Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Захариева: Иска ми се да има мир и любов между човеците

Пожелавам светло бъдеще, каквото и да означава и както и да го разбира  човек, но ми се иска да има мир и любов между човеците. И на първо място - мир“, това пожела на слушателите на Радио Благоевград и на себе си Надежда Захариева в деня на своя рожден ден. Тя е родена на 3 ноември в Радово, Трънско, но е израснала в град Сандански, откъдето е първият и детски спомен, първата съзнателна глътка въздух, както казва самата тя - там е роден духът и. „Децата са на работа, внуците - на училище затова ще се съберем да честваме моя рожден ден в събота. Вярно съвпада със Задушница, но тъй като и нашите близки,  които ги няма, са винаги около нас, ние ги обичаме и говорим за тях, просто ще отбележим и Задушницата, като им отлеем по глътка вино и ракия. Да се види, че не сме ги забравили, а след това  ще празнуваме и моя рожден ден“.

Името на Надежда Захариева е неразривно свързано с това на поета Дамян Дамянов. Тя е негова съпруга и майка на трите им деца. „Тогава нямаше такова понятие, но животът ми беше като на личен асистент, но не само.. Аз се постарах да бъда съпруга от типа на майка ми. Като всичко, което трябва да прави една добра съпруга, да го правя като нея. Освен това се наложи да бъда и шофьор, машинописец, бях и добра готвачка, майка на децата. Не ме е срам да кажа съпругата, защото това е много голяма отговорност и смея да кажа, че едва ли друга дама  би се справила с тази отговорност“.

Първото си стихотворение Надежда Захариева написва в седми клас и то е публикувано във вестник „Пиринско дело“, излизал в град Благоевград. „Много народ мисли, че Дамян Дамянов ми е писал стиховете. Заради Дамян Дамянов имаше опасност да спра да пиша стихове, защото българският народ реши, че съм кариеристка, златотърсача и  той ще ми пише стиховете. Аз тогава много се притесних и 15 години не си издадох стихосбирка. Първата ми книга излезе, когато и трите ми деца бяха вече родени. Но това не означава, че не съм писала през това време“, споделя именитата ни поетеса. Тя е автор на повече от 20 стихосбирки, на  няколко романа и на текстовете на песни, изпети от най-големите имена на българската  поп и фолк музика.

От години Надежда Захариева е член на журито на емблематичния фестивал „Пирин фолк“  в град Сандански. „Признавам си, че понякога може би съм голям цербер, но имам чувството, че  участниците, които пишат, винаги искат да получат първа награда, като има думата Пирин, Сандански, името на комита или думи за нашите съвременни гурбетчии. Безспорно има нужда от такива текстове, само че това дава еднообразие и фестивалът губи.....Струва ми се, че тези хора, които пишат, не познават богатството на българските песни от Македонската фолклорна област. За всичко се пее в македонската песен. Няма емоция, няма страдание, няма радост, няма шега, които да не са възпети.“

Радио Благоевград честити рождения ден на Надежда Захариева с пожелания да бъде здрава и дълголетна, да се радва на добри дни, на деца и внуци, на още обич и признание.
БНР подкасти:

Вижте още

Изложба икони – дърворезба на Димитър Димитров представят в Кюстендил

В кюстендилското читалище „Братство 1869 “ представят изложба от икони-дърворезба на Димитър Димитров. Изложбата включва 37 икони с образите на различни светци. Димитър Димитров е от Кюстендил, работил дълги години като служител на Министерството на финансите - Агенция „Митници”, а с дърворезба започва да се занимава преди 20 години...

обновено на 03.03.24 в 15:36

Самоковските светлописци и Анастас Карастоянов

Книга, посветена на пионера на българската фотография Анастас Карастоянов издаде Исторически музей Самоков. Книгата е дело на Любомир Николов, уредник в музея. Редактор е историкът Невена Митрева. По книгата за Анастас Карастоянов Любомир Николов работи в продължение на две години. Тя ще бъде първата от музейна поредица под надслов..

публикувано на 03.03.24 в 14:18

Как да използваме разумно изкуствения интелект?

Изкуственият интелект може да бъде един добър помощник при разумното му използване. Това каза проф. д-р Анна Лекова, дългогодишен изследовател в областта на човеко-машинния интерфейс на науките в предаването „Идеи, интереси, бизнес“ на Радио Благоевград. По време на интервюто проф. д-р Анна Лекова разговаря за работата с роботите, прилагането..

публикувано на 01.03.24 в 11:28
С директора на Центъра за високи постижения проф. Танев и с представител на МОН - Недялко Ташев

Ще заменят ли роботите човека?

Специалисти от различни области и студенти ще изследват изкуствения интелект и роботите. Това коментира професор Майяна Митевска в предаването „Идеи, интереси, бизнес“ на Радио Благоевград .  В отговор на въпросите свързани с технологиите, изкуствения интелект и роботите се създава психологически Център за иновативни интегративни модели на..

публикувано на 01.03.24 в 11:16

WWF посвещава кампанията си за Часа на Земята на хората и природата

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята кампания  „Подари природа. За нашето бъдеще“ . Тя е посветена на Часа на Земята, който тази година ще настъпи точно в 20:30 на 23-и март. Фокусът на кампанията е опазената околна среда и нейната основополагаща роля в нашия живот, благоденствие и икономика. Всяка секунда природата ни..

публикувано на 29.02.24 в 13:54

Още един ден повече …

Февруари е най-късият месец от годината, има 28 дни през обикновена година и 29 дни през високосната година, каквато е 2024-та. Февруари е единственият месец с по-малко от 30 дни. Но, има държави, в които е използвана датата 30 февруари.  Д-р Ирина Йовчева, председател на НЧ „Пробуждане-2022“ село Шипочано, общ. Кюстендил от името на читалището..

публикувано на 29.02.24 в 11:26

Съдебната система у нас се нуждае от промяна

На Общото събрание на адвокатурата в България е обсъждано състоянието на съдебната система след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса . Голяма част от представителите на съдебната система в България работят спазвайки законите и Конституцията на страната. Това заяви в интервю за Радио Благоевград Мария Георгиева – председател на..

публикувано на 28.02.24 в 09:29