Местни избори 2023
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

WWF опазва старите гори – домът на дивите животни в България

България е една от малкото европейски държави, в които все още има обширни територии с вековни гори. Площта на тези, слабо повлияни от човешка намеса гори у нас, с функциониращи естествени екосистеми, свързани биокоридори и разнообразна флора и фауна, възлиза на 150 000 - 200 000 хектара. Това е около 4-5% от всички гори в страната, при средно 1% в Европа.

„Тази уникална даденост е от огромно значение за България в усилията ѝ да съхрани своето безценно биологично разнообразие. Но, пътят към това, минава именно през опазването на старите гори – домът на дивите животни. За разлика от Централна и Източна Европа, старите гори, наричани още вековни, са доста по-често срещани на големи площи у нас.Затова има исторически причини, както и недостъпния, в много части на високите планини, терен ” – коментира за Радио Благоевград Костадин Вълчев, старши експерт, програма „Гори“ на WWF.

Какво да разбираме под стари гори

„Това определение е малко спорно, защото има определени дървесни видове, които живеят над 1000 години, като дъбовете,мурите в Пирин, които могат и да надминат хиляда години. В същото време, имаме дървета, които рядко доживяват сто години, но наличието им в екосистемите е важно, въпреки че едва ли можем да говорим за стари гори. Ние се стремим да осигурим по-скоро естественото протичане на процесите в екосистемите. Основно работим в посока опазване на биологичното разнообразие, но в същото време има и редица ползи за човека.Наличието на здрави горски екосистеми като един организъм, ни гарантира или поне значително увеличава шанса да имаме здрави гори. Това, в условията на непрекъснато променящ се климат, е особено важно“ – уточни още експертът.

Костадин Вълчев даде пример за проблеми в горските екосистеми, вследствие промяната на климата, която води до увеличение на вредителите. Подобни случаи се наблюдават често през последните години в област Благоевград например, където на много места горите стават „червени“.

„Благоевградска област има голямо разнообразие в климатично отношение, има и много запазени стари гори. Доказано е, че ако поне 10 % от всички гори се оставят без никаква човешка намеса, като в случая визирам дърводобива, вече има такава категория „гори във фаза на старост“, където не се предвиждат сечи. Те са около 10 % от държавните гори в НАТУРА 2000, а тя е повече от половината, общо са 111 хиляди хектара. Така, България е водеща в Европа, ако не и в света. Хубаво е да казваме и добрите неща“ – сподели още Костадин Вълчев.

Припомняме, че Агенцията по горите, WWF и други организации, получиха наградата НАТУРА 2000 преди две години за добри практики в управлението на горите.

За да продължат горите да предоставят своите жизненоважни екосистемни услуги, е необходимо да се предприемат спешни мерки за тяхното опазване.
Това е една от най-важните мисии на WWF в България. През последните години, природозащитната организация извърши проучвания на територията на 62 общини от цялата страна и установи и картира близо 8 200 хектара стари гори. 
Всеки може да стане част от каузата на WWF да опази дома на дивите животни в България, като се включи в кампанията „Общ дом. Общо бъдеще“, която се реализира с медийната подкрепа на БНР и Радио Благоевград.

Вижте как на wwf.bg/koleda

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Костадин Вълчев:
Вижте още
Д-р Веселка Мончева

Увеличават се болните с COVID-19 в Пиринско

„Увеличават се случаите с COVID-19 в област Благоевград, през изминалата седмица са потвърдени 45 случая, спрямо 13 отпреди 2 седмици. За Благоевград са 15, Сандански – 14“ -  каза в интервю за БНР-Радио Благоедград д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград. По думите и до хоспитализации в..

публикувано на 03.10.23 в 14:34
Снимката и илюстративна -

Енергийният преход – справедлив или не

Днес премиерът Николай Денков се среща с представители на протестиращите енергетици и миньори. В разговорите ще участват и министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и индустрията, както и представители на политически партии.  Припомняме, че вчера протестиращите работници във въглищните..

публикувано на 03.10.23 в 10:09

Повишава се интересът към доброволчеството в Благоевград

16 нови доброволци вече са част от Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в Благоевград. 8 от тях са жени, а отрядът вече наброява 32 души. Изборът на новите членове премина през два етапа – по документи и събеседване, след това одобрените членове бяха представени официално на общинското ръководство. Това са хора с..

публикувано на 02.10.23 в 13:44

Пряка е връзката между климатичните промени и домашното насилие

Изменението на климата все повече и по-често  води до редица физически и психични промени на индивидуално ниво. Икономическият стрес, породен от загубата на работа или финансова нестабилност отключва несигурност и гняв, увеличава риска от домашно насилие. „ Вече чрез много качествени изследвания се вижда как жени споделят, че мъжете им, останали..

публикувано на 02.10.23 в 10:25

Приключиха разкопките край село Брежани

В рамките на месец се състоя вторият етап от проучванията на едно от най-старите ранни неолитни селища в България в местността Равен край симитлийското село Брежани. Експедицията е дело на Регионалния исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска-Кулова,  с участието на студенти и научни ръководители от специалност..

публикувано на 02.10.23 в 10:23

Октомври ще бъде по-топъл, есента – с наднормени валежи

Лятото на 2023 година е най-горещият сезон на Земята, поне откакто се правят метеорологични измервания, а в България - третото най-горещо лято за последните 44 години. „ Септември тази година си е типично летен месец и за много места в страната е по-топъл, отколкото беше месец юни – тоест есенният месец е по-топъл  от летния месец, което не се..

публикувано на 02.10.23 в 10:00

Българинът е в най-свободния си период

Не приемам твърденията за това, че българинът днес не е толкова свободен, колкото може да бъде. Днес имаме възможности да пътуваме в чужбина без ограничения. Не беше такова положението преди 10-ти ноември 1989 година. Тогава, за да отидеш до Петрич бе нужен открит лист. Наистина, нещата много се промениха през последните години – това заяви в..

публикувано на 02.10.23 в 09:34