Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осветиха черквата „Света Великомъченица Неделя“ в село Коларово

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и духовни служители осветиха черквата „Света Великомъченица Неделя“ в петричкото село Коларово. Това се случи неслучайно днес, когато почитаме Свети Филип, ден преди началото на рождественските пости. Храмът е завършен окончателно през 2012 година, но до момента е била осветена само черковната камбана.

„Това е така, защото освещаването на храм е една дълга и сложна процедура, която зависи от цялостното завършване на черквата, а това изисква време и средства. Освен това, церемонията трябва да се извърши или в деня на храмовия празник, или в деня на друг голям християнски празник, какъвто беше вчерашния, посветен на Свети Йоан Златоуст. Всъщност, от снощи започна освещаването на черквата и ще продължи и днес. Това е много голямо събитие не само за жителите на Коларово, но и за енорията“ – съобщи за Радио Благоевград историкът д-р Димитър Тренчев.

Черквата „Света Великомъченица Неделя“ е третата в Коларово, затова жителите на селото я наричат „Новата“. Тя се намира в много хубава местност, подходяща за разходка и отмора. В селото има още два храма, носещи имената на Свети Димитър и Свети Мина.

„Три храма в едно село, това означава, че хората имат нужда от духовност. Народът винаги е търсил упование във вярата. Не случайно, Митрополит Климент, по-известен и като писателя Васил Друмев, е казал: „Има православие, има България. Няма православие, няма България“ – допълни историкът.

Освещаването на черквата продължава през целия ден с отслужването на свети литургии, всяка наречена на част от светците от патронните двери, като се започва с тази, посветена на Света Великомъченица Неделя, след това се споменават всички дарители и ктитори. Сред най-големите са бившият кмет на село Коларово Атанас Гошев и семейството на бизнесмена Георгиев.

„Да си пожелаем вяра в Бога, в себе си и крепкост на душата“ – сподели още д-р Димитър Тренчев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Тренчев:

Вижте още

Как да използваме разумно изкуствения интелект?

Изкуственият интелект може да бъде един добър помощник при разумното му използване. Това каза проф. д-р Анна Лекова, дългогодишен изследовател в областта на човеко-машинния интерфейс на науките в предаването „Идеи, интереси, бизнес“ на Радио Благоевград. По време на интервюто проф. д-р Анна Лекова разговаря за работата с роботите, прилагането..

публикувано на 01.03.24 в 11:28
С директора на Центъра за високи постижения проф. Танев и с представител на МОН - Недялко Ташев

Ще заменят ли роботите човека?

Специалисти от различни области и студенти ще изследват изкуствения интелект и роботите. Това коментира професор Майяна Митевска в предаването „Идеи, интереси, бизнес“ на Радио Благоевград .  В отговор на въпросите свързани с технологиите, изкуствения интелект и роботите се създава психологически Център за иновативни интегративни модели на..

публикувано на 01.03.24 в 11:16

WWF посвещава кампанията си за Часа на Земята на хората и природата

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята кампания  „Подари природа. За нашето бъдеще“ . Тя е посветена на Часа на Земята, който тази година ще настъпи точно в 20:30 на 23-и март. Фокусът на кампанията е опазената околна среда и нейната основополагаща роля в нашия живот, благоденствие и икономика. Всяка секунда природата ни..

публикувано на 29.02.24 в 13:54

Още един ден повече …

Февруари е най-късият месец от годината, има 28 дни през обикновена година и 29 дни през високосната година, каквато е 2024-та. Февруари е единственият месец с по-малко от 30 дни. Но, има държави, в които е използвана датата 30 февруари.  Д-р Ирина Йовчева, председател на НЧ „Пробуждане-2022“ село Шипочано, общ. Кюстендил от името на читалището..

публикувано на 29.02.24 в 11:26

Съдебната система у нас се нуждае от промяна

На Общото събрание на адвокатурата в България е обсъждано състоянието на съдебната система след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса . Голяма част от представителите на съдебната система в България работят спазвайки законите и Конституцията на страната. Това заяви в интервю за Радио Благоевград Мария Георгиева – председател на..

публикувано на 28.02.24 в 09:29

Мартеници с български шевици майсторят в Белица

Сръчните ръце на майстори от Белица изработват уникални мартенички в Традиционната работилница за занаяти „Планински знаци“. Припомняме, че това е едно творческо място, в което хората създават различни сувенири. Ръчно се произвеждат артикули, които са предимно от естествени материали, с дизайн, който е по-различен от масовото предлагане. В момента..

публикувано на 27.02.24 в 16:20

Наградата е плод на целия ми труд в гимназията

Милен Златев от кв. “Ораново” на грaд Симитли е сред тримата заслужили приз “Ученик на годината” в Годишните награди за образование по икономика в средните училища за 2023. Наградите бяха раздадени преди дни, като министърът на образованието проф. Галин Цоков ги връчи. Милен Златев е ученик 12-и клас в Професионална гимназия по икономика "Иван..

публикувано на 26.02.24 в 15:02