Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Инвестиционно намерение за добив на барит разтревожи жителите на благоевградски села

Инвестиционно намерение за добив на барит разтревожи жителите на благоевградските села Лешко и Габрово. Опасенията на местните хора са, че откритият рудник ще замърси природата в населените места, а тежките камиони ще разрушат чисто новия път, който ги свързва с областния център.

Лешко и Габрово са сред най-слабо населените села в община Благоевград. Заради съхранената природа обаче през последните години тук започнаха да се заселват млади семейства с малки деца, търсещи спокоен живот, далеч от шумния и мръсен град.

Деница Иванова живее със семейството си от три години в Лешко. Заселила се тук след дълго проучване и открила, че почти малкото село е идеалното място за нов живот. Избрала го заради красивата природа, чистия въздух и вода. Новината за инвестиционното намерение на предприятието Илинденци мрамор за добив на барит обаче разтревожи младите хора.

„Инвестиционните намерения на предприятието „Илинденци мрамор“ са, че рудникът няма да бъде голям. Но в неофициални разговори представители на дружеството споменаха, че се предвижда и проучвателна дейност. Ако открият залежи, добивите ще бъдат увеличени. Това означава, че при наличие на ресурси, този рудник ще стане голям“, коментира Иванова.

Според нея рискът от шумово и прахово замърсяване в района е голям, а това ще пресече намеренията на младите хора тук да развиват устойчив туризъм, зелени училища и земеделие.

В РИОСВ са входирани 150 възражения на местните жители срещу инвестиционния проект.БНР подкасти:

Вижте още

Николай Павлов: Все още не е стартирала програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на фотоволтаици

Министерството на енергетиката обяви първи февруари 2023 година като ориентировъчна дата за стартиране на Програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на инсталации с фотоволтаици или инсталация на солари за топла вода.  Но процедурата по нея все още не е отворена. „ В системата ИСУН тя фигурира дори като приключила. Предполагам, че..

публикувано на 06.02.23 в 09:15
Спални места и РИА

Спални места и РИА представят „Още една“

РИА влиза в колаборация със Спални места в поп-пънк сингъла „Още една“. Музикантите се познават отдавна, имали са множество общи концерти и участия в благотворителни събития. „Още една“ е съвременен разказ за парти вечер във вторник. Група Спални места е създадена през 2018 г. и оттогава не спира да провокира многобройните си почитатели...

публикувано на 05.02.23 в 15:08
Манол Пейков

35 минути с Манол Пейков, 35 минути с морала и съпричастността

Предлагаме Ви запис от разговора на Валентин Дишев с Манол Пейков, посветен на благотворческите инициативи в подкрепа на Украйна, които в последните 11 месеца реализира един от най-изявените и важни български книгоиздатели, човек с активна гражданска, а оттам – и политическа позиция:

публикувано на 04.02.23 в 19:04

Празнуваме Зимния Симеоновден

На 3 февруари Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Денят след Сретение Господне (2 февруари) се чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна. Според фолклорната традиция днес е зимният Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Тогава празнуват и носещите това..

публикувано на 03.02.23 в 18:20

Вилиан Стефанов: Човек може много, стига да има нужната мотивация

„ Ние можем много, човек е способен на много, стига да има нужната мотивация, стига наистина да пожелае нещо и наистина да го почувства като свое, като една своя истинска цел. В личен план разбрах, че тези пътувания ме правят по-силен, не само физически, но и психически “, сподели за Радио Благоевград страстният пътешественик Вилиан Стефанов...

публикувано на 03.02.23 в 10:35

Фондация спасява животи с инициативата: Дари стар акумулатор за нов дефибрилатор

Стар автомобилен акумулатор за нов дефибрилатор. Интересната инициатива е на фондация „Първите три минути“, която се занимава с внедряване на съвременните стандарти и средства за оказване на първа помощ в България. „Първата помощ в цял свят се развива непрекъснато. Има много нововъведения, едно от най-съществените е осигуряването на автоматични..

публикувано на 02.02.23 в 14:06

Д-р Атанас Банчев: Нова генна терапия може завинаги да излекува пациенти с хемофилия В

Нова генна терапия при хемофилия В беше препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към ЕВропейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Преди това терапията беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата. Това е първата генна терапия за лечение на тежка и умерено тежка хемофилия В...

публикувано на 02.02.23 в 11:16