Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Осветиха черквата „Света Великомъченица Неделя“ в село Коларово

Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и духовни служители осветиха черквата „Света Великомъченица Неделя“ в петричкото село Коларово. Това се случи неслучайно днес, когато почитаме Свети Филип, ден преди началото на рождественските пости. Храмът е завършен окончателно през 2012 година, но до момента е била осветена само черковната камбана.

„Това е така, защото освещаването на храм е една дълга и сложна процедура, която зависи от цялостното завършване на черквата, а това изисква време и средства. Освен това, церемонията трябва да се извърши или в деня на храмовия празник, или в деня на друг голям християнски празник, какъвто беше вчерашния, посветен на Свети Йоан Златоуст. Всъщност, от снощи започна освещаването на черквата и ще продължи и днес. Това е много голямо събитие не само за жителите на Коларово, но и за енорията“ – съобщи за Радио Благоевград историкът д-р Димитър Тренчев.

Черквата „Света Великомъченица Неделя“ е третата в Коларово, затова жителите на селото я наричат „Новата“. Тя се намира в много хубава местност, подходяща за разходка и отмора. В селото има още два храма, носещи имената на Свети Димитър и Свети Мина.

„Три храма в едно село, това означава, че хората имат нужда от духовност. Народът винаги е търсил упование във вярата. Не случайно, Митрополит Климент, по-известен и като писателя Васил Друмев, е казал: „Има православие, има България. Няма православие, няма България“ – допълни историкът.

Освещаването на черквата продължава през целия ден с отслужването на свети литургии, всяка наречена на част от светците от патронните двери, като се започва с тази, посветена на Света Великомъченица Неделя, след това се споменават всички дарители и ктитори. Сред най-големите са бившият кмет на село Коларово Атанас Гошев и семейството на бизнесмена Георгиев.

„Да си пожелаем вяра в Бога, в себе си и крепкост на душата“ – сподели още д-р Димитър Тренчев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Тренчев:

Вижте още

"На меНе ми пука!": Младите хора и политиката

Тази седмица в рубриката "На меНе ми пука!" поставяме акцент върху младите хора и отношението им към политическите процеси у нас - интересуват ли се младежите от политика, упражняват ли правото си на глас, има ли общ език между политиците и младите хора? Рубриката "На меНе ми пука!" е съвместен продукт на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и..

публикувано на 28.03.23 в 10:35
Палми Ранчев

Палми Ранчев: Надявам се, че обществото ни има възможността да излезе от този кошмарен ред, който му е наложен

Днес в Градската художествена галерия – Благоевград бяха представени двете най-нови книги на Палми Ранчев – сборникът с избрана поезия "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" и романът "Хаосът в играта на джаги". Думите, послужили за заглавие на тази публикация, са част от разговора на Валентин Дишев с Палми Ранчев, Георги..

публикувано на 27.03.23 в 23:31

До дни може да бъде затворен и българският клуб в Охрид

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото " такава е политиката на Северна Македония срещу България" . Такова мнение изрази в ефира на Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония". Потърсихме го за..

публикувано на 27.03.23 в 15:40

Как да следим цените на храните?

foodprice.bg e адресът, на който вече е активна новата интернет платформа, на която можем да следим цените на храните в търговската мрежа. Тя ще съдържа информация за около 50 хранителни продукта от първа необходимост, но засега можем да проследим цените на около 30 хранителни продукта от „малката потребителска кошница“. „Това е началото на..

публикувано на 27.03.23 в 13:52

„Подари усмивка“ за Великден

Традиционна великденска благотворителна инициатива стартира в Брезник. Организира я местното Народно читалище „Просвещение 1870” и е под надслов „Подари усмивка”. В дните до 9 април, всеки който има желание и възможност, може да дари стари или нови дрехи, обувки, играчки, посуда, накити, аксесоари и други, вече ненужни вещи от дома, гардероба или..

публикувано на 27.03.23 в 11:32

Запазването на традициите е богатството за децата от село Долно Дряново

С огромен интерес в обединеното училище „Христо Ботев“ в село Долно Дряново, община Гърмен посрещнаха екипа на фондация „Българска памет“. Инициативата „Успешни за България хора, които са пример, от който да се учим“ среща учениците с бивши възпитаници на училището и други успели българи. “ Д-р Милен Врабевски представи седемте стъпки на успеха...

публикувано на 27.03.23 в 09:32

Читалище „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград с покана за пролетен концерт на класа по китара

Пролетен концерт на класа по китара към НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ в Благоевград подготвят Тодор Язовалийски и неговите ученици. В музикалното събитие участие ще вземат над 20 от възпитаниците на Язовалийски. Младите китаристи са на възраст от 7 до 17 години. Те ще представят уменията си в различни музикални жанрове на класическа, акустична..

публикувано на 26.03.23 в 16:02