Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тeодор Ушев: Все по-малко виждам хора, склонни да се променят

Избрахме за заглавие тези думи на Теодор Ушев от разговора му с Георги Гаврилов, защото са и отговор, и въпрос на и за всичко, което води към енергийния център на това интервю: промяната, как можем да влияем на вече променящото се, има ли я волята за това, какви са „инструментите“, които я правят възможна, „механизмите“, които я спират…

В разговора – записан след премиерата на филма "φ 1.618", режисиран от Тео Ушев – който можете да чуете изцяло, е казано и:

„Представете си човек, който не е правил нищо друго, освен да преписва книги. Той е съставен от цитати, той е книгите, които е преписвал… Осъзнах, че Криптон е мое алтер его. И си казах „Щом правя филм за един преписвач, тогава ще направя „преписан“ филм, „копиран“ филм. Затова и вмъкнах всичките тези цитати от мои любими филми вътре – много от кадрите са буквални цитати и заемки от филмите, които харесвам. Същото се отнася, освен за филми, и за художници – много картини са цитирани, като сцени, като кадър Много важно беше за мен да накарам актьорите да „не играят“. Непрекъснато им повтарях „По-малко, по-малко“ (този фрагмент цитираме като тема за размисъл на критиците – ако превръщат в прицел на своята критика това, което режисьорът е искал да направи, сочейки го като недостатък, свидетелствайки, че той е успял да направи това, което е искал да направи, какво критикуват? Един от отговорите на Ушев в интервюто е „Всеки гледа различен филм“).

И: „Никога не съм бил икономически емигрант. Аз съм „културен емигрант“. Бих се върнал в момента, в който усетя една културна база, една културна, артистична атмосфера и маса, която е готова да направи една миниреволюция в културата и общественото съзнание. Хора, които са чисти, идеалистични – хора, които искат да променят средата… Въпросът не е в бройката, а в силата, която да промени тази атмосфера. Когато се появят едни такива малки пространства (бел. ред.: сочи към пространството на „Хралупата“, в което се провежда разговора) – знаем, че когато тръгват явления в културата, те винаги тръгват от едни такива малки места, от едни независими пространства. Обаче за да се развият тези пространства, трябва да има финансова помощ от някой. Критична културна маса, която да потребява културата, която тези места произвеждат. И когато тази маса се разрасне до мащаби, близки на мейнстрийма, когато тези малки културни създавания се разширят до размерите на цялата държава… тогава имаме налице трансформация, която е готова да направи революция в културата. И това по-скоро не е революция – това е еволюция. И когато има много такива хора, аз с удоволствие бих се върнал и бих участвал в този процес.

Въпросът е, че тази група трудно се създава в България, защото съзнателно, съзнателно така наречените „финансиращи органи“ вкарват разнобой между тях чрез начина си на финансиране…“.

В интервюто можете да чуете още:

„Всяка диктатура се продава в началото като „повече свобода”.

„Всяко стихотворение, всяка книга, всяка картина, всеки филм е инструмент за поправяне на света“.

Изкуството трябва да е честно. Това е единственият начин по който може да се интепретира и критикува изкуството – доколко то е честно“.

Чуйте целия разговор:Вижте още

„Предпазване на младите хора от престъпления“

Дванадесетокласниците от Благоевград са включени в пилотен проект на Националната превантивна програма „Предпазване на младите хора от престъпления“.  Инициативата за разработване на програмата е на Главната  дирекция „Национална полиция“, сектор „Контингент и превенция“.  „Целта на инициативата е предприемане на мерки от полицейските органи за..

публикувано на 01.02.23 в 17:02

Д-р Цв. Гълъбова: Биполярното разстройство е сред тежките психични болести

Директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова  коментира в специализираното предаване „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград биполярното разстройство като заболяване – причини, характерни прояви, фази, терапии. „Биполярното разстройство е една от тежките психични болести. Ние ги разделяме на..

публикувано на 01.02.23 в 16:14

Ученици и пенсионери с по-евтини абонаментни карти за градския транспорт в Благоевград

След министерското постановление за намаляване на транспортните разходи за учащи и пенсионери, от днес абонаментната карта за ученици и студенти за всички градски линии в Благоевград ще струва 20 лв., вместо досегашните 32 лв., а за пенсионери 30 лв., вместо 39. За децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни. Намаленията са съобразени..

публикувано на 01.02.23 в 15:25

Петър Попангелов: „Спортът за един мирен свят“ – не е клише!

Петър Попангелов е най-успешният български скиор в алпийските дисциплини. „Липсва ми емоцията от големите състезания, компенсирам я с гледане на световната купа“,  коментира за Радио Благоевград Попангелов, който си спомня с носталгия за изминалите години. „Преди 40 хората бяха с друго възпитание, сега е съвсем различно. Светът и спортът..

публикувано на 01.02.23 в 15:12
Весела Чобанова

Весела Чобанова: Израел е страната на моето сърце

Река Йордан е една от свещените дестинации за християнитe. В Библията разказва, че именно там в нейните води свети Йоан Кръстител е кръстил Исус Христос. Свещената река е с дължина малко над 250 километра, преминава през Израел, Западния бряг и Йордания, и се влива в Мъртво море.  Река Йордан протича и през Галилейското езеро. Какво..

обновено на 01.02.23 в 10:02
Асен Александров

Асен Александров: Безплатните учебници са мярка, която закъсня с повече от десет години

В последните работни дни на 48-то Народно събрание, единодушно със 190 "за" народните представители приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, с който се въвеждат  безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас.  Законопроектът ще влезе в сила от  учебната 2024-2025г...

публикувано на 31.01.23 в 10:37

Време е българинът да гласува

На петите избори за народни представители в рамките на почти две години ще гласуваме на 2-ри април. Това е точно шест месеца след изборите, на които избрахме народните представители в 48-мото Народно събрание. Както бяха и очакванията, не бе избрано правителство и сме пред нов избор. Важното е българинът добре да прецени за кого да гласува..

публикувано на 31.01.23 в 10:31