Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тeодор Ушев: Все по-малко виждам хора, склонни да се променят

Избрахме за заглавие тези думи на Теодор Ушев от разговора му с Георги Гаврилов, защото са и отговор, и въпрос на и за всичко, което води към енергийния център на това интервю: промяната, как можем да влияем на вече променящото се, има ли я волята за това, какви са „инструментите“, които я правят възможна, „механизмите“, които я спират…

В разговора – записан след премиерата на филма "φ 1.618", режисиран от Тео Ушев – който можете да чуете изцяло, е казано и:

„Представете си човек, който не е правил нищо друго, освен да преписва книги. Той е съставен от цитати, той е книгите, които е преписвал… Осъзнах, че Криптон е мое алтер его. И си казах „Щом правя филм за един преписвач, тогава ще направя „преписан“ филм, „копиран“ филм. Затова и вмъкнах всичките тези цитати от мои любими филми вътре – много от кадрите са буквални цитати и заемки от филмите, които харесвам. Същото се отнася, освен за филми, и за художници – много картини са цитирани, като сцени, като кадър Много важно беше за мен да накарам актьорите да „не играят“. Непрекъснато им повтарях „По-малко, по-малко“ (този фрагмент цитираме като тема за размисъл на критиците – ако превръщат в прицел на своята критика това, което режисьорът е искал да направи, сочейки го като недостатък, свидетелствайки, че той е успял да направи това, което е искал да направи, какво критикуват? Един от отговорите на Ушев в интервюто е „Всеки гледа различен филм“).

И: „Никога не съм бил икономически емигрант. Аз съм „културен емигрант“. Бих се върнал в момента, в който усетя една културна база, една културна, артистична атмосфера и маса, която е готова да направи една миниреволюция в културата и общественото съзнание. Хора, които са чисти, идеалистични – хора, които искат да променят средата… Въпросът не е в бройката, а в силата, която да промени тази атмосфера. Когато се появят едни такива малки пространства (бел. ред.: сочи към пространството на „Хралупата“, в което се провежда разговора) – знаем, че когато тръгват явления в културата, те винаги тръгват от едни такива малки места, от едни независими пространства. Обаче за да се развият тези пространства, трябва да има финансова помощ от някой. Критична културна маса, която да потребява културата, която тези места произвеждат. И когато тази маса се разрасне до мащаби, близки на мейнстрийма, когато тези малки културни създавания се разширят до размерите на цялата държава… тогава имаме налице трансформация, която е готова да направи революция в културата. И това по-скоро не е революция – това е еволюция. И когато има много такива хора, аз с удоволствие бих се върнал и бих участвал в този процес.

Въпросът е, че тази група трудно се създава в България, защото съзнателно, съзнателно така наречените „финансиращи органи“ вкарват разнобой между тях чрез начина си на финансиране…“.

В интервюто можете да чуете още:

„Всяка диктатура се продава в началото като „повече свобода”.

„Всяко стихотворение, всяка книга, всяка картина, всеки филм е инструмент за поправяне на света“.

Изкуството трябва да е честно. Това е единственият начин по който може да се интепретира и критикува изкуството – доколко то е честно“.

Чуйте целия разговор:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Методи Байкушев: Нов дълг от 14,5 млн. лв. няма да увеличи финансовата тежест за хората

Поемането на нов дълг в размер до 14,5 милиона лева няма да увеличи финансовата тежест за гражданите.  В момента ние плащаме по около 340 000 лева всеки месец главници и лихви по седем кредита. Само миналата година Общината изтегли кредити в размер на 10 милиона лева. През юни месец пък предстои да погасим окончателно дълг от 2019 година. Той е..

публикувано на 19.04.24 в 13:09

Великденски акции в Кочериново

Великденски инициативи организират от „Заедно за успех“ в Кочериново. По традиция екипът на сдружението обединява усилия заедно с учениците от Средно училище „Христо Ботев“ в града. В навечериeто на светлия празник в арт работилниците деца и младежи ще изработват креативни изделия, с които ще се включат в благотворителния базар. Това..

публикувано на 19.04.24 в 11:29

Фотоизложба в защита на човешките права

„Без расизъм в изборната кампанията за Европейски парламент” – това е призивът на най-новата инициатива на  сдружение „Мулти култи колектив“. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се посочат вредните последици от расизма в различни социални аспекти, включително като предизборен политически инструмент в българските политически..

публикувано на 19.04.24 в 10:40

Модернизират детската градина в Брезник

Модернизация на образователната среда в детска градина “Брезица” в град Брезник предстои да бъде извършена. Целта е постигане на високо ниво на енергийната ефективност и близко до нулевото потребление на енергия. Финансирането е по инвестиционен проект, който вече е одобрен и предстои реализацията му. „Това е един дълго чакан и желан проект от..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

17 април - Международен ден на хайку поезията

От 2012 година  на 17 април светът отбелязва Международния ден на хайку поезията.   Това е традиционна японска лирическа поезия, която се отличава с изключително кратко изложение. Въпреки че се състои само от три реда,  хайку може да изрази дълбочината на човешката душевност, учи ни да забелязваме наглед малките неща и случки в живота. „ Ние..

публикувано на 17.04.24 в 17:20

Проблемите с изсечените дървета в Дупница остават

В неделния ден още в ранни зори бяха изсечени 13 дървета на централния площад „Свобода“ в Дупница. Това става в присъствието на кмета на общината д-р Първан Дангов. Още преди обяд в социалните медии се появиха снимки с изсечените дървета. Хората, присъствали на това деяние, задаваха един и същи въпрос: „Защо?“. Изсичането на дърветата стана и..

публикувано на 17.04.24 в 09:32

Село Овчарци привлича туристите с красивия си център

Светещи букви на кметството, кътове за игра за децата и за отдих за възрастните, красиви дървени статуи на животни, тематична украса за всеки празник, много зеленина и цветя, са част от атрактивните нововъведения, които придават европейски вид на центъра на село Овчарци в община Сапарева баня. Според кмета Радостина Сусанина всичко това е постигнато..

публикувано на 16.04.24 в 13:45