Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Сабахлъков: Само обединени можем да решим проблемите в земеделието

Земеделци излязоха днес на протест край Симитли, заради сериозните проблеми в Сектора, които от години нямат решение, а се трупат и нови. Стратегическият план за земеделие, занижените ставки за подпомагане и като цяло бъдещето на българското селско стопанство, което за съжаление става все по-неатрактивно за родните фермери, са само част от проблемите, които поставят недоволните земеделци.

Иван Сабахлъков, председател на Сдружение „Басма“ и земеделски производител от Хаджидимово, който е един от активно протестиращите през последните години, няма да участва в днешния протест.

Попитахме го защо:

„Аз съм участвал в много протести, но през годините виждаме, че проблемите се наслагват, а няма решение. Решават се частично, утолява се напрежението, а пак си оставаме по старому. Моето мнение, като активно протестиращ през последните 20 години е, че трябва да се обединим всички земеделски производители и да ги поставяме ребром нещата, а не, като си реши някой личния проблем и до там стихват протестите. Иначе, винаги подкрепям протестите, защото това е най-правилният начин да бъдат чути исканията на хората. Това е най-демократичният начин, но когато, конструкцията е сбъркана, в частност в Сектор „Земеделие“, колкото и да протестираме, стигаме до един извод, че ще постигнем същото нещо“ – коментира за Радио Благоевград Иван Сабахлъков.

Според земеделеца, българските стопани все още не могат да усетят, че България е част от Европейския съюз и от Европа. Това е глобалният проблем, който се наблюдава през последните 20 години.

„Вече сме на прага на четвъртия програмен период, а ние сме в същото положение. Значи, проблемът си е в нас, а не в Европа, защото всички виждаме, че Европа дава, но то не стига до българския земеделец. Затова казвам, че нещо е сбъркано в конструкцията на самата държава и в Сектор „Земеделие“ – категоричен е фермерът. Затова, според него е наложително да се създадат сдружения, конфедерации, в които земеделците да защитават интересите си. В противен случай, българското земеделие ще остане неатрактивно за стопаните. Поради тази причина, повечето от тях предпочитат да работят в чужбина.

Според Иван Сабахлъков, вече е налице демографски проблем и в Сектор „Тютюнопроизводство“. Селата се обезлюдиха, няма поминък, а всички цигарени фабрики в страната, освен в Пловдив, са затворени.

„В момента този отрасъл е към замиране. Самите фирми, които изкупуват тютюна, започнаха да бягат и се насочват към чужди пазари. Защо държавата нехае за този поминък, при положение, че толкова голям процент от акциза  влизаше в хазната? Унищожихме един отрасъл, който създаваше и поминък и доходност. Но, явно ние в България, се самоунищожаваме и мислим, че някой друг ни е виновен“ – коментира още земеделецът.

Той съобщи, че само една фирма е предложила кашони за изкупуването на тютюна в гоцеделчевско и все още не е ясно, кога ще стартира реално изкупната кампания.

Според Сабахлъков, цената, която би трябвало да получат стопаните за доброто качество на тютюна тази година, е около 12-13 лева за килограм, но очакванията са фирмите да предложат около 8-9 лв.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Иван Сабахлъков:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10

България и светът отбелязаха Часа на Земята

От Мадрид до Ханой и от Хелзинки до Кейптаун светът отбеляза Часа на Земята. За 18-а поредна година WWF направи милиони хора съпричастни към каузата за опазване на околната среда. Хиляди емблематични сгради изгасиха светлините за един час между 20:30 и 21:30, за да отдадат почит към природата и да изпратят послание към бизнеса, правителствата и..

публикувано на 25.03.24 в 13:22

Местна власт и бизнес ще развиват селски туризъм в село Ключ

Петричкото село Ключ има потенциал за развитието на селски туризим. В това са убедени кметът Македонка Иванова и представителите на местния туристически бизнес, които вече реализират различни идеи това да се  случи. Красивата природа, на скътаното в полите на планина Беласица населено място, богатата история на околността, свързана с цар Самуил и..

публикувано на 25.03.24 в 11:19

Емисиите от метан трябва да бъдат намалени с 30% до 2030 година

Метанът продължава да нараства в глобален мащаб, той е вторият по значение парников газ, отговорен за около 1/3 от повишението на глобалната температура. Най-съществени са емисиите в земеделието и енергийният сектор, както и от гниещи отпадъци.   „ Има цел за намаляването им с 30% до 2030 година, подписана още през 2021 година в Глазгоу в..

публикувано на 25.03.24 в 09:12

Деца от цялата страна очакват голямото Априлско състезание по четене с разбиране

През април – месецът на детската книга, образователната платформа Книговище кани децата от цялата страна да се включат в националното Априлско състезание по четене с разбиране. Онлайн съревнованието започва в 00.00 часа на 1 април на knigovishte.bg и ще продължи до 30 април. През своите детски профили в платформата децата решават..

обновено на 24.03.24 в 13:47