Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Надежда Захариева: Иска ми се да има мир и любов между човеците

Пожелавам светло бъдеще, каквото и да означава и както и да го разбира  човек, но ми се иска да има мир и любов между човеците. И на първо място - мир“, това пожела на слушателите на Радио Благоевград и на себе си Надежда Захариева в деня на своя рожден ден. Тя е родена на 3 ноември в Радово, Трънско, но е израснала в град Сандански, откъдето е първият и детски спомен, първата съзнателна глътка въздух, както казва самата тя - там е роден духът и. „Децата са на работа, внуците - на училище затова ще се съберем да честваме моя рожден ден в събота. Вярно съвпада със Задушница, но тъй като и нашите близки,  които ги няма, са винаги около нас, ние ги обичаме и говорим за тях, просто ще отбележим и Задушницата, като им отлеем по глътка вино и ракия. Да се види, че не сме ги забравили, а след това  ще празнуваме и моя рожден ден“.

Името на Надежда Захариева е неразривно свързано с това на поета Дамян Дамянов. Тя е негова съпруга и майка на трите им деца. „Тогава нямаше такова понятие, но животът ми беше като на личен асистент, но не само.. Аз се постарах да бъда съпруга от типа на майка ми. Като всичко, което трябва да прави една добра съпруга, да го правя като нея. Освен това се наложи да бъда и шофьор, машинописец, бях и добра готвачка, майка на децата. Не ме е срам да кажа съпругата, защото това е много голяма отговорност и смея да кажа, че едва ли друга дама  би се справила с тази отговорност“.

Първото си стихотворение Надежда Захариева написва в седми клас и то е публикувано във вестник „Пиринско дело“, излизал в град Благоевград. „Много народ мисли, че Дамян Дамянов ми е писал стиховете. Заради Дамян Дамянов имаше опасност да спра да пиша стихове, защото българският народ реши, че съм кариеристка, златотърсача и  той ще ми пише стиховете. Аз тогава много се притесних и 15 години не си издадох стихосбирка. Първата ми книга излезе, когато и трите ми деца бяха вече родени. Но това не означава, че не съм писала през това време“, споделя именитата ни поетеса. Тя е автор на повече от 20 стихосбирки, на  няколко романа и на текстовете на песни, изпети от най-големите имена на българската  поп и фолк музика.

От години Надежда Захариева е член на журито на емблематичния фестивал „Пирин фолк“  в град Сандански. „Признавам си, че понякога може би съм голям цербер, но имам чувството, че  участниците, които пишат, винаги искат да получат първа награда, като има думата Пирин, Сандански, името на комита или думи за нашите съвременни гурбетчии. Безспорно има нужда от такива текстове, само че това дава еднообразие и фестивалът губи.....Струва ми се, че тези хора, които пишат, не познават богатството на българските песни от Македонската фолклорна област. За всичко се пее в македонската песен. Няма емоция, няма страдание, няма радост, няма шега, които да не са възпети.“

Радио Благоевград честити рождения ден на Надежда Захариева с пожелания да бъде здрава и дълголетна, да се радва на добри дни, на деца и внуци, на още обич и признание.
БНР подкасти:

Вижте още

Николай Павлов: Все още не е стартирала програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на фотоволтаици

Министерството на енергетиката обяви първи февруари 2023 година като ориентировъчна дата за стартиране на Програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на инсталации с фотоволтаици или инсталация на солари за топла вода.  Но процедурата по нея все още не е отворена. „ В системата ИСУН тя фигурира дори като приключила. Предполагам, че..

публикувано на 06.02.23 в 09:15
Спални места и РИА

Спални места и РИА представят „Още една“

РИА влиза в колаборация със Спални места в поп-пънк сингъла „Още една“. Музикантите се познават отдавна, имали са множество общи концерти и участия в благотворителни събития. „Още една“ е съвременен разказ за парти вечер във вторник. Група Спални места е създадена през 2018 г. и оттогава не спира да провокира многобройните си почитатели...

публикувано на 05.02.23 в 15:08
Манол Пейков

35 минути с Манол Пейков, 35 минути с морала и съпричастността

Предлагаме Ви запис от разговора на Валентин Дишев с Манол Пейков, посветен на благотворческите инициативи в подкрепа на Украйна, които в последните 11 месеца реализира един от най-изявените и важни български книгоиздатели, човек с активна гражданска, а оттам – и политическа позиция:

публикувано на 04.02.23 в 19:04

Празнуваме Зимния Симеоновден

На 3 февруари Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Денят след Сретение Господне (2 февруари) се чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна. Според фолклорната традиция днес е зимният Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Тогава празнуват и носещите това..

публикувано на 03.02.23 в 18:20

Вилиан Стефанов: Човек може много, стига да има нужната мотивация

„ Ние можем много, човек е способен на много, стига да има нужната мотивация, стига наистина да пожелае нещо и наистина да го почувства като свое, като една своя истинска цел. В личен план разбрах, че тези пътувания ме правят по-силен, не само физически, но и психически “, сподели за Радио Благоевград страстният пътешественик Вилиан Стефанов...

публикувано на 03.02.23 в 10:35

Фондация спасява животи с инициативата: Дари стар акумулатор за нов дефибрилатор

Стар автомобилен акумулатор за нов дефибрилатор. Интересната инициатива е на фондация „Първите три минути“, която се занимава с внедряване на съвременните стандарти и средства за оказване на първа помощ в България. „Първата помощ в цял свят се развива непрекъснато. Има много нововъведения, едно от най-съществените е осигуряването на автоматични..

публикувано на 02.02.23 в 14:06

Д-р Атанас Банчев: Нова генна терапия може завинаги да излекува пациенти с хемофилия В

Нова генна терапия при хемофилия В беше препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към ЕВропейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Преди това терапията беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата. Това е първата генна терапия за лечение на тежка и умерено тежка хемофилия В...

публикувано на 02.02.23 в 11:16