Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Николай Петков: Строителството и сградното обновяване създават рискове за биоразнообразието

Строителната индустрия е сред най-ресурсните и най-ощетяващите околната среда. Тя отговаря за 3 млрд. тона годишно, което е 40% от общия поток на суровините в глобалната икономика; съставлява 9% от световния брутен вътрешен продукт и отговаря за 6% от годишните емисии на въглероден диоксид. Данните посочи в интервю за Радио Благоевград Николай Петков от екологичното сдружение „За Земята“. Той коментира темата за опазване на биоразнообразието при строителството и сградното обновяване, като подчерта, че са нужни законодателни промени в тази посока. „В България това трябва да се случи с въвеждането на така наречения принцип за не нанасяне на значителни вреди, който е залегнал в националния план за възстановяване и устойчивост. 

На този етап обаче, все още няма никаква яснота и методика как принципът ще се осъществява на практика“, каза още екологът и даде примери от редица европейски страни, в които процесът е значително напреднал. „Ако няма оценка на биоразнообразието преди и след процедурите за сградното обновяване, както и при други мерки, заложени  в националния план за възстановяване и устойчивост, ние ще бъдем в нарушение на европейското законодателство“, напомни Николай Петков.

Интервюто с Николай Петков чуйте в звуковия файл.
БНР подкасти:

Вижте още

„Предпазване на младите хора от престъпления“

Дванадесетокласниците от Благоевград са включени в пилотен проект на Националната превантивна програма „Предпазване на младите хора от престъпления“.  Инициативата за разработване на програмата е на Главната  дирекция „Национална полиция“, сектор „Контингент и превенция“.  „Целта на инициативата е предприемане на мерки от полицейските органи за..

публикувано на 01.02.23 в 17:02

Д-р Цв. Гълъбова: Биполярното разстройство е сред тежките психични болести

Директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова  коментира в специализираното предаване „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград биполярното разстройство като заболяване – причини, характерни прояви, фази, терапии. „Биполярното разстройство е една от тежките психични болести. Ние ги разделяме на..

публикувано на 01.02.23 в 16:14

Ученици и пенсионери с по-евтини абонаментни карти за градския транспорт в Благоевград

След министерското постановление за намаляване на транспортните разходи за учащи и пенсионери, от днес абонаментната карта за ученици и студенти за всички градски линии в Благоевград ще струва 20 лв., вместо досегашните 32 лв., а за пенсионери 30 лв., вместо 39. За децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни. Намаленията са съобразени..

публикувано на 01.02.23 в 15:25

Петър Попангелов: „Спортът за един мирен свят“ – не е клише!

Петър Попангелов е най-успешният български скиор в алпийските дисциплини. „Липсва ми емоцията от големите състезания, компенсирам я с гледане на световната купа“,  коментира за Радио Благоевград Попангелов, който си спомня с носталгия за изминалите години. „Преди 40 хората бяха с друго възпитание, сега е съвсем различно. Светът и спортът..

публикувано на 01.02.23 в 15:12
Весела Чобанова

Весела Чобанова: Израел е страната на моето сърце

Река Йордан е една от свещените дестинации за християнитe. В Библията разказва, че именно там в нейните води свети Йоан Кръстител е кръстил Исус Христос. Свещената река е с дължина малко над 250 километра, преминава през Израел, Западния бряг и Йордания, и се влива в Мъртво море.  Река Йордан протича и през Галилейското езеро. Какво..

обновено на 01.02.23 в 10:02
Асен Александров

Асен Александров: Безплатните учебници са мярка, която закъсня с повече от десет години

В последните работни дни на 48-то Народно събрание, единодушно със 190 "за" народните представители приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, с който се въвеждат  безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас.  Законопроектът ще влезе в сила от  учебната 2024-2025г...

публикувано на 31.01.23 в 10:37

Време е българинът да гласува

На петите избори за народни представители в рамките на почти две години ще гласуваме на 2-ри април. Това е точно шест месеца след изборите, на които избрахме народните представители в 48-мото Народно събрание. Както бяха и очакванията, не бе избрано правителство и сме пред нов избор. Важното е българинът добре да прецени за кого да гласува..

публикувано на 31.01.23 в 10:31