеца реализира един от най-изявените и важни български книгоиздатели, човек с активна гражданска, а оттам – и политическа позиция:

публикувано на 04.02.23 в 19:04

Празнуваме Зимния Симеоновден

На 3 февруари Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Денят след Сретение Господне (2 февруари) се чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна. Според фолклорната традиция днес е зимният Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Тогава празнуват и носещите това..

публикувано на 03.02.23 в 18:20

Вилиан Стефанов: Човек може много, стига да има нужната мотивация

„ Ние можем много, човек е способен на много, стига да има нужната мотивация, стига наистина да пожелае нещо и наистина да го почувства като свое, като една своя истинска цел. В личен план разбрах, че тези пътувания ме правят по-силен, не само физически, но и психически “, сподели за Радио Благоевград страстният пътешественик Вилиан Стефанов...

публикувано на 03.02.23 в 10:35

Фондация спасява животи с инициативата: Дари стар акумулатор за нов дефибрилатор

Стар автомобилен акумулатор за нов дефибрилатор. Интересната инициатива е на фондация „Първите три минути“, която се занимава с внедряване на съвременните стандарти и средства за оказване на първа помощ в България. „Първата помощ в цял свят се развива непрекъснато. Има много нововъведения, едно от най-съществените е осигуряването на автоматични..

публикувано на 02.02.23 в 14:06

Д-р Атанас Банчев: Нова генна терапия може завинаги да излекува пациенти с хемофилия В

Нова генна терапия при хемофилия В беше препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към ЕВропейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Преди това терапията беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата. Това е първата генна терапия за лечение на тежка и умерено тежка хемофилия В...

публикувано на 02.02.23 в 11:16

48-мото Народно събрание не реши най-важните проблеми

48-мото Народно събрание не реши най- важните проблеми. Т ова можем да кажем, ако коментираме парламентаризма в страната от гледната точка на политиката. Проблемите, обаче, са свързани с речта на политиците, дори от парламентарната трибуна. България е парламентарна република и очакванията са, че там ще се коментират и решават най-важните..

публикувано на 02.02.23 в 10:01

„Предпазване на младите хора от престъпления“

Дванадесетокласниците от Благоевград са включени в пилотен проект на Националната превантивна програма „Предпазване на младите хора от престъпления“.  Инициативата за разработване на програмата е на Главната  дирекция „Национална полиция“, сектор „Контингент и превенция“.  „Целта на инициативата е предприемане на мерки от полицейските органи за..

публикувано на 01.02.23 в 17:02