Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На 29 ноември бъдете част от световната инициатива „Щедрият вторник“!

„Включете се на 29 ноември в Щедрия вторник, денят, който връща сърцата ни на мястото им, след като сме ги „похарчили” около истерията на Черния петък!“, призоваха от фондация „BCause“, партньор на глобалната инициатива за България. За Радио Благоевград, Гергана Павлова от организацията поясни, че „Щедрият вторник“  е глобална инициатива, появявала се  в САЩ през 2012 г. като отклик на „Черния петък“ и манията за безконтролно пазаруване на твърде много и ненужни вещи. В България инициативата започна през 2018 година, като дава възможност на бизнеса, благотворителните организации и местните общности да обединят усилия в подкрепа на важни за обществото каузи и да напомнят на хората, че дарителството е неотменна част от ежедневието ни и начин да използваме парите си, за да променим нечий живот. 

Основната ни цел е да си припомним кои са важните неща в живота на всички ни по цял свят, тъй като самият ден се отбелязва в над 100 страни“, казаоще Гергана Павлова  и поясни, че „ това, което приканваме широката общественост да направи, е да дари за кауза, която и е на сърце. Към момента са се включили 22 организации с различни каузи“.

В сайта Платформата.бг (https://platformata.bg/bg/) както и на сайта на DMSbg.com (https://dmsbg.com/) ще намерите всички организации, част от кампанията „Щедрият вторник“. Всяка една от тях има своята уникална дума за дарителски SMS на номер 17 777.

Интервюто с Гергана Павлова чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Фокус-точка Благоевград с подкрепа за социалните предприятия

В Благоевград е създадена една от шестте регионални фокус-точки по проект „Развитие на социалната икономика“, който се реализира от Министерството на труда и социалната политика по Плана за възстановяване и устойчивост. Основната цел на фокус-точките е да бъде насърчена социалната икономика. По проекта ще бъде създадена и виртуална платформа, чрез..

публикувано на 28.09.23 в 12:39

Новите адаптирани ваксини срещу COVID-19 са в РЗИ-Благоевград

„ Новите адаптрани ваксини на „Пфайзер“ срещу COVID-19 са налични в Регионална здравна инспекция – Благоевград “ – това заяви в интервю за БНР-Радио Благоевград д-р Павлин Янкулски. По думите му е препоръчително да се поставят на лица с хронични заболявания, както и на хора над 60 години. Няма никакви противопоказания за поставянето им, с..

публикувано на 28.09.23 в 11:34

Пенсионерите не правят зимнини, минават с едно бурканче от магазина

В голям диапазон са цените на зеленчуците на благоевградския пазар. Търговците казват, че има за всички, но все повече пада покупателната способност на българина. От 1,50 до 4,50 лева се търгуват доматите на пазара в Благоевград. Цените на чушките също варират от 1,60 до 3 лв. И въпреки че на тържището е много оживено, повечето търговци..

публикувано на 27.09.23 в 12:16
Денис Никифоров

Денис Никифоров за ключовите принципи на позитивната психология

Позитивната психология ни помага за развитие на силните страни на характера, личностния растеж, мотивация, както и работа върху позитивните когнитивни процеси. Това каза магистър психологът Денис Никифоров, гост в предаването „Ефир за приятели” на Радио Благоевград . В своята практика той ползва парадигми на позитивната психология, като съчетава..

публикувано на 27.09.23 в 11:21

Чистотата на въздуха е пряко свързана с качеството на живот

Д-р Ангел Джамбов е част от екипа учени, осъществили първите по рода си български проучвания за обществено-здравните ефекти от замърсения въздух в родните градовете. За първи път в нашата страна се прави изследване за краткосрочните ефекти на замърсяването на въздуха върху хоспитализациите, за първи път обхваща толкова дълъг период от време (от..

публикувано на 27.09.23 в 09:52

Цените на бензина и дизела ще се увеличават

От Русия спряха доставките на гориво за повечето европейски страни с изключение на четири - Беларус, Армения, Казахстан и Киргизстан. Това означава, че българската рафинерия в Бургас скоро ще трябва да преработва петрол, който не е от Русия. Според председателя на Българската газова асоциация Пламен Павлов, с когото разговаряхме в ефира на Радио..

публикувано на 27.09.23 в 09:32

Красимир Герчев: Искам община Разлог да се развива

Красимир Герчев е кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Разлог в предстоящите избори на 29 октомври 2023 година. В интервю за Радио Благоевград и за първи път пред медия той коментира предсрочното  прекратяване на кметските му пълномощия този мандат, заради конфликт на интереси. „ В нито един момент не съжалявам, че съм работил по този..

публикувано на 26.09.23 в 14:45