Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Виктор Стоянов: „Това вече не са вандалски, а терористични действия“

Поредният вандалски акт срещу българския Клуб „Цар Борис III“ в град Охрид, Северна Македония, предизвика остра реакция от българска и македонска страна. Снощи, 23 ноември, около 21 часа българско време, неизвестни, засега лица, са стреляли с оръжие по сградата, в която се намира клуба, вследствие на което са изпочупени стъклата.

Министерството на външните работи на Северна Македония осъди нападението по българския клуб в Охрид,въпреки чев самото изявление, той е определен единствено като граждански.

"Тревожен е фактът, че тези вандалски инциденти се повтарят в един кратък период от време. Само преди няколко дни, на 20 ноември, бяхме свидетели на подобен вандалски акт, когато бе изпочупено външното стъкло на клуба. Подобни събития са абсолютно неприемливи. Те може да застрашат човешки животи и засилват ретроградните процеси, които са срещу европейската интеграция на страната", се казва в съобщението на македонското външно министерство.

Според Виктор Стоянов, председател на Фондация „Македония“, за щастие няма пострадали, а позицията на Външното министерство на Северна Македония е „меко казано подигравателна“.

„Това е етнически погром и нападение вече със средства, които могат да бъдат квалифицирани като терористично действие, а не като вандалски акт. Досега бяхме свидетели на системни етнически нападения над българите в Северна Македония с вандалски способи- хвърляне на камъни, трошене на витрини, нападение с брадви, палежи. Но, вече подобни действия, свързани с използването на огнестрелни оръжия и безразборна стрелба в градски условия, това препраща темата към терористични способи, които системно се използват за нападения срещу българите. Затова, позицията на Външно министерство на Северна Македония, е „меко казано“ подигравателна и не отговаря на реалността“ – коментира за Радио Благоевград Виктор Стоянов, който припомни, че досега няма нито един осъден нападател срещу българската общност в Северна Македония.

Според него, българската страна трябва да настоява и пред европейските институции за справедливо наказание на извършителите.

Председателят на Фондация „Македония“ има съмнение, че Скопие ще предприеме адекватно съдебно преследване на подобни нападения, с цел да оправдае провала на евроинтеграцията си.

Чуйте и още в интервюто на Биляна Славчева с Виктор Стоянов:

Междувременно, българското външно министерството осъди категорично сериозното криминално деяние срещу българския Клуб „Цар Борис III“ в Охрид. Министерството очаква компетентните власти в Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу българския клуб.

Във връзка със случая, днес в Министерството на външните работи ще бъде извикана на среща извънредния и пълномощен посланик на Северна Македония г-жа Агнеза Руси-Поповска, на която ще бъде връчена протестна нота – съобщи БНР.


Вижте още

Народни носии "оживяха" в музея в Благоевград

Изложбата от висококачествени фотоси на носии е подредена в етнографската част от експозицията на музея в Благоевград. Тя е финалната публична изява на дейностите по проекта „Наследството на българите бежанци – дигитални образи, форми и багри“, по който музейните специалисти работят от миналата година. Проектът е реализиран от РИМ Благоевград с..

публикувано на 30.03.23 в 16:18

Литературният клуб „Порив“ и опитите за летене

Поезия, проза, сатира, за приятелството, вдъхновението, за непрекъснато търсене на по-високото стъпало, за опитите за летене, за живота и неговите нюанси говорихме в студиото на Радио Благоевград с одухотворените представители на благоевградския литературен клуб „Порив“. Инициатор за създаването на „Порив“ е авторът и преподавател Спасимир..

публикувано на 30.03.23 в 13:33

Община Дупница обновява спортната база

Почти е завършен ремонтът на спортното игрище до стадион „Бончук“ в Дупница. От години хората в района го наричат „Шмиргело“. Остава да порасте и тревата. Това означава, че детските отбори на „Марек“ вече ще тренират не по селските стадиони в общината, а на тренировъчното игрище. Финансирането на ремонта е със средства, осигурени от общината...

публикувано на 29.03.23 в 09:52

"На меНе ми пука!": Младите хора и политиката

Тази седмица в рубриката "На меНе ми пука!" поставяме акцент върху младите хора и отношението им към политическите процеси у нас - интересуват ли се младежите от политика, упражняват ли правото си на глас, има ли общ език между политиците и младите хора? Рубриката "На меНе ми пука!" е съвместен продукт на Младежки център RAISE YOUTH – Брезник и..

публикувано на 28.03.23 в 10:35
Палми Ранчев

Палми Ранчев: Надявам се, че обществото ни има възможността да излезе от този кошмарен ред, който му е наложен

Днес в Градската художествена галерия – Благоевград бяха представени двете най-нови книги на Палми Ранчев – сборникът с избрана поезия "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства" и романът "Хаосът в играта на джаги". Думите, послужили за заглавие на тази публикация, са част от разговора на Валентин Дишев с Палми Ранчев, Георги..

публикувано на 27.03.23 в 23:31

До дни може да бъде затворен и българският клуб в Охрид

Бъдещето на българските клубове и дружества в Северна Македония е застрашено. До дни е възможно да бъде закрит и Българският клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, защото " такава е политиката на Северна Македония срещу България" . Такова мнение изрази в ефира на Радио Благоевград Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония". Потърсихме го за..

публикувано на 27.03.23 в 15:40

Как да следим цените на храните?

foodprice.bg e адресът, на който вече е активна новата интернет платформа, на която можем да следим цените на храните в търговската мрежа. Тя ще съдържа информация за около 50 хранителни продукта от първа необходимост, но засега можем да проследим цените на около 30 хранителни продукта от „малката потребителска кошница“. „Това е началото на..

публикувано на 27.03.23 в 13:52