Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С 29% са поскъпнали храните спрямо миналата година

Изпратихме месец ноември с постъпателно увеличение на цените на основните хранителни продукти. Тенденцията е постоянна, но е нагоре. Какво да очакваме през празничния месец декември и как да пазаруваме разумно по Коледа и Нова година? Потърсихме за коментар Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

„Положителният процес към намаляване от лятото е ликвидиран и сега се върнахме към нивата, като среден базис на цените на основните храни от „потребителската ни кошница“, към периода от пролетта. На практика, имаме пиковата стойност от месец май или 29 % разлика в нивата на цените от 2021 година“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов.

Свинското месо и зелето запазват цените от миналата година, но най-осезателно е увеличението при кашкавала с 45%. Като цяло, поскъпването при млечните продукти на годишна база, е около 33%.

Вече трудно се намира сирене под 20 лева за килограм и кашкавал под 30 лева. Има и примери за цени на кашкавала около 35 лева. Затова, не малка част от потребителите, купуват или по-малко количество, или предпочитат по-евтините имитиращи млечни продукти. Ще се превърнат ли в деликатес млечните продукти – попитахме още Владимир Иванов.

„Те вече са деликатес за българската трапеза. Цени от 30 – 35 лева за кашкавал, каквито се наблюдават, са твърде високи, несъразмерни, тъй като цената към дадения момент е около 16 – 16.50 лева за килограм на едро. Говорим за високо качество, но разликата е огромна. Затова се обръщам към потребителите, когато пазаруват, нека много добре да си правят сметка, да се оглеждат, да търсят информация и да не способстват за реализацията на подобни недобри търговски практики“ – посъветва експертът.

Владимир Иванов подчерта, че не трябва да очакваме поскъпване на рибата за предстоящия празник Никулден. Това се отнася и за останалите хранителни продукти, защото има добро предлагане на храни на пазара, даже в излишък. Не трябва да очакваме апокалиптични картини, а по-скоро запазване на настоящата тенденция.

„Зимата ще е тежка, но не и апокалиптична. Сериозно повишение на цените на храните не трябва да очакваме. Друг е въпросът, ако се съпостави с нивата на доходите, откъдето явно идва драмата. Няма условия за предизвикване на някакви бурни пазарни процеси, естествено, ако не ескалира напрежението в Украйна“ – уточни още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Владимир Иванов посъветва потребителите да внимават откъде и какво купуват, да не купуват на всяка цена, да не се подават на паниката, а да търсят сериозен източник на информация, особено по отношение на стоките с лошо качество.

„Ако си купим свинско месо и зеле за празничната трапеза, ще платим точно толкова, колкото и миналата година. Всичко зависи от това, какво ще сложим на коледната трапеза и разходите, които ще направи домакинството, извън пазара за храни, тъй като драмата настъпва, когато разходите изпреварват доходите. Но, като цяло, имаме един добре структуриран пазар в едни конкурентни отношения, тоест, от гледна точка на пазара, драма няма“ – категоричен е Владимир Иванов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов:Вижте още

Народната певица Соня Михайлова: Музиката сбъдва мечти

Народната певица Соня Михайлова от симитлийското село Брежани  е един от най-разпознаваемите гласове, изпълняващ традационен фолклор. За първи път запява, когато е била на две години и вече двайсет и две години песента е нейната съдба. „Песента за мен е едно удовлетворение, голямо щастие. Използвам я предимно, за да избягам от тъгата и..

публикувано на 27.01.23 в 14:27
Румен Петков

Новото обединение „Левицата“ ще се яви на парламентарните избори през април

Широкото ляво обединение, наречено “Левицата”, заяви намерението си да се яви на предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 2-ри април. „Това не е формат, насочен срещу БСП или някоя друга партия, а е формат, насочен към доверието на българските граждани и хората, които имат усещането за принадлежност към род и към България.“ Това..

публикувано на 27.01.23 в 11:58
Станислав Балабанов

Станислав Балабанов: Настоящите политически играчи сринаха напълно доверието в парламентаризма

В началото на седмицата от партия "Има такъв народ" стартираха подписка за национално допитване с въпроса: "Подкрепяте ли провеждане на избори за Велико Народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна в президентска република?". Темата коментира в седмичното предаване за политика..

публикувано на 27.01.23 в 11:30

Няма забрана за пътуване в Северна Македония

Няма забрана за пътуване в Северна Македония. Това заяви почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов в ефира на Радио Благоевград . Изглежда информациите от Скопие се оказаха поредната медийна лъжа. Вероятно в столицата на западните ни съседи си дават сметка, че няма как да забранят на двама евродепутати да посещават тази..

публикувано на 27.01.23 в 11:01

MINNA с нова вълнуваща песен – „Девойче“

Мина Сучева – MINNA представи новата си песен със заглавие „Девойче“. Песента съчетава български фолклор и модерни клубни ритми. MINNA споделя, че този проект е изключително вълнуващ и много скъп за нея. Официалната премиера на „Девойче“ се състоя на 24 януари.  Тази дата е избрана не случайно, тогава е роден бащата на младата изпълнителка,..

публикувано на 26.01.23 в 10:59

Крепостта „Момина кула“ – неразкритото съкровище на Неврокопско

За крепостта „Момина кула“, която се намира между град Гоце Делчев и село Делчево, не се знае много, но мястото може да се превърне в поредната туристическа атракция за региона, ако се проучи и консервира. Средновековното отбранително съоръжение е разположено на островърхо възвишение, от север и запад то е ограничено от дълбоки дерета, а от юг –..

публикувано на 26.01.23 в 10:53

„Висящо добро“ или как хора с добри сърца помагат на нуждаещи се в Дупница

Група доброволци, лекар, журналист, студенти и общественици в Дупница обединяват у силията в помощ на бездомните и социално слаби хора. От няколко години тяхната неформална задруга организира различни благотворителни акции. Една от тях е „Споделената зима е топла“, затова обличат дърветата с шалове и палта, за да може всеки, който мръзне..

публикувано на 26.01.23 в 10:39