Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Младите срещу СПИН

Българският Червен кръст и неговата младежка организация ще отбележат Световния ден за борба със СПИН – 1-ви декември с редица инициативи. Всички желаещи могат да се включат в различни игри, сред които „Клуб на късмета“, “Линия на риска“ и „Послания за стигмата“.

Още за инициативите, които се предвиждат разясниха в предаването „Приемна в ефир“ Ния Гогушева, доброволец в Българския младежки червен кръст – Благоевград и Мартин Станоев, председател на Общинския младежки парламент в града.

„За начало сме подготвили раздаването на червени лентички и брошури с информация за СПИН в центъра на Благоевград. По късно през деня ще бъдат организирани презентации и игри по темата в местно заведение. Караоке е предвидено за края на вечерта“, обясни Ния Гогушева. 

През уикенда е предвидено обучение по превенция и рисково сексуално поведение на доброволците от БМЧК – Благоевград. Планирани са и посещения в различни училищата в Благоевград, за да може информацията да достигне до широк кръг млади хора.

В Кюстендил доброволците на БМЧК ще отбележат този ден в 3 училища на територията на града – ЕГ «Д-р П. Берон», ПМГ «Проф. Е. Иванов» и ПГИМ «Й. Захариев», като ще проведат обучения по темата в три паралелки във всяко училище. 

Презентацията включва кратка, но полезна информация по темата, както и състезателна игра между отбори с въпроси с различна степен на трудност. Ще бъдат заснети и клипчета с играта «Мит или реалност», която доброволците ще играят без предварително предупреждение, с цел заснемане на автентичните им реакция. Клипчетата ще бъдат публикувани в Инстаграм профила на БМЧК – Кюстендил.

Доброволците на БМЧК – Перник ще отбележат Световния ден за борба със СПИН като в три от гимназиите в Перник (ПМГ "Хр. Смирненски", ГПЧЕ "С. Радев" и СУРИЧЕ "Д-р П. Берон") ще влизат в 9, 10 и 11 -те класове с изготвена презетация на тема ХИВ/СПИН и КАХУТ.  Ще раздават червени лентички в знак на съпричасност, а също и ще разпространят информационни материали, съвместно с РЗИ-Перник.

 Регионалната здравна инспекция в Благоевград провежда първия етап от Националната АНТИСПИН кампания в периода 01-09.12.2022г.

БНР подкасти:

Вижте още

Д-р Атанас Банчев: Нова генна терапия може завинаги да излекува пациенти с хемофилия В

Нова генна терапия при хемофилия В беше препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към ЕВропейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Преди това терапията беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата. Това е първата генна терапия за лечение на тежка и умерено тежка хемофилия В...

публикувано на 02.02.23 в 11:16

48-мото Народно събрание не реши най-важните проблеми

48-мото Народно събрание не реши най- важните проблеми. Т ова можем да кажем, ако коментираме парламентаризма в страната от гледната точка на политиката. Проблемите, обаче, са свързани с речта на политиците, дори от парламентарната трибуна. България е парламентарна република и очакванията са, че там ще се коментират и решават най-важните..

публикувано на 02.02.23 в 10:01

„Предпазване на младите хора от престъпления“

Дванадесетокласниците от Благоевград са включени в пилотен проект на Националната превантивна програма „Предпазване на младите хора от престъпления“.  Инициативата за разработване на програмата е на Главната  дирекция „Национална полиция“, сектор „Контингент и превенция“.  „Целта на инициативата е предприемане на мерки от полицейските органи за..

публикувано на 01.02.23 в 17:02

Д-р Цв. Гълъбова: Биполярното разстройство е сред тежките психични болести

Директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова  коментира в специализираното предаване „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград биполярното разстройство като заболяване – причини, характерни прояви, фази, терапии. „Биполярното разстройство е една от тежките психични болести. Ние ги разделяме на..

публикувано на 01.02.23 в 16:14

Ученици и пенсионери с по-евтини абонаментни карти за градския транспорт в Благоевград

След министерското постановление за намаляване на транспортните разходи за учащи и пенсионери, от днес абонаментната карта за ученици и студенти за всички градски линии в Благоевград ще струва 20 лв., вместо досегашните 32 лв., а за пенсионери 30 лв., вместо 39. За децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни. Намаленията са съобразени..

публикувано на 01.02.23 в 15:25

Петър Попангелов: „Спортът за един мирен свят“ – не е клише!

Петър Попангелов е най-успешният български скиор в алпийските дисциплини. „Липсва ми емоцията от големите състезания, компенсирам я с гледане на световната купа“,  коментира за Радио Благоевград Попангелов, който си спомня с носталгия за изминалите години. „Преди 40 хората бяха с друго възпитание, сега е съвсем различно. Светът и спортът..

публикувано на 01.02.23 в 15:12
Весела Чобанова

Весела Чобанова: Израел е страната на моето сърце

Река Йордан е една от свещените дестинации за християнитe. В Библията разказва, че именно там в нейните води свети Йоан Кръстител е кръстил Исус Христос. Свещената река е с дължина малко над 250 километра, преминава през Израел, Западния бряг и Йордания, и се влива в Мъртво море.  Река Йордан протича и през Галилейското езеро. Какво..

обновено на 01.02.23 в 10:02