Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Иван Сабахлъков: Само обединени можем да решим проблемите в земеделието

Земеделци излязоха днес на протест край Симитли, заради сериозните проблеми в Сектора, които от години нямат решение, а се трупат и нови. Стратегическият план за земеделие, занижените ставки за подпомагане и като цяло бъдещето на българското селско стопанство, което за съжаление става все по-неатрактивно за родните фермери, са само част от проблемите, които поставят недоволните земеделци.

Иван Сабахлъков, председател на Сдружение „Басма“ и земеделски производител от Хаджидимово, който е един от активно протестиращите през последните години, няма да участва в днешния протест.

Попитахме го защо:

„Аз съм участвал в много протести, но през годините виждаме, че проблемите се наслагват, а няма решение. Решават се частично, утолява се напрежението, а пак си оставаме по старому. Моето мнение, като активно протестиращ през последните 20 години е, че трябва да се обединим всички земеделски производители и да ги поставяме ребром нещата, а не, като си реши някой личния проблем и до там стихват протестите. Иначе, винаги подкрепям протестите, защото това е най-правилният начин да бъдат чути исканията на хората. Това е най-демократичният начин, но когато, конструкцията е сбъркана, в частност в Сектор „Земеделие“, колкото и да протестираме, стигаме до един извод, че ще постигнем същото нещо“ – коментира за Радио Благоевград Иван Сабахлъков.

Според земеделеца, българските стопани все още не могат да усетят, че България е част от Европейския съюз и от Европа. Това е глобалният проблем, който се наблюдава през последните 20 години.

„Вече сме на прага на четвъртия програмен период, а ние сме в същото положение. Значи, проблемът си е в нас, а не в Европа, защото всички виждаме, че Европа дава, но то не стига до българския земеделец. Затова казвам, че нещо е сбъркано в конструкцията на самата държава и в Сектор „Земеделие“ – категоричен е фермерът. Затова, според него е наложително да се създадат сдружения, конфедерации, в които земеделците да защитават интересите си. В противен случай, българското земеделие ще остане неатрактивно за стопаните. Поради тази причина, повечето от тях предпочитат да работят в чужбина.

Според Иван Сабахлъков, вече е налице демографски проблем и в Сектор „Тютюнопроизводство“. Селата се обезлюдиха, няма поминък, а всички цигарени фабрики в страната, освен в Пловдив, са затворени.

„В момента този отрасъл е към замиране. Самите фирми, които изкупуват тютюна, започнаха да бягат и се насочват към чужди пазари. Защо държавата нехае за този поминък, при положение, че толкова голям процент от акциза  влизаше в хазната? Унищожихме един отрасъл, който създаваше и поминък и доходност. Но, явно ние в България, се самоунищожаваме и мислим, че някой друг ни е виновен“ – коментира още земеделецът.

Той съобщи, че само една фирма е предложила кашони за изкупуването на тютюна в гоцеделчевско и все още не е ясно, кога ще стартира реално изкупната кампания.

Според Сабахлъков, цената, която би трябвало да получат стопаните за доброто качество на тютюна тази година, е около 12-13 лева за килограм, но очакванията са фирмите да предложат около 8-9 лв.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Иван Сабахлъков:БНР подкасти:

Вижте още

Д-р Атанас Банчев: Нова генна терапия може завинаги да излекува пациенти с хемофилия В

Нова генна терапия при хемофилия В беше препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към ЕВропейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Преди това терапията беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата. Това е първата генна терапия за лечение на тежка и умерено тежка хемофилия В...

публикувано на 02.02.23 в 11:16

48-мото Народно събрание не реши най-важните проблеми

48-мото Народно събрание не реши най- важните проблеми. Т ова можем да кажем, ако коментираме парламентаризма в страната от гледната точка на политиката. Проблемите, обаче, са свързани с речта на политиците, дори от парламентарната трибуна. България е парламентарна република и очакванията са, че там ще се коментират и решават най-важните..

публикувано на 02.02.23 в 10:01

„Предпазване на младите хора от престъпления“

Дванадесетокласниците от Благоевград са включени в пилотен проект на Националната превантивна програма „Предпазване на младите хора от престъпления“.  Инициативата за разработване на програмата е на Главната  дирекция „Национална полиция“, сектор „Контингент и превенция“.  „Целта на инициативата е предприемане на мерки от полицейските органи за..

публикувано на 01.02.23 в 17:02

Д-р Цв. Гълъбова: Биполярното разстройство е сред тежките психични болести

Директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова  коментира в специализираното предаване „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград биполярното разстройство като заболяване – причини, характерни прояви, фази, терапии. „Биполярното разстройство е една от тежките психични болести. Ние ги разделяме на..

публикувано на 01.02.23 в 16:14

Ученици и пенсионери с по-евтини абонаментни карти за градския транспорт в Благоевград

След министерското постановление за намаляване на транспортните разходи за учащи и пенсионери, от днес абонаментната карта за ученици и студенти за всички градски линии в Благоевград ще струва 20 лв., вместо досегашните 32 лв., а за пенсионери 30 лв., вместо 39. За децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни. Намаленията са съобразени..

публикувано на 01.02.23 в 15:25

Петър Попангелов: „Спортът за един мирен свят“ – не е клише!

Петър Попангелов е най-успешният български скиор в алпийските дисциплини. „Липсва ми емоцията от големите състезания, компенсирам я с гледане на световната купа“,  коментира за Радио Благоевград Попангелов, който си спомня с носталгия за изминалите години. „Преди 40 хората бяха с друго възпитание, сега е съвсем различно. Светът и спортът..

публикувано на 01.02.23 в 15:12
Весела Чобанова

Весела Чобанова: Израел е страната на моето сърце

Река Йордан е една от свещените дестинации за християнитe. В Библията разказва, че именно там в нейните води свети Йоан Кръстител е кръстил Исус Христос. Свещената река е с дължина малко над 250 километра, преминава през Израел, Западния бряг и Йордания, и се влива в Мъртво море.  Река Йордан протича и през Галилейското езеро. Какво..

обновено на 01.02.23 в 10:02