Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Весела Михнева: Затлъстяването е водещ фактор за отключване на захарен диабет тип 2

   На 14 ноември отбелязахме Световния ден за борба с диабета. Захарният диабет е хронично заболяване, което се характеризира с повишени нива на кръвната захар, и придобива мащабите на световна пандемия. Годишно 7 милиона души в света се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. В България от това заболяване страдат над 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет.

  Причините за увеличаване  на заболеваемостта от диабет, свързани с храната, стресът, обездвижването по време на пандемията COVID-19 коментира подполковник д-р Весела Михнева, началник на метаболитното отделение към Клиниката по ендокринология във Военномедицинска академия – София в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград.

„Действително по време на COVID пандемията много от хората се обездвижиха, което даде отражение върху динамиката в техния живот - в здравословния живот, начин на хранене, двигателен режим. Също така през този период хората  не търсеха лекарска помощ и като цяло през този период обществото се занемари и след 2 години пауза едва сега започнаха по-упорито да търсят помощ от лекар. Отделно от това останаха скрити доста проблеми –COVID  и самата COVID  инфекция провокира отключването на метаболитни заболявания като захарен диабет и тиреоидна патология. Така че като цяло повечето от хората носеха този отключен диабет, но той не беше изцяло диагностициран. Първоначално всичко започва с леко повишени кръвни захари на гладно, които впоследствие преминават към повишаване на гликирания хемоглобин – показател, който дава информация 3 месеца назад какви са били стойностите на захарите. Така че действителноCOVID  пандемията, обездвижването,  стресът и начина на живот допринесоха за появата особено на диабет тип 2 при много хора и късното му диагностициране“.

Ранните симптоми на диабет тип 2

„Много често водещите симптоми са сухота в устата, повишена жажда, често уриниране, а също така динамика в телесното тегло. При захарен диабет тип 1 по-често хората отслабват драстично и едва тогава се търси лекарска помощ и диагностика. Това е инсулинозависимия тип диабет, но при тип 2, който не е инсулинозависим, хората най-често качват повече килограми и тогава се отключва тип 2 захарен диабет. Много често те казват, че  от повече ядене на сладко отключват този тип заболяване. Не, в повечето случаи заболяването се дължи или на фамилни фактори – има диабетици в семейството,  на обездвижването, или най-често и в повечето случай се дължи на повишаване на телесното тегло, което води до тип 2 захарен диабет“.

  Д-р Михнева коментира и случаите, при които хора, които консумират повече сладко имат ниски нива на кръвна захар, а други, които са пристрастени към сладкото, са с ниски нива.

„В днешно време много често ни питат защо след като съм слаб и нямам никакви проблеми с метаболизма, храня се с каквото си поискам, имам проблем. Оказва се, че когато ние направим тест с обременяване с глюкоза личат едни много високи нива на инсулин в хода на теста и нарушена първа и втора фаза на инсулинова секреция и въглехидратна обмяна. Така че нерядко хора, които наглед са доста слаби, не са чак толкова здрави, колкото изглеждат. Здравословното хранене и добрия двигателен режим са изключително важни. Хората не могат да консумират каквото и да е, защото метаболитния синдром се отключва при около 5% в случаите при слаби пациенти и е предиспозиция за отключване на тип 2 захарен диабет. Не можем да сме сигурни, че тези хора, които консумират всякаква храна са напълно здрави. Понякога те имат и повишени нива на холестерола, на липидите, както и на чернодробните ензими. Режимът на хранене и начина на живот трябва да бъде изключително умерен.“


  Възможни усложнения от диабет тип 2

„Диабетът в повечето случаи  не сърби, не боли. Ендокринолозите често обичаме да казваме, че това, което вземе захарният диабет не го връща. И затова много често при нас идват пациенти, отключили вече заболяването от няколко години, нелекували се и с наличните усложнения – нарушения в зрението, наличие на диабетна полиневропатия, а понякога дори и бъбречни усложнения, които предшестват диагностиката на захарен диабет. Именно затова ние много често апелираме и правим тези кампании, за да обясним на хората, че диабетът не е безобидно заболяване, той трябва да бъде лекуван в самото начало, а не когато вече са се появили наличните усложнения. Защото лечението на самите усложнения е лечението на кръвната захар, която при повишени стойности е токсична и реално ранната диагностика е водеща при профилактика на усложненията.“


  Лечение на диабет тип 2, терапии. Достъп на пациентите до най-съвременните методи и продукти за лечение.

„Все повече се развива диабетологията през последните години. Ако допреди години ние лекувахме само с едни препарати, сега имаме възможност да лекуваме с цели нови групи медикаменти. Всяка година се появяват нови и нови лекарства и затова много често казваме на нашите пациенти задължително веднъж в годината да посещават своя лекуващ ендокринолог, защото се срещаме с пациенти, които в рамките на 10 години не са променяли лечението си, а то търпи динамика. Все повече от новите ни медикаменти са насочени не само към захарния диабет като кръвна захар, но и като терапия на сърдечно-съдови и бъбречни усложнения, които най-често поразяват диабетиците. Здравната каса осигурява възможност българските пациенти да имат достъп до огромен процент от скъпоструващите медикаменти. Нерядко един пациент с тип 2 захарен диабет, може да струва от порядъка на 500 лв. месечно на здравната каса и това се осигурява напълно безплатно на хората. Като цяло българският пациент колкото и негативно да е настроен във връзка с опашките, чакането по здравни каси, лекари и т.н., има възможност да се докосне до най-модерното лечение. Не бих казала, че това е точно така при много от европейските страни, които разчитат на базисно лечение. Така че ние наистина разполагаме с модерни медикаменти и нашата здравна система ги осигурява“.

  В предаването „Здравен компас“  ендокринологът д-р Михнева коментира и актуалната тема за сваляне на килограми с инжекции, които се предписват на хора с инсулинова резистентност и диабет тип 2. Можем ли да отслабнем по този начин и какви са рисковете за здравето?

По този въпрос битуват много различни мнения. Аз искам да внеса яснота от гледна точка на новите гайдлайни и какво реално се случва. Това са GLP 1рецепторни агонисти, които по целия свят, специално в цивилизования свят – в Америка и Западна Европа вече са регистрирани в големи дози не само за захарен диабет тип 2, но и за редукция на телесно тегло и всъщност това е водещата диагноза. Дори основния медикамент, за който толкова много се говори в България е регистриран в доза 1 mg, а Америка и Западна Европа навлиза продукт, който вече е в доза 2.4mg – т.е. два пъти и половина над регистрираната у нас дозировка и тя далеч не е за диабетици, а за хора с наднормено тегло и затлъстяване. Така че първоначално тези медикаменти бяха регистрирани само за захарен диабет, но това отдавна отмина, от няколко години те са  регистрация и за хора със затлъстяване и без захарен диабет. Това, че у нас здравната система ги покрива не означава, че те не са показани и за хора с наднормено тегло и затлъстяване, и които могат да ги закупуват в аптечната мрежа. Те стават все по-популярни и това са новите широко известни медикаменти за редукция на тегло, които навлизат. И за разлика от по-старите медикаменти, с които лекувахме отпреди 10 години, тези нямат негативен ефект по отношение на сърдечно-съдовата система, дори напротив. Битува едно странно мнение в обществото, или може би не се чете достатъчно новата литература, защото тези медикаменти не само, че остават за диабетици, напротив – те навлизат за затлъстяване и вече са регистрирани. Това, че у нас нещата се случват една идея по-бавно, не означава, че колегите не бива да са запознати с новостите в  лечението на затлъстяването и наднорменото тегло. На практика тези медикаменти са абсолютно регистрирани за борбата със затлъстяването и наднорменото тегло, дори и при хора, които нямат диабет тип 2. Ние ги използваме при захарен диабет тип 2 към още няколко вида лекарства, които добавяме, за да сваляме кръвната захар, защото тези медикаменти имат отношение към редукцията на тегло, която е изключително желан ефект при диабетиците от тип 2. Както споменах в началото при тях водещ проблем е наднорменото тегло и затлъстяването, вследствие на което те отключват захарен диабет.“

  Как да намалим риска от диабет тип 2? Препоръки

  „Изключително важно е хората да знаят, че както се грижат за своето тяло, така и то ще им отвърне впоследствие. Т.е. желателно е да се хранят здравословно, да се хранят равномерно през деня, без да гладуват, да не се хранят еднократно вечер, което има изключително отношение към наднорменото тегло и затлъстяването, да внимават с обиколката на талията, да се движат и разхождат. Когато натрупат 10 килограма към обичайното им телесно тегло е желателно да се обърнат към лекар или поне да вземат мерки за да го редуцират. Защото наднорменото тегло е болест и впоследствие отключва множество заболявания като диабет тип 2, артериална хипертония, чернодробна стеатоза и много други. Хората трябва да се опитат да се хранят здравословно, да се движат, разбира се и стресът, който е изключително застъпен в нашето ежедневие, и който е причината по-често да отваряме хладилника и да похапваме повече от необходимото. И хората да знаят, че това е начин на живот. За цял живот, защото грижата за тялото и здравословния начин на живот не продължават, 2, 3 или 5 месеца, а цял живот,  с оглед избягването на социално-значими заболявания като тип 2 диабет“.Галерия

Вижте още

Народни носии "оживяха" в музея в Благоевград

Изложбата от висококачествени фотоси на носии е подредена в етнографската част от експозицията на музея в Благоевград. Тя е финалната публична изява на дейностите по проекта „Наследството на българите бежанци – дигитални образи, форми и багри“, по който музейните специалисти работят от миналата година. Проектът е реализиран от РИМ Благоевград с..

публикувано на 30.03.23 в 16:18

Литературният клуб „Порив“ и опитите за летене

Поезия, проза, сатира, за приятелството, вдъхновението, за непрекъснато търсене на по-високото стъпало, за опитите за летене, за живота и неговите нюанси говорихме в студиото на Радио Благоевград с одухотворените представители на благоевградския литературен клуб „Порив“. Инициатор за създаването на „Порив“ е авторът и преподавател Спасимир..

публикувано на 30.03.23 в 13:33

Община Дупница обновява спортната база

Почти е завършен ремонтът на спортното игрище до стадион „Бончук“ в Дупница. От години хората в района го наричат „Шмиргело“. Остава да порасте и тревата. Това означава, че детските отбори на „Марек“ вече ще тренират не по селските стадиони в общината, а на тренировъчното игрище. Финансирането на ремонта е със средства, осигурени от общината...

публикувано на 29.03.23 в 09:52

"На меНе ми пука!": Младите хора и политиката

Тази седмица в рубриката "На меНе ми пука!" поставяме акцент върху младите хора и отношението им към политическите процеси у нас - интересуват ли се младежите от политика, упражняват ли правото си на глас, има ли общ език между политиците и младите хора? Рубриката "На меНе ми пука!" е съвместен продукт на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и..

публикувано на 28.03.23 в 10:35
Палми Ранчев

Палми Ранчев: Надявам се, че обществото ни има възможността да излезе от този кошмарен ред, който му е наложен

Днес в Градската художествена галерия – Благоевград бяха представени двете най-нови книги на Палми Ранчев – сборникът с избрана поезия "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" и романът "Хаосът в играта на джаги". Думите, послужили за заглавие на тази публикация, са част от разговора на Валентин Дишев с Палми Ранчев, Георги..

публикувано на 27.03.23 в 23:31

До дни може да бъде затворен и българският клуб в Охрид

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото " такава е политиката на Северна Македония срещу България" . Такова мнение изрази в ефира на Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония". Потърсихме го за..

публикувано на 27.03.23 в 15:40

Как да следим цените на храните?

foodprice.bg e адресът, на който вече е активна новата интернет платформа, на която можем да следим цените на храните в търговската мрежа. Тя ще съдържа информация за около 50 хранителни продукта от първа необходимост, но засега можем да проследим цените на около 30 хранителни продукта от „малката потребителска кошница“. „Това е началото на..

публикувано на 27.03.23 в 13:52