Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В помощ на хората с ниски доходи

Наскоро създаденото Сдружение „Близо до теб“ в Дупница протяга ръка към хората с ниски доходи. Сдружението има седем основатели, но и доста хора, които помагат. Поредната инициатива е за поставянето на стари дрехи по дърветата на една от централните улици в Дупница.

Дрехите се поставят късно вечерта, но това ще даде възможност на хората без да се притесняват да вземат дрехите, които са им необходими. Това обясни в програмата на Радио Благоевград председателят на сдружението Асен Кирилов. Той обясни, че сдружението през последните месеци оказа помощ на украинските бежанци, които предпочетоха Дупница след пристигането в България.

Доскоро те бяха настанени в базата в курорта Паничище. Това бяха предимно жени и деца. За тях бяха осигурени всички условия за нормален живот, включително и лекар, който да се грижи за здравето им при положение, че в базата няма здравно обслужване. Част от украинските бежанци останаха в Дупница след преместването на бежанците в държавни бази. Те и досега работят в града. Част от тях имат добро образование и способности. Вече почти са научили български език. Това е и в резултат от усилията на членове на сдружението, които са осигурили обучение по български език. В помощ са и учители по руски език.

Част от децата продължават обучението си в български училища. През последния месец от годината Сдружението „Близо до теб“ има идеята да организира интересни прояви и засега те запазват в тайна онова, което предстои да се случи.

Повече информация от разговора на Иван Лазов с председателя на сдружението „Близо до теб“ Асен Кирилов.Вижте още

Народни носии "оживяха" в музея в Благоевград

Изложбата от висококачествени фотоси на носии е подредена в етнографската част от експозицията на музея в Благоевград. Тя е финалната публична изява на дейностите по проекта „Наследството на българите бежанци – дигитални образи, форми и багри“, по който музейните специалисти работят от миналата година. Проектът е реализиран от РИМ Благоевград с..

публикувано на 30.03.23 в 16:18

Литературният клуб „Порив“ и опитите за летене

Поезия, проза, сатира, за приятелството, вдъхновението, за непрекъснато търсене на по-високото стъпало, за опитите за летене, за живота и неговите нюанси говорихме в студиото на Радио Благоевград с одухотворените представители на благоевградския литературен клуб „Порив“. Инициатор за създаването на „Порив“ е авторът и преподавател Спасимир..

публикувано на 30.03.23 в 13:33

Община Дупница обновява спортната база

Почти е завършен ремонтът на спортното игрище до стадион „Бончук“ в Дупница. От години хората в района го наричат „Шмиргело“. Остава да порасте и тревата. Това означава, че детските отбори на „Марек“ вече ще тренират не по селските стадиони в общината, а на тренировъчното игрище. Финансирането на ремонта е със средства, осигурени от общината...

публикувано на 29.03.23 в 09:52

"На меНе ми пука!": Младите хора и политиката

Тази седмица в рубриката "На меНе ми пука!" поставяме акцент върху младите хора и отношението им към политическите процеси у нас - интересуват ли се младежите от политика, упражняват ли правото си на глас, има ли общ език между политиците и младите хора? Рубриката "На меНе ми пука!" е съвместен продукт на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и..

публикувано на 28.03.23 в 10:35
Палми Ранчев

Палми Ранчев: Надявам се, че обществото ни има възможността да излезе от този кошмарен ред, който му е наложен

Днес в Градската художествена галерия – Благоевград бяха представени двете най-нови книги на Палми Ранчев – сборникът с избрана поезия "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" и романът "Хаосът в играта на джаги". Думите, послужили за заглавие на тази публикация, са част от разговора на Валентин Дишев с Палми Ранчев, Георги..

публикувано на 27.03.23 в 23:31

До дни може да бъде затворен и българският клуб в Охрид

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото " такава е политиката на Северна Македония срещу България" . Такова мнение изрази в ефира на Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония". Потърсихме го за..

публикувано на 27.03.23 в 15:40

Как да следим цените на храните?

foodprice.bg e адресът, на който вече е активна новата интернет платформа, на която можем да следим цените на храните в търговската мрежа. Тя ще съдържа информация за около 50 хранителни продукта от първа необходимост, но засега можем да проследим цените на около 30 хранителни продукта от „малката потребителска кошница“. „Това е началото на..

публикувано на 27.03.23 в 13:52