Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ангел Бончев за чудесата на Св. Ефрем Нови

Официално представиха новото, четвърто, допълнено издание на книгата “Св. вмчк. и чудотворец Ефрем Нови”.

Представянето беше част от програмата на първото издание на Фестивал на православната книга за Софийска епархия, който се провежда с благословението на българския патриарх Неофит.

Книгата “Св. вмчк. и чудотворец Ефрем Нови” е дело на журналиста Ангел Бончев, водещ на новините на БНТ, който през последните 10 години се е посветил на издаването на книги и филми, посветени на житията и чудесата на неизвестни за България светци: сред  тях са за св. Нектарий Егински, св. Никифор Прокажения, Ефрем Нови Чудотворец, Лука Кримски и други.

Изданието е допълнено с чудесата, случили се в България по молитвите на св. Ефрем Нови, както и много повече молитви за различни нужди.

Включени са няколко нови глави, които в още по-голяма степен разкриват личността на игуменията на манастира на св. Ефрем – Макария, които откриват нейната свята осанка и ни доближават до нейното дело в полза на ближния приживе.

Също така има и две стихотворения, посветени на св.Ефрем Нови и майка Макария, дело на о. Павел Гърбов от Карнобат и Ангел Бончев.

Ангел Бончев може да чуете в звуковия файл. БНР подкасти:

Вижте още
Д-р Веселка Мончева

Увеличават се болните с COVID-19 в Пиринско

„Увеличават се случаите с COVID-19 в област Благоевград, през изминалата седмица са потвърдени 45 случая, спрямо 13 отпреди 2 седмици. За Благоевград са 15, Сандански – 14“ -  каза в интервю за БНР-Радио Благоедград д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград. По думите и до хоспитализации в..

публикувано на 03.10.23 в 14:34
Снимката и илюстративна -

Енергийният преход – справедлив или не

Днес премиерът Николай Денков се среща с представители на протестиращите енергетици и миньори. В разговорите ще участват и министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и индустрията, както и представители на политически партии.  Припомняме, че вчера протестиращите работници във въглищните..

публикувано на 03.10.23 в 10:09

Повишава се интересът към доброволчеството в Благоевград

16 нови доброволци вече са част от Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград. 8 от тях са жени, а отрядът вече наброява 32 души. Изборът на новите членове премина през два етапа – по документи и събеседване, след това одобрените членове бяха представени официално на общинското ръководство. Това са хора с..

публикувано на 02.10.23 в 13:44

Пряка е връзката между климатичните промени и домашното насилие

Изменението на климата все повече и по-често  води до редица физически и психични промени на индивидуално ниво. Икономическият стрес, породен от загубата на работа или финансова нестабилност отключва несигурност и гняв, увеличава риска от домашно насилие. „ Вече чрез много качествени изследвания се вижда как жени споделят, че мъжете им, останали..

публикувано на 02.10.23 в 10:25

Приключиха разкопките край село Брежани

В рамките на месец се състоя вторият етап от проучванията на едно от най-старите ранни неолитни селища в България в местността Равен край симитлийското село Брежани. Експедицията е дело на Регионалния исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска-Кулова,  с участието на студенти и научни ръководители от специалност..

публикувано на 02.10.23 в 10:23

Октомври ще бъде по-топъл, есента – с наднормени валежи

Лятото на 2023 година е най-горещият сезон на Земята, поне откакто се правят метеорологични измервания, а в България - третото най-горещо лято за последните 44 години. „ Септември тази година си е типично летен месец и за много места в страната е по-топъл, отколкото беше месец юни – тоест есенният месец е по-топъл  от летния месец, което не се..

публикувано на 02.10.23 в 10:00

Българинът е в най-свободния си период

Не приемам твърденията за това, че българинът днес не е толкова свободен, колкото може да бъде. Днес имаме възможности да пътуваме в чужбина без ограничения. Не беше такова положението преди 10-ти ноември 1989 година. Тогава, за да отидеш до Петрич бе нужен открит лист. Наистина, нещата много се промениха през последните години – това заяви в..

публикувано на 02.10.23 в 09:34