Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ангел Бончев за чудесата на Св. Ефрем Нови

Официално представиха новото, четвърто, допълнено издание на книгата “Св. вмчк. и чудотворец Ефрем Нови”.

Представянето беше част от програмата на първото издание на Фестивал на православната книга за Софийска епархия, който се провежда с благословението на българския патриарх Неофит.

Книгата “Св. вмчк. и чудотворец Ефрем Нови” е дело на журналиста Ангел Бончев, водещ на новините на БНТ, който през последните 10 години се е посветил на издаването на книги и филми, посветени на житията и чудесата на неизвестни за България светци: сред  тях са за св. Нектарий Егински, св. Никифор Прокажения, Ефрем Нови Чудотворец, Лука Кримски и други.

Изданието е допълнено с чудесата, случили се в България по молитвите на св. Ефрем Нови, както и много повече молитви за различни нужди.

Включени са няколко нови глави, които в още по-голяма степен разкриват личността на игуменията на манастира на св. Ефрем – Макария, които откриват нейната свята осанка и ни доближават до нейното дело в полза на ближния приживе.

Също така има и две стихотворения, посветени на св.Ефрем Нови и майка Макария, дело на о. Павел Гърбов от Карнобат и Ангел Бончев.

Ангел Бончев може да чуете в звуковия файл. БНР подкасти:

Вижте още
Манол Пейков

35 минути с Манол Пейков, 35 минути с морала и съпричастността

Предлагаме Ви запис от разговора на Валентин Дишев с Манол Пейков, посветен на благотворческите инициативи в подкрепа на Украйна, които в последните 11 месеца реализира един от най-изявените и важни български книгоиздатели, човек с активна гражданска, а оттам – и политическа позиция:

публикувано на 04.02.23 в 19:04

Празнуваме Зимния Симеоновден

На 3 февруари Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Денят след Сретение Господне (2 февруари) се чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна. Според фолклорната традиция днес е зимният Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Тогава празнуват и носещите това..

публикувано на 03.02.23 в 18:20

Вилиан Стефанов: Човек може много, стига да има нужната мотивация

„ Ние можем много, човек е способен на много, стига да има нужната мотивация, стига наистина да пожелае нещо и наистина да го почувства като свое, като една своя истинска цел. В личен план разбрах, че тези пътувания ме правят по-силен, не само физически, но и психически “, сподели за Радио Благоевград страстният пътешественик Вилиан Стефанов...

публикувано на 03.02.23 в 10:35

Фондация спасява животи с инициативата: Дари стар акумулатор за нов дефибрилатор

Стар автомобилен акумулатор за нов дефибрилатор. Интересната инициатива е на фондация „Първите три минути“, която се занимава с внедряване на съвременните стандарти и средства за оказване на първа помощ в България. „Първата помощ в цял свят се развива непрекъснато. Има много нововъведения, едно от най-съществените е осигуряването на автоматични..

публикувано на 02.02.23 в 14:06

Д-р Атанас Банчев: Нова генна терапия може завинаги да излекува пациенти с хемофилия В

Нова генна терапия при хемофилия В беше препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към ЕВропейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Преди това терапията беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата. Това е първата генна терапия за лечение на тежка и умерено тежка хемофилия В...

публикувано на 02.02.23 в 11:16

48-мото Народно събрание не реши най-важните проблеми

48-мото Народно събрание не реши най- важните проблеми. Т ова можем да кажем, ако коментираме парламентаризма в страната от гледната точка на политиката. Проблемите, обаче, са свързани с речта на политиците, дори от парламентарната трибуна. България е парламентарна република и очакванията са, че там ще се коментират и решават най-важните..

публикувано на 02.02.23 в 10:01

„Предпазване на младите хора от престъпления“

Дванадесетокласниците от Благоевград са включени в пилотен проект на Националната превантивна програма „Предпазване на младите хора от престъпления“.  Инициативата за разработване на програмата е на Главната  дирекция „Национална полиция“, сектор „Контингент и превенция“.  „Целта на инициативата е предприемане на мерки от полицейските органи за..

публикувано на 01.02.23 в 17:02