Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

WWF опазва старите гори – домът на дивите животни в България

България е една от малкото европейски държави, в които все още има обширни територии с вековни гори. Площта на тези, слабо повлияни от човешка намеса гори у нас, с функциониращи естествени екосистеми, свързани биокоридори и разнообразна флора и фауна, възлиза на 150 000 - 200 000 хектара. Това е около 4-5% от всички гори в страната, при средно 1% в Европа.

„Тази уникална даденост е от огромно значение за България в усилията ѝ да съхрани своето безценно биологично разнообразие. Но, пътят към това, минава именно през опазването на старите гори – домът на дивите животни. За разлика от Централна и Източна Европа, старите гори, наричани още вековни, са доста по-често срещани на големи площи у нас.Затова има исторически причини, както и недостъпния, в много части на високите планини, терен ” – коментира за Радио Благоевград Костадин Вълчев, старши експерт, програма „Гори“ на WWF.

Какво да разбираме под стари гори

„Това определение е малко спорно, защото има определени дървесни видове, които живеят над 1000 години, като дъбовете,мурите в Пирин, които могат и да надминат хиляда години. В същото време, имаме дървета, които рядко доживяват сто години, но наличието им в екосистемите е важно, въпреки че едва ли можем да говорим за стари гори. Ние се стремим да осигурим по-скоро естественото протичане на процесите в екосистемите. Основно работим в посока опазване на биологичното разнообразие, но в същото време има и редица ползи за човека.Наличието на здрави горски екосистеми като един организъм, ни гарантира или поне значително увеличава шанса да имаме здрави гори. Това, в условията на непрекъснато променящ се климат, е особено важно“ – уточни още експертът.

Костадин Вълчев даде пример за проблеми в горските екосистеми, вследствие промяната на климата, която води до увеличение на вредителите. Подобни случаи се наблюдават често през последните години в област Благоевград например, където на много места горите стават „червени“.

„Благоевградска област има голямо разнообразие в климатично отношение, има и много запазени стари гори. Доказано е, че ако поне 10 % от всички гори се оставят без никаква човешка намеса, като в случая визирам дърводобива, вече има такава категория „гори във фаза на старост“, където не се предвиждат сечи. Те са около 10 % от държавните гори в НАТУРА 2000, а тя е повече от половината, общо са 111 хиляди хектара. Така, България е водеща в Европа, ако не и в света. Хубаво е да казваме и добрите неща“ – сподели още Костадин Вълчев.

Припомняме, че Агенцията по горите, WWF и други организации, получиха наградата НАТУРА 2000 преди две години за добри практики в управлението на горите.

За да продължат горите да предоставят своите жизненоважни екосистемни услуги, е необходимо да се предприемат спешни мерки за тяхното опазване.
Това е една от най-важните мисии на WWF в България. През последните години, природозащитната организация извърши проучвания на територията на 62 общини от цялата страна и установи и картира близо 8 200 хектара стари гори. 
Всеки може да стане част от каузата на WWF да опази дома на дивите животни в България, като се включи в кампанията „Общ дом. Общо бъдеще“, която се реализира с медийната подкрепа на БНР и Радио Благоевград.

Вижте как на wwf.bg/koleda

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Костадин Вълчев:
БНР подкасти:

Вижте още

Васиел - музикантът, който кара такси

Музикант, фотограф, педагог, земеделец, шофьор на такси. Всичко това е  благоевградчанинът Васил Янкулски с артистичен псевдоним Васиел. От 6-годишен се занимава с музика. Свири на четири музикални инструмента – акордеон, тамбура, валдхорн, пиано, а петият е на път да овладее. Това е арабски инструмент – каба кеменче, подобен на нашата гъдулка...

публикувано на 20.03.23 в 16:04

WWF се стреми да върне риса обратно в българската гора

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята Кампания „Общ дом. Общо бъдеще“, посветена на опазването на дивите животни в България. Фокусът на нейното тазгодишно издание е възстановяването на местообитания, осигуряващи дом и храна на различни  популации на ключови за екосистемата видове. Чрез нея, WWF се стреми да спомогне за..

публикувано на 20.03.23 в 13:28

По-скъпо агнешко за Великден

Около 12 лева ще струва килограм живо тегло агнешко за предстоящите великденски празници, директно от фермата. Но, все още няма наредба, която да позволява да си купим агнешко директно от производителя. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Бойко Синапов, председател на Обединения съюз на животновъдите. Според него, правителството трябва..

публикувано на 20.03.23 в 13:16

Диана Радославова: Миграционният натиск е отдавна

Групи от Африка и Азия доста отдавна атакуват границите на България. Основно от Афганистан и Либия. В тези страни отдавна има инциденти. Там на практика войната не е спряла, само че нашето внимание е насочено напоследък към Украйна и то е обяснимо, но конфликтите и в тези страни не спират. И пак за съжаление направената ограда на границата към..

публикувано на 20.03.23 в 10:45

Връх в Рила планина може да носи името на Людмил Янков

Връх в Рила планина може да носи името на Людмил Янков.Това е предложението на Инициативен комитет, който събира подписи в петиция в интернет. Става дума за безименния връх, който е четвърти по височина в Рила планина и е съвсем близо до връх Мусала. Височината е 2792 метра. Това е скалист връх, достъпен е за изкачване от хора със средни..

публикувано на 20.03.23 в 10:14

Държавата не е във фалит

Държавата не е във фалит. Докторът по икономика доц. Йосиф Аврамов заяви в интервю за Радо Благоевград , че икономическите показатели на страната ни доказват, че България има много по-добри данни от онова, което заяви служебният министър на финансите Росица Велкова. Това е и една от причините за заявеното пак от нея на следващия ден, което..

публикувано на 20.03.23 в 09:30

Проф. Магдалена Панайотова: Филологическият факултет изпраща 122 възпитаници, 15 от тях са отличници

Тържествената церемония за дипломирането на абсолвентите, завършили Филологическия факултет на ЮЗУ-Благоевград, е насрочена за 24 март (петък) от 11.00 часа в Аулата на висшето училище. „ Филологическият факултет изпраща тази година 122 възпитаници, като 15 души от тях са отличници, т.с. малко над 10 - 12% са отличниците, които ще получат и..

публикувано на 19.03.23 в 15:21