Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Николай Петков: Постигнатото съгласието на СОР27 за създаване на фонд “Загуби и щети” е напредък

Съгласието за създаване на нов фонд “Загуби и щети”, който трябва да покрива загубите на по-бедните страни, засегнати от въздействието на климатичните промени, е безспорно добрата новина от завършилата в Египет  27-ма годишна Конференция на ООН по изменението на климата, наричана  още срещата на страните – COP27. За първи път в документ, приет по време на COP, се споменават термини, като: повратни точки и природно-базирани решения; за първи път е предвидена секция за горите и се посочва, че климатичните проблеми са способни да създават проблеми с храните. 

Предстои да се види как фондът “Загуби и щети” ще заработи, но “ангажиментите на страните в областта на климата не трябва да бъдат оставяни само на световните климатични конференции“, коментира за Радио Благоевград Николай Петков от екологичното сдружение „За Земята“. Той посочи още, чесред добрите новини от конференцията е подписаното от Бразилия, Индонезия и Демократична република Конго съвместно изявление за координиране на опазването на горите в тези страни, в които се намират над 50% от тропическите гори в света. След избора на Лула да Силва за президент на Бразилия през миналия месец, се очаква обрат в зелените политики в тази страна, ограничаване на сечта в Амазонската джунгла, активна работа  за  пълното възстановяване на Амазония. 

За съжаление, не бе постигнат напредък относно продължаване на ангажиментите на Парижкото споразумение, тъй като те трябва да бъде надградени. А в момента, всяка една държава в света, според научни оценки, не успява да изпълни изискванията на Парижкото споразумение “, каза още екологът.

Интервюто с Николай Петков чуйте в звуковия файл.Вижте още

Виктор Стоянов: Отношението на Северна Македония към България е унизително

Нито един български гражданин, от пътуващите до Северна Македония, не е бил допуснат да се поклони на гроба на Гоце Делчев в Скопие и да постави цветя по повод отбелязването на 151 години от рождението му на 4 февруари. Десетки българи са получили документ, в който пише, че са заплаха за националната сигурност на Северна Македония, като по този..

публикувано на 06.02.23 в 13:26

Николай Петков: Все още не е стартирала програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на фотоволтаици

Министерството на енергетиката обяви първи февруари 2023 година като ориентировъчна дата за стартиране на Програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на инсталации с фотоволтаици или инсталация на солари за топла вода.  Но процедурата по нея все още не е отворена. „ В системата ИСУН тя фигурира дори като приключила. Предполагам, че..

публикувано на 06.02.23 в 09:15
Спални места и РИА

Спални места и РИА представят „Още една“

РИА влиза в колаборация със Спални места в поп-пънк сингъла „Още една“. Музикантите се познават отдавна, имали са множество общи концерти и участия в благотворителни събития. „Още една“ е съвременен разказ за парти вечер във вторник. Група Спални места е създадена през 2018 г. и оттогава не спира да провокира многобройните си почитатели...

публикувано на 05.02.23 в 15:08
Манол Пейков

35 минути с Манол Пейков, 35 минути с морала и съпричастността

Предлагаме Ви запис от разговора на Валентин Дишев с Манол Пейков, посветен на благотворческите инициативи в подкрепа на Украйна, които в последните 11 месеца реализира един от най-изявените и важни български книгоиздатели, човек с активна гражданска, а оттам – и политическа позиция:

публикувано на 04.02.23 в 19:04

Празнуваме Зимния Симеоновден

На 3 февруари Православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Денят след Сретение Господне (2 февруари) се чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна. Според фолклорната традиция днес е зимният Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Тогава празнуват и носещите това..

публикувано на 03.02.23 в 18:20

Вилиан Стефанов: Човек може много, стига да има нужната мотивация

„ Ние можем много, човек е способен на много, стига да има нужната мотивация, стига наистина да пожелае нещо и наистина да го почувства като свое, като една своя истинска цел. В личен план разбрах, че тези пътувания ме правят по-силен, не само физически, но и психически “, сподели за Радио Благоевград страстният пътешественик Вилиан Стефанов...

публикувано на 03.02.23 в 10:35

Фондация спасява животи с инициативата: Дари стар акумулатор за нов дефибрилатор

Стар автомобилен акумулатор за нов дефибрилатор. Интересната инициатива е на фондация „Първите три минути“, която се занимава с внедряване на съвременните стандарти и средства за оказване на първа помощ в България. „Първата помощ в цял свят се развива непрекъснато. Има много нововъведения, едно от най-съществените е осигуряването на автоматични..

публикувано на 02.02.23 в 14:06