Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Райна Глушкова: Различните лесно се забелязват, защото са неповторими!

Различните лесно се забелязват, защото са неповторими! За повече възможности, за повече ИЗБОР!“ – зад тази кауза вече 25 години упорито и всеотдайно стои сдружение “Избор” – град Банско. Негов създател, председател и неуморим боец е д-р Райна Глушкова, която превърна  личната си болка в градивна енергия за подкрепа на още десетки семейства с деца  с интелектуални затруднения, за да бъдат видими за обществото и да имат достоен живот. „Децата на тяхната възраст и по-възрастните виждат в нашите деца може би нещо различно, но не толкова различно. Те са деца, те са лица като тях. И правят същите неща като тях с малко помощ“, сподели за Радио Благоевград д-р Глушкова и въодушевено разказа за последната осъществена идея: фолклорната кулинарно-цветна трудова борса в подкрепа на творческите заложби и заетостта на хората с интелектуални затруднения под надслов „Малките жестове на приятелството“. 

Невероятното пъстро, цветно, музикално и много интересно събитие бе осъществено в партньорство с Дневния център за деца и младежи, Дневния център-седмична грижа, Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в град Банско и с подкрепата на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ), на която сдружение „Избор“ е член от самото си създаване преди  25 години.  „Първото, което постигнахме  е, че децата вече не са затворени вкъщи. Те са навсякъде, където са всички други деца. Второто, което направихме е едно специално училище за тях, център в който с помощта на специалисти развиват своите, макар и малки възможности“ с гордост прави своята равносметка д-р Райна Глушкова.

Интервюто с д-р Райна  Глушкова чуйте в звуковия файл.
Вижте още

48-мото Народно събрание не реши най-важните проблеми

48-мото Народно събрание не реши най- важните проблеми. Т ова можем да кажем, ако коментираме парламентаризма в страната от гледната точка на политиката. Проблемите, обаче, са свързани с речта на политиците, дори от парламентарната трибуна. България е парламентарна република и очакванията са, че там ще се коментират и решават най-важните..

публикувано на 02.02.23 в 10:01

„Предпазване на младите хора от престъпления“

Дванадесетокласниците от Благоевград са включени в пилотен проект на Националната превантивна програма „Предпазване на младите хора от престъпления“.  Инициативата за разработване на програмата е на Главната  дирекция „Национална полиция“, сектор „Контингент и превенция“.  „Целта на инициативата е предприемане на мерки от полицейските органи за..

публикувано на 01.02.23 в 17:02

Д-р Цв. Гълъбова: Биполярното разстройство е сред тежките психични болести

Директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова  коментира в специализираното предаване „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград биполярното разстройство като заболяване – причини, характерни прояви, фази, терапии. „Биполярното разстройство е една от тежките психични болести. Ние ги разделяме на..

публикувано на 01.02.23 в 16:14

Ученици и пенсионери с по-евтини абонаментни карти за градския транспорт в Благоевград

След министерското постановление за намаляване на транспортните разходи за учащи и пенсионери, от днес абонаментната карта за ученици и студенти за всички градски линии в Благоевград ще струва 20 лв., вместо досегашните 32 лв., а за пенсионери 30 лв., вместо 39. За децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безплатни. Намаленията са съобразени..

публикувано на 01.02.23 в 15:25

Петър Попангелов: „Спортът за един мирен свят“ – не е клише!

Петър Попангелов е най-успешният български скиор в алпийските дисциплини. „Липсва ми емоцията от големите състезания, компенсирам я с гледане на световната купа“,  коментира за Радио Благоевград Попангелов, който си спомня с носталгия за изминалите години. „Преди 40 хората бяха с друго възпитание, сега е съвсем различно. Светът и спортът..

публикувано на 01.02.23 в 15:12
Весела Чобанова

Весела Чобанова: Израел е страната на моето сърце

Река Йордан е една от свещените дестинации за християнитe. В Библията разказва, че именно там в нейните води свети Йоан Кръстител е кръстил Исус Христос. Свещената река е с дължина малко над 250 километра, преминава през Израел, Западния бряг и Йордания, и се влива в Мъртво море.  Река Йордан протича и през Галилейското езеро. Какво..

обновено на 01.02.23 в 10:02
Асен Александров

Асен Александров: Безплатните учебници са мярка, която закъсня с повече от десет години

В последните работни дни на 48-то Народно събрание, единодушно със 190 "за" народните представители приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, с който се въвеждат  безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас.  Законопроектът ще влезе в сила от  учебната 2024-2025г...

публикувано на 31.01.23 в 10:37