Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Търговският трик „намаление в намалението“ отиде в историята

През тази година, в кампаниите за „Черен петък“, Коледа и Нова година, търговците няма да могат да прилагат стария трик „намаление в намалението“. Познатият през годините некоректен подход отиде в историята с въведените промени в Закона за защита на потребителите. Това съобщи за Радио Благоевград Габриела Руменова, експерт в сферата на потребителската защита и създател на онлайн платформата „Ние, потребителите“.

„Преди време наблюдавахме следното явление – търговците преминаваха от едно намаление в друго, от есенните промоции, през „Черен петък“, който вече започна, за други предстои, към коледно-новогодишните и чак до януарските. Търговците сумираха процентите и към края на тази „композиция“, ако можем така да кажем, намаленията можеха да  стигнат до 80 или 90%, без реално обаче да са такива, защото, ако се изчислят тези проценти от реалната цена, от която е тръгнало намалението, от септември да речем, то със сигурност сметката няма да е вярна, спрямо цената, на която се продава стоката“ – обясни Габриела Руменова.

Тя даде пример с едно яке, което, ако е струвало 100 лева, през септември е било намалено с 20% и е станало 80 лв., през „Черен петък“ е намалено с още 40%, и така се сумират всички проценти до края на всяко следващо намаление, които всъщност, са нереални.

„Сега, изискването за обозначаване на намалението, е процентът да се изчислява от първата цена, от която е тръгнало намалението, тоест, от тази от нашия пример от септември месец. А преди, търговците изчисляваха всеки следващ процент от последната прилагана цена и сумираха изкуствено процентите. Проверката на тази нелоялна търговска практика изискваше много време и действия, затова законодателят е решил да въведе тази промяна“ – допълни още експертът по потребителска защита.

Габриела Руменова обърна внимание на някой маркетингови трикове, които прилагат търговците, особено по отношение на времето за пазаруване.

Създават се сайтове специално за кампаниите Черен петък или пък оферти във вече съществуващи електронни магазини. Поставят се броячи, които ни казват, че валидността на предложението изтича след един час или денонощие. Това е начин да ни подтикнат бързо да вземем решение и да не търсим още предложения на други търговци. Ако се поддадем, може да направим необмислена покупка, която излишно да натовари бюджета ни– за това предупреди още Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Тя припомни, че когато пазаруваме онлайн, на първо място е важно да се уверим, че сайтът е безопасени легитимен. На второ място да сравняваме цените ида не прибързваме с покупките.

Чуйте подробностите в интервюто на Биляна Славчева с Габриела Руменова:

Вижте още

Васиел - музикантът, който кара такси

Музикант, фотограф, педагог, земеделец, шофьор на такси. Всичко това е  благоевградчанинът Васил Янкулски с артистичен псевдоним Васиел. От 6-годишен се занимава с музика. Свири на четири музикални инструмента – акордеон, тамбура, валдхорн, пиано, а петият е на път да овладее. Това е арабски инструмент – каба кеменче, подобен на нашата гъдулка...

публикувано на 20.03.23 в 16:04

WWF се стреми да върне риса обратно в българската гора

Природозащитната организация WWF стартира втората фаза на своята Кампания „Общ дом. Общо бъдеще“, посветена на опазването на дивите животни в България. Фокусът на нейното тазгодишно издание е възстановяването на местообитания, осигуряващи дом и храна на различни  популации на ключови за екосистемата видове. Чрез нея, WWF се стреми да спомогне за..

публикувано на 20.03.23 в 13:28

По-скъпо агнешко за Великден

Около 12 лева ще струва килограм живо тегло агнешко за предстоящите великденски празници, директно от фермата. Но, все още няма наредба, която да позволява да си купим агнешко директно от производителя. Това съобщи в ефира на Радио Благоевград Бойко Синапов, председател на Обединения съюз на животновъдите. Според него, правителството трябва..

публикувано на 20.03.23 в 13:16

Диана Радославова: Миграционният натиск е отдавна

Групи от Африка и Азия доста отдавна атакуват границите на България. Основно от Афганистан и Либия. В тези страни отдавна има инциденти. Там на практика войната не е спряла, само че нашето внимание е насочено напоследък към Украйна и то е обяснимо, но конфликтите и в тези страни не спират. И пак за съжаление направената ограда на границата към..

публикувано на 20.03.23 в 10:45

Връх в Рила планина може да носи името на Людмил Янков

Връх в Рила планина може да носи името на Людмил Янков.Това е предложението на Инициативен комитет, който събира подписи в петиция в интернет. Става дума за безименния връх, който е четвърти по височина в Рила планина и е съвсем близо до връх Мусала. Височината е 2792 метра. Това е скалист връх, достъпен е за изкачване от хора със средни..

публикувано на 20.03.23 в 10:14

Държавата не е във фалит

Държавата не е във фалит. Докторът по икономика доц. Йосиф Аврамов заяви в интервю за Радо Благоевград , че икономическите показатели на страната ни доказват, че България има много по-добри данни от онова, което заяви служебният министър на финансите Росица Велкова. Това е и една от причините за заявеното пак от нея на следващия ден, което..

публикувано на 20.03.23 в 09:30

Проф. Магдалена Панайотова: Филологическият факултет изпраща 122 възпитаници, 15 от тях са отличници

Тържествената церемония за дипломирането на абсолвентите, завършили Филологическия факултет на ЮЗУ-Благоевград, е насрочена за 24 март (петък) от 11.00 часа в Аулата на висшето училище. „ Филологическият факултет изпраща тази година 122 възпитаници, като 15 души от тях са отличници, т.с. малко над 10 - 12% са отличниците, които ще получат и..

публикувано на 19.03.23 в 15:21